Torghatten

2.–4. aug: Pund Hatten festivalen – med unik klang fra oldtiden + Lars Bremnes

Hvordan låt en bronselur for over 3000 år siden? Hva spilte de? Hvordan ble denne særegne nordiske kulturen utviklet, og hvordan taklet oldtidsfolket å støpe så unike instrument? Dette var jo hele 2000 år før Vikingetiden. Noen av spørsmålene kan du få svar på når Pund Hatten festivalen arrangeres helgen 2.–4. august.

Plakat
Festivalen starter fredag 2. august kl 18:00 med konsert i Brønnøy Kirke (klikk plakaten over for å se større bilde). Gaute Vikdal og Jens Christian Kloster spiller på nystøpte bronselurer, og Bjørn Andor Drage akkompagnerer på orgel. Blant annet står to urfremføringer av Drage og Vikdal på programmet. Dette er aller første gang disse unike og tro kopier av de 3000 år gamle instrumenter spilles på, så vi snakker «urframføring» – i dobbel forstand!

LarsBremnesI 2012 ble det for første gang arrangert Pund Hatten Festival, som byr på konserter både ute og inne. Festivalen starter fredag 2. august kl 18 i Brønnøy Kirke. Fortsetter lørdag 3. august kl 16 på gården bak Torghatten og avsluttes søndag kl 18 i Brønnøy Kirke. Initiativtaker er Brønnøyværingen og organisten Ørjan Horn Johansen. Han presenterer et særdeles spennende og variert program fordelt over tre dager.

Lørdag ettermiddag kl 16:00 er det konsert med Lars Bremnes (bildet) som fremfører egne viser. Konserten finner sted på slektsgården Pund Hatten som ligger under Torghatten, derav navnet på festivalen. Den idylliske natur skaper en perfekt ramme for visekonserten. Det blir i år som i fjor salg av kaffe og vafler. Etter konserten blir det igjen mulig å høre bronselurer, bukkehorn og neverlur fra selve Torghatthullet. I den fantastiske akustikk vil dette bli en helt spesiell opplevelse, enten du er oppe i hullet eller i lia nedenfor. Det vet de som var til stede i fjor.

Festivalen avsluttes søndag kveld med en konsert i Brønnøy kirke med professor Bjarne Fiskum, fiolin og Ørjan Horn Johansen, orgel/klaver. Bjarne er en levende legende i norsk musikkliv. Han har vært konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester og Trondheim Symfoniorkester samt initiativtaker til dannelsen av Norsk Kammerorkester og Trondheimsolistene. Kjente perler fra norsk romantikk presenteres; blant annet Ole Bulls «Sæterjentens søndag» og «Våren» av Edvard Grieg. César Francks store sonate for fiolin og klaver avslutter konserten.

Torghatten