Christian med ukulele

CHRISTIAN: Ny viseklubb på Kongsberg

Vil man lykkes med etableringen av viseklubben «Christian» på Kongsberg? For ca 40 inviterte gjester ble planene om å etablere en ny viseklubb i Kongsberg introdusert i Smeltehytta lørdag 13. september 2014. Bakgrunnen for initiativet er i hovedsak at det idag ikke finnes en klubb som tar inn nye medlemmer i Kongsberg, og en overbevisning om at det trengs et forum hvor både unge og mer etablerte vise-interesserte kan møtes og dyrke sin interesse.

Trond Skarsten

Før arrangementet ble det jobbet med å få pressen med på dette løftet og Norsk Viseforum (NVF) tok kontakt med en gang med ønske om materiale som ble benyttet på NVF’s websider. Samarbeid med pressen vil for øvrig bli en prioritert del av arbeidet med denne etableringen.

Christian Kvart
Forslaget til navn på klubben, Viseklubben Christian, ble godt mottatt og særlig da man kunne dokumentere at Chr. IV også må ha vært en habil visesanger…

Arrangementet startet med et foredrag som tok for seg det idemessige utgangspunktet, målsettinger og hvilke ambisjoner en burde kunne tillate seg å ha. Deltagere denne kvelden inkluderte også representanter fra Norsk Viseforum, Øst-Norsk Viseforum, viseklubben Børre på Toten, Ragnar Sør Olsen samt viseinteresserte fra Kongsbergregionen i tillegg til Lars Martin Myhre som holdt en times konsert som bare Lars Martin Myhre kan.

Etter presentasjonen var det stor enighet om at dette skulle man få til og i løpet av kvelden var det i underkant av 20 personer som skrev seg på listen med ønske om å bli medlem – et viktig steg mot en etablering!

En annen viktig del av arrangementet var en kronerulling for å sikre et visst økonomisk fundament og så langt har det kommet inn ca 12.000,- kroner.

Til slutt ble de fremmøtte oppfordret til å melde seg til en arbeidsgruppe som da skal jobbe med å bringe klubben videre. Denne gruppen består pr. i dag av Amund Omholt, Leo Leonardsen. Bosse Johansson, Irene Skarsten (Webmaster) samt initiativtageren Trond Skarsten.

LarMartinMyhre
Lars Martin Myhre gav de fremmøtte både gode historier og ikke minst et godt knippe av sine sanger så som Trøstesang, Stengetid og Engel – vi ble godt kjent med Kårner Cafe’, Frivoll og Erna med det store hjertet!

Etter middag ble scenen overtatt av Viseklubben Børre som fremførte et knippe hovedsakelig av egenprodusert materiale. Denne klubben som ble etablert for snart 40 år siden er fremdeles like aktiv og spiller over det meste av østlandet – og de får stadig inn nye medlemmer.

Deretter gikk det slag i slag med Ragnar Sør Olsen som fremførte et nennsomt utvalg sanger, og det med stor innlevelse, fra «Et Fjell av Sølv» – Stiger’n er fremdeles boss om en skulle dømme ut ifra responsen fra salen.

Ragnar Sør Olsen og Øyvind Rauset
Ragnar Sør Olsen – som for øvrig akkurat har hatt release av sin nye CD «Saltvannsfolket» – forsterket av Øyvind Rauset
 (fra Folque og redaktør bladet «Viser»).

Denne kvelden fikk vi også innslag fra Bamble Viseklubb og det med nord-norske viser! Spredningen var ganske stor på type viser – noe som publikum visste å verdsette.

TrondSkarstenTil slutt fikk publikum også en urfremføring av visen «Venner igjen?» av Trond Skarsten. Det er ganske underlig at ingen har skrevet en vise om etableringen av det nye Kultur- og Kunnskaps bygget i Kongsberg  tidligere, da selve KKP prosessen har inneholdt så mange interessante elementer – men nå har «Krona» fått sin egen sang!

Denne visen tar for seg hvorledes mange har opplevet selve prosessen rundt KKP (Krona), selv om det er flere vers som åpenbart mangler når det gjelder nøkkelaktørers forhold til langsiktighet og finansiering – bygget blir fint, men ligger det på rette plassen og vil vi ha råd til å bruke det…

Venner igjen?

Nå er signaturen satt og kampen den er over
Tilbake sitter du og jeg  – undres på hva som hender nå
Rådmannen forsvant sin vei og den nye har tatt over
Kan vi nå bli venner her igjen?

Den store røde flokk med sin ordfører i spissen
Kjørte fram sitt tyngste skyts og fikk presset viljen fram
Men er vi like sikre på at alle fikk sagt sin mening?
Kan vi nå bli venner her igjen?

I går så lå Høyre der med mer enn brukket rygg
40 meldte overgang og smellen den var stygg
dette ligger bak oss nå og sårene er borte
Kan vi nå bli venner her igjen?

Enhver kulturpersonlighet med respekt for eget ego
Og et mulig skapt behov for en scene for enhver
Gliste bredt i mot oss fra lokalavisens spalter
Kan vi nå bli venner her igjen?

Forstå meg rett – jeg er ingen motstander av framskritt
Men jeg er en tilhenger av åpenhet og tro
Er vel ikke sikker på at prosessen ble den rette
Men kan vi nå bli venner her igjen!

4 herrer
Fire fornøyde herrer etter vel gjennomført arrangement, Fra venstre Lars Martin Myhre, Ragnar Sør Olsen, Trond Skarsten og Birger Aasland som denne gangen representerer Norsk Viseforum.

Etter flere timer med god og variert musikk hvor publikum fikk alt fra tiden omkring Club 7 og Dolphin, via sterke CD-utgivelser til viser av mere rendyrket opprinnelig stil, så ble kvelden rundet av godt over midnatt i trygg forvisning om at motivasjonen og viljen til å få det til er der, men det er nå det virkelige arbeidet begynner – både med å få klubben etablert og ikke minst å skaffe et egnet lokale hvorav Gamle Kvarten står høyt på ønskelista.

Alle foto: Viseklubben Christian.