Julie Willumsen: «Puslespill»

Julie Willumsen er en utøver som ikke slutter å overraske. Denne gangen er hun drevet frem av behovet for dele sin opplevelser av et nært familiemedlems demens – en sykdomsprosess som hun fulgte hele veien til slutten.

Trond Skarsten

CD-Willumsen-PuslespillPlaten omfatter ensomhet, angst og nederlag formidlet gjennom Julie Willumsens tekster og hennes vare og søkende vokal – alt produsert og mikset på ytterst respektfull måte. Dette har blitt en melankolsk plate hvor samarbeidet med produsent og pianist Gøran Grini er et bærende element for å få frem det nødvendige nedstrippede og mørke lydbildet som kreves for å vise dybdene i tekstene på denne platen. «Puslespill» er platen for ettertanke og konsentrert lytting – utrolig vakkert, men mørkt og ensomt!

Dette er muligens en av de omtalene som jeg har opplevd mest krevende – har ikke tall på de gangene jeg har spilt igjennom hele platen for å forsøke å ta inn hva artisten her prøver å formidle. Tekstene er meget personlige og nakne, skrevet ut av en bestemt situasjon. Her er det mange som vil kjenne seg delvis igjen og finne platen en kraftig kilde til ettertanke og ro. Hele konseptalbumet har en gjennomgående solid musikalsk karakter, utført av et knippe meget gode musikere. Derfor vil jeg ikke hverken kommentere enkeltmelodier eller høydepunkter – dette er et høydepunkt i seg selv og bør bare oppleves.

Produksjonen tar deg gjennom alt fra egen angst og mørke, via angsten for hva verden er i ferd med å bli. Om hun som satt aleine med kabalen bak kjøkkengardina, puslespillet, livet som hun ikke lenger får til og frem til en sang om mørke – kanskje den vareste av dem alle. Og bak samtlige sanger kan man ane slektskapet med en annen stor artist fra landsdelen, Kari Bremnes. Det gror godt i den nordnorske visefaunaen.

Platen er produsert av Gøran Grini som også har vært arrangør. Platen er innspilt og mikset i Athletic Sound i Halden. Med platen følger et enkelt og informativt innstikks hefte med både tekster og litt om bakgrunnen for platen – det kan være viktig for lytteren å få med seg.

5 tonerEn tvers igjennom solid melodisk og melankolsk produksjon for et voksent og lyttende publikum. Helheten i selve konseptet her og kvaliteten på innspillingen gjør at jeg denne gangen må dra frem en 5’er.

CD: Julie Willumsen: “Puslespill»
Grandma’s RecordsGRAND06