Julekort

«Når nettene blir lange» – Julesanger for alle (ikke bare kristne)

JulesangForsideSki

Å feire jul er noe vi alle gjør, men store deler av feiringa er blitt forbeholdt kristne, og mange har nok følt seg delvis utenfor i denne sammenhengen. Før forrige jul kom det en alternativ julesangbok fra forlaget Humanist (Human-Etisk Forbund) som samler julesanger fra Norge  og utlandet i en stor bok for alle som liker å gjøre jula til et påskudd for allsang.

Øyvind Rauset

Vi trenger å synge, og jula er en god anledning til å gjøre nettopp det. Det påvirker psyken, gir oss bedre helse og skaper en fellesskapsfølelse som gjør oss godt. Nå har vi fått ei julesangbok som dekker alle behov, ikke bare de religiøse. Og den skuer utenfor vårt eget land, med sanger fra Sverige, Danmark og reste av verden, i tillegg til at den har med moderne skribenter som Lystrup, Vreeswijk, Vågan og Rotmo. Én sak som skapte debatt da boka kom ut ifjor, er at «trad-julesanger» som Deilig er jorden har fått ny tekst som kan synges av ikke-kristne. De mangler dalende engler, men har andre kvaliteter som lovpriser den jorda vi faktisk har: «Deilig er jorden / i sitt rike velde / gir den oss livet på ny hver dag…» En genial vri!  Som personlig kristen har denne anmelderen ingen problemer med å synge disse vakre sangene med nye og til dels bedre tekster! Boka er også veldig flott utført med smakfull, dempet layout og gode notebilder. Artige gamle julekort er lagt inn gjennom det hele. Så jeg kan bare si til alle som bruker jula til å styrke sangen: Skaff dere denne boka som et verktøy, og bruk den til å gjøre jula enda bedre!

Forlagets presentasjon:

”Kommer venner, fryder eder!” – Å feire jul appellerer til de fleste av oss. Ikke minst her i nord har vi ved vintersolverv behov for å søke sammen, tenne lys, spise god mat, synge sanger, feire året som gikk og holde humøret oppe for året som kommer. Dette er felles behov, religion eller ikke.

Knut Berg, Jon Egil Brekke og Tore Sivertsen (redaktør) har i mange år hatt jul, og da spesielt julas mange sanger, som interesse. Nå har de samlet julesanger fra hele verden, fra gamle og nye tider. I denne sangboka finner du et utvalg av de aller fineste, verdt å glede seg over i en kald og mørk vinter. Dan Andersson-vise Også Dan Andersson er med, her med Julvisa i Finnmarken. Mange av dem vil du kjenne igjen – sangleker, klassikere av Munthe, Egner, Prøysen og Sandbeck – men du finner også mer ukjente tekster av Holberg, Wergeland, Sivle og Taube. Nyere viser av blant annet Kiran, Lystrup, Vreeswijk, Vågan og Rotmo er også med. Boka er delt inn etter julas gang: Sanger til advent, julestri og julebord, sanger til solverv og julehøytid, sanger rundt treet, sanger til romjul og nyttår og til slutt et knippe sanger med et muntert, satirisk eller vemodig blikk på julehøytida. Dette er en sangbok for alle som er glade i jula. Julekort