Oddlaug Askerød synger

Første mesterklasse i allsangledelse

Jeg var så heldig å være en av seks deltakere på det aller første allsanglederkurset i regi av Norsk Viseforum. Dette var et 12-timers kurs på Gavelstad Hotell der vi startet allerede fredag kveld med presentasjon av oss selv og første del av kurset.

Anne Aalbu

Kurset var lagt opp som en blanding av teori og «masterclass». Teorien omhandlet i stor grad hvordan vi kan forberede oss på å lede allsang i ulike sammenhenger og på ulike steder. I «masterclass» fikk vi deltakerne prøve oss som allsangledere og fikk tilbakemelding på det av kursleder Oddlaug Askerød. Her var det flere utfordringer: Både å finne riktig toneleie, bruk av akkompagnement og å bruke kjente viser. Og ihvertfall undertegnede syndet mot regel nummer 1: Vær godt forberedt! Oddlaug Askerød synger Oddlaug Askerød var en av dem som grep gitaren om kvelden – her også med deltakere fra Viseforums landsstyre  (foto: Øyvind Rauset).

Søndag var det Dag Hoftun Knudsen som var kursleder. Han tok for seg temaer som bruk av lydutstyr, tekster på papir/overhead/PC med kanon og forslag til reportoir i ulike sammenhenger. Begge kurslederne var utrolig dyktige både i forhold til presentasjon av teorien og de viste stor erfaring med allsangledelse. Selv om Dag påsto at kurset var et kurs i «selvfølgeligheter», hadde vi alle utbytte av kurset. Av og til er det også bra å bli minnet om noe en kanskje egentlig vet fra før.

I tillegg til kursdeltakerne hadde landsstyret i Norsk Viseforum møte på Gavelstad denne helga. Det førte til at vi var 15 stykker som bidro til sosialt samvær å tivt med allsang og enkeltframføringer til langt på natt. Ei nyttig og hyggelig helg som ihvertfall ga påfyll i min visesekk.

Første allsanglederkurs 3.–5. mai 2013