Karl Heldal og Vidar Furholt

Huskonserter i Oslo

Smak på ordet: Huskonsert. Det gir en fornemmelse av svunne tiders soireer og salonger, der inviterte prominenser samvittighetsfullt ankommer oppgitt adresse til avtalt tid etter å har svart på invitasjonene.

Majsi og Hans Kåre
Maisi Bäckman og Hans Kåre Flø ønsker velkommen til huskonsert i Sagveien 12 omtrent en gang i måneden.
Tekst og foto: Øystein Munz

Omtrent en gang i måneden åpner Maisi Bäckman og Hans Kåre Flø sitt hjem i Sagveien i Oslo til huskonserter for et invitert publikum, venner og venners venner. På programmet står den delen av verdensarven som går benevnelsene visesang og folkemusikk. Man tar ikke inngangspenger på disse konsertene. Her spiler man for hatten, alt etter hva de fremmøtte finner det for godt å donere til artistene som påskjønnelse for innsatsen. Til nå har blant andre svenske Weaver, Liv Kreken, Karl Heldal og Vidar Furholt delt sin musikk med de fremmøtte.

Ildsjeler

Mange kjenner Hans Kåre fra mange års fartstid som ildsjel og pådriver for kultur gjennom et mangfold av roller, ikke minst innen innen den nordiske visebevegelsen siden tidlig på 1980-tallet. Vi kan også nevne at han var en av grunnleggerne av viseklubben Nye Skalder. Maisi, med finlandssvenske røtter, var med i det første kullet av deltakere på Den Nordiske Visskolan i Kungälv i 1987. —Vi har beholdt interessen for visekunsten. Stua her i Sagveien er godt egnet til små konserter. Derfor prøver vi å skape et forum for folk som ønsker å komme sammen og lytte til slik musikk, sier Hans Kåre Flø. De opptrer også selv, om enn mer sporadisk enn i tidligere år.

Tove Jansson i 100

— 23. november feirer vi Tove Janssons hundreårsjubileum med et konsertprogram basert på hennes diktning, kan Maisi Bäckman fortelle. Den kvelden er det Maisi og datteren Maia Haraldsen som skal i ilden, og du, kjære leser er også velkommen! Facebook, epost og jungeltelegrafen er de viktigste informasjonskanalene for konsertene, men følg også med på Viser.no’s kalender. Karl Heldal og Vidar Furholt Karl Heldal og Vidar Furholt trollbinder et eksklusivt publikum med sin visekunst.

Kreativ skaldebank på Enerhaugen

Huskonsert må det vel også kunne kalles når Øyvind Rauset, tidligere styreleder i Nye Skalder med ujevne mellomrom åpner dørene til sin leilighet for viseverksted – eller Skaldehule som han kaller disse seansene.

Tekst: Øystein Munz – Foto: Øyvind Rauset

—Dette er noe vi begynte med i 2006 da vi disponerte et kjellerlokale. Folk tok med instrumenter, spilte nye sanger som man enten var stolte av, eller ville ha konstruktuktiv kritikk for. Vekslingen mellom konserter og uformelle medlemskvelder fungerte utmerket lenge. —På et tidspunkt ble kjelleren omdisponert til treningsstudio. Fra 2009 har Nye Skalder fortsatt med viseverkstedet oppe i min leilighet. I den senere tiden, uten noe fast konsertlokale, har dette vært klubbens eneste faste aktivitet, sier Øyvind Rauset. Skaldehule hos Øyvind Mange av medlemmenes mesterverk har fått sine første fremføringer rundt sofabordet hos Øyvind på skaldekveldene. Vanligvis vil et sted mellom fem og tolv ivrige skalder sette hverandre i stevne på disse kveldene. Følg med på Nye Skalders nettsider eller kalenderen her på Viser.no – der vil du også finne andre huskonserter i Oslo.