Anders Bjørnvold: Drug Natt
"Drug Natt" av Anders Bjørnvold, anmeldt av Øyvind Rauset

Anders ­Bjørnvold: Drug natt (CD)

Anders Bjørnvolds forrige CD, Storkar fra 2013 fikk meget god omtale på nettsida vår. Bjørnvold overbeviser stort fra scenen, og det nye albumet viser at han behersker både live og studio. 

Anders Bjørnvold - Drug NattØyvind Rauset

Drug natt skal ikke uttales på engelsk, her dreier det seg om en drøy natt. Eller som Bjørnvold selv sier på sin hjemmeside: «Drug/drugt» er ordet som forteller om følelsene livet byr på i stri motvind. Uttrykket beskriver både små motbakker og store smeller. Det kan være en hverdag som har deg på kne eller et flatt dekk på motorveien. Det kan være dårlige valg – og konsekvenser seigere enn ei hengemyr.» 

Albumet er innspilt i Nashville, og musikerne er henta fra øverste hylle, noe som passer Bjørnvolds country-/vise-/rocksjanger godt. 

Dette er ikke en sjanger jeg vanligvis hører så mye på, så det var med forundring (og lettelse) jeg registrerte at denne plata er behagelig å lytte til – musikken svinger, Bjørnvold synger vakkert, og når gitaristen drar i geng en solo, letter det virkelig fra bakken (det er flere gitarister, så vanskelig å vite hvem som skal kreditere for disse).

Bjørnvolds tekster er alvorsfulle og med en god porsjon blues (uten å bikke over til melankoli). ­Imellom glimter han til med svært så konkrete bilder, som her i Søndagsoppgjør der han tenner bål med ting han skal kaste (og ikke bare tingene):

Fra stabbur og skjul / en haug har det blitt / Et retrobord som ikke er mitt 
Hu kalte meg kald, forbanna sta
Går bedre nå / Teak brenner bra.

…om jeg feller noen tårer,
sur røyk er skyld i det.

Min favorittlåt på plata er tittelsporet Drug natt, en opptempo rockelåt som kommer akkurat på det punkt i plata der jeg begynte å ønske litt mer dynamikk.  

Så mot slutten av albumet tenkte jeg det hadde vært kult med én låt som tok det helt ned, uten annet enn stemme og gitar. Ønsket ble oppfylt på den siste sangen, Noen timer:

Det er bare noen timer
i døgnet jeg vil ha
Alle de som blir til overs
kan du bare ta

Jeg hørte Anders Bjørnvold live på et låtskriverkurs i Horten med Ingvar Hovland og Lars Martin Myhre. Bjørnvold overbeviste stort fra scenen, og denne CD’n viser at han behersker både live og studio. 

Anders Bjørnvold: Drug natt
Safe&Sound Recordings
Produsenter: Kurt Amundsen, Erik Sørum og Anders Bjørnvold.
Nett: andersbjornvold.com.

Publisert: 3. mar 2016