Cubasis på pianoet
Du kobler iPaden sammen med pianoet med det såkalte "Camera connection kit", en USB-plugg som virker med mye mer enn kameraer.

Endelig en Cubase for iPad

Cubasis-vinduer
Når giganter som Yamaha/Steinberg kaster sine dollargrønne øyne på iPaden, skjønner man at det er alvor. Endelig blir padda ansett som kapabel skisseblokk for melodier og sanger i Cubase.

Dingseguide logo

Øyvind Rauset

Cubasis er «lillebroren» til Cubase, og har eksistert som lavprisutgaven av Cubase for PC i mange år. Med en prislapp på rundt 350 kr er dette billig på PC, men dyrt på iPad der man er borskjemt med enda lavere priser. Garageband koster f.eks en tiendedel.

Jeg kasta meg likevel på toget og kjøpte programmet fordi Cubasis er glimrende til demo-opptak og filene kan åpnes og jobbes videre med i Cubase. Cubasis gir deg det samme skjermbildet som man kjenner igjen fra storebroren. Du kan velge å spille inn lyd eller bruke et midi-keyboard til å «spille inn» noter. Det siste har Cubase alltid vært god på: For meg som har lang fartstid med ­Cubase, funker det faktisk bedre enn Garage­band som komponistverktøy.

Det er en deilig følelse å sette iPaden på pianoets noterbrett, plugge midikabelen til USB-pluggen og se på at notene skrives ned mens man spiller – som en moderne pianorull.  (Fortsetter under bildet)

Cubasis op oiaboet
Du kobler iPaden sammen med pianoet med det såkalte Camera connection kit, en USB-plugg (i den røde ringen, ca 219 kr) som virker med mye mer enn kameraer.

I et slikt arbeidsmodus funker programmet som en «midi-opptaker», ganske kult når man sitter og fabulerer ved tangentene. Plutselig dukker det opp noe å ta vare på… Steinberg har lagt ut tre lange læringsvideoer på sin hjemmeside steinberg.net, dem kan du godt titte på for å se om appen passer din arbeidsmåte. For meg åpenbarte det seg mange små finesser jeg ikke hadde sett i første omgang.

Audiobus

Audiobus er en relativt ny teknologi for iPad, som lar forskjellige musikk-apper «snakke» med herandre og utveksle lyd. Cubasis støtter dette, så i tillegg til de mange instrumentene som allerede ligger i programmet kan du også bruke separate apper som piano, synther og trommemaskiner og få med disse i opptaket.

Forbehold

Det er et par ting du bør vite om, som kan påvirke arbeidsflyten. Cubasis funker ikke på iPad 1, det gjør Garageband. Du kan bruke det på en iPad Mini, men jeg har oppdaget at det er vanskeligere å redigere midi-noter på den lille skjermen. Programmet er åpenbart best på de store paddene. Alternativer:

  • Garageband (dårligere på midi, men bedre klang i medfølgende instrumenter og flott til lydopptak). 35 kr, støtter audiobus.
  • Auria (48-spors 24bits lydopptak/ halvparten på iPad 1. Ennå ikke midi.) 349 kr, støtter audiobus og kan ta opp i 24 bits lyd.

Cubasis for iPad Ca 349 kr (inkl mva) på App Store. Cubasis iC: Gratisversjon for iPhone med mindre skjermbilde og begrensede funksjoner.

Video fra Youtube med tips for Cubasis: