Hege Turøy: Som en vind (CD)

Hege Turøy er sanger og låtskriver fra Ågotnes utenfor Bergen. I snaue 20 år har hun drevet med musikk på scenen. Hennes første CD kom i 2001. Siden har hun arbeidet både med eget og andres materiale. På den siste utgivelsen, Som en vind, presenterer hun kun eget materiale.

Per Jakob Skaanes

HegeTuroyHege Turøy har sunget sammen med en rekke norske artister, turnert med juleprogram på vestlandet og sunget for en fullsatt Grieghallen. I hovedsak opptrer hun med bandet sitt.

Nå tar hun enda et steg frem og gir ut et album hvor hun selv må bære ansvaret for både tekster og melodier. Medmusikantene fargelegger og utbroderer. Musikken er rytmisk, opptempo, glad-rytmer som man blir i godt humør av. I hovedsak beveger Turøy seg i et akustisk lydbilde med innslag av elektriske instrumenter. Litt country-aktig med steelgitar og dobro på endel av låtene. Tyrøys vakre stemme er dominerende, ligger til tider høyt oppe i registeret og låter som en lys sopran med mye luft på stemmen. Dette gir en ekstra effekt på partiene hun formidler. Det kan nok i enkeltes ører bli vel mye noen steder, men for denne anmelderen går det greit.

Om hverdag og om relasjoner

Tekster om livet, om god stemning, romantiske rusleturer langs bryggekanten, å få en ny vår, et nytt år, skildringer av midtsommerdans, sommerkvelder ved en vestlandsfjord, gleden over dagdriveri nå og da. Man blir i godt humør av hverdagsbetraktningene hennes. Enkelte av sangene er litt mer nedpå, både i musikken og i innhold. I sangene Frossent hjerte, Hold meg og Ikkje aleine beveger Turøy seg over i  relasjoner mennesker imellom, om sårbarhet og avhengighet av hverandre. Mer ettertenksomhet og dybde. Hun veksler fint mellom det vare og det oppstemt hverdagslige.

På et par steder gjør hun noen tekstmessige kollbøtter. Det er veldig morsomt. I låta Natten er vår tar Turøy et par fiffige grep for å få rimene til å gå opp; «Sammen i natten, den e bare vår. Tiden står stille, og vi bare går. Sammen i natten eier vi lengsler, drømmer, hår. Og natten, natten, den e vår«. Det må være lov å påtale slike rim som virkelig river!

Dette albumet er kan hende ikke et album man setter seg ned og lytter til. Det har for mye energi til det. Jeg ser for meg at det vil være mer egnet som stemningsskaper. I konsert-sammenheng må nok musikken være midt i blinken.

Ta gjerne en titt innom Hege Turøys Hjemmeside og Facebook-side. Albumet Som en vind kan lastes ned fra Musikkonline.no og iTunes, strømmes på Wimp eller Tidal og andre strømmetjenester.

Hege Turøy: Som en vind (CD). Hege Turøy  2015.