Halvsøstra

Halvsøstra med vise-innspill i oljedebatten

Det er ikke så vanlig med politiske viser nå i 2013, men gruppa Halvsøstra har tatt opp stafettpinnen fra 70-tallet med en sang om norsk oljeutvinning. Videoen er laget av Anna Widén og ligger på YouTube, men vi har satt den inn her så du slipper å lete. Tekst og besifring har de også med, og en pressemelding du kan lese under. (Om videoen ikke vises på din PC, kan du bruke lenken under og gå rett til YouTube).

OLJEBERGET Halvsøstra – Mel: Kjersti Martinsen Tekst: Martinsen/Rimestad (Full besifring finner du på YouYube-siden)

Kjære Ola Borten Moe
Nå senker vi skuldra, kan du tro:
Tenk at vi kunne vær’så dumme å ikke skjønne at vi kan skumme fløten av olja som smører Norge mens gassen stiger høyt mot sky
Gassen stiger høyt mot skyyyy
Hvis jeg skal få sutte på oljeklumpen min må vi kalkulere med litt svinn
O petroleum, du er frelsa!! selv om dykkerne mista helsa
Hva bryr det meg at isbjørnstammen om et år eller ti er vekk
At en gærning stenger krana er min skrekk!
Tjæresand i Canada. Ja! Det blir skikkelig, skikkelig bra!
For Statoil gjør atmosfæren ren
Og Ola Borten Moe, han er så pen.
Bare ingen fucking Einstein lager energirevolusjon skal havets gull forgylle min pensjon. En fattig spanjol få’kke meg til å grine
La ham steike i sin extra virgine!
Goodbye til Skagen og Bangla Desh! Hva skal vi med dem?
Det er her det er fest! Når verden får den siste olje, og drukner på den syvende kveld
||: får vi oljeberget for oss selv! :||

Om sangen og Halvsøstra

Gruppa Halvsøstra slipper i disse dager sangen Oljeberget, før de legger ut på turné på Østlandet. De vil gi vind i seilene til motstanden mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og mot Statoils utvinning av tjæresand i Canada.

Dette har skjedd:

8. mars på lokalet Lidskjalv på Hadeland: Halvsøstra framfører sangen Oljeberget, hvorpå et miljøbevisst publikum sender hatten rundt og samler inn kr. 4.290 for å finansiere innspilling. Med en slik tillitserklæring i ryggen tok det ikke lang tid før Halvsøstra gikk i studio. Videoskaper Anna Widén lot påske være påske, mens hun animerte video til Oljeberget.

Hvorfor slik hast?

Arbeiderpartiet samles til Landsmøte 18. april, og her foreslår partiledelsen å konsekvensutrede boring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Slaget er langt fra avgjort. AUF sier nei, Oslo AP og flere andre fylkeslag sier nei. Halvsøstra sier: hør på ungdommen, de skal arve konsekvensene!

Dette har skjedd, for 33 år siden:

Amtmandens Døtre, med tre av medlemmene i Halvsøstra, utgir i 1975 LPen Reis Kjerringa. her finnes ur-versjonen av Oljeberget, med tittelen Smedevise anno 1975. Men smedeviser forandrer seg. 70-tallets oljeeventyr ble en petroleumsorgie. Dette krevde en ny tekst!

Dagens utgivelse av Oljeberget er faktisk første gang en Amtmandens Døtre-melodi igjen er tilgjengelig. Mye vann har rent i havet siden 1975. Olje også, dessverre. Den gangen greide Amtmandens Døtre å forandre Gyldendals synonymordbok med sin sang Synonymordboka. Kanskje ikke så rart at Halvsøstra fortsatt tror de kan forandre verden.

Nå er sang og video tilgjengelig på YouTube, og vil snart dukke opp på Itunes, Wimp, Spotify o.s.v. Halvsøstra inviterer også unge og gamle til å synge med selv. I god gammel 70-tallsånd har de lagt tekst og akkorder på YouTube-siden.

Selv har de nettopp vært på turné i Telemark og Buskerud, og følger opp med konserter gjennom hele året for å feire 100-årsjubiléet for stemmeretten.

Oljeberget finner du her: YouTube med video av Anna Widén: http://youtu.be/9z-xEPFzwdY. Kommer snart på Spotify, Wimp, iTunes o.s.v.

Halvsøstra:

  • Ellen Baalsrud; trekkspill, tangent
  • Bente Geving; mandolin, rytme, vokal
  • Kjersti Martinsen; gitar, ukelele, kalimba, vokal
  • Hege Rimestad; fele, gitar, munnspill, vokal
  • Venja Ruud Nilsen; bass, kastanjetter

Takk til Antonio Torner Mora for trommespill og Øystein Vesaas for innspilling. Se også www.halvsostra.no.

– Publisert 24. april 2013.