Ellen Sofie Hovland: Vær her for meg (CD)

Dette er uten tvil den vanskeligste produksjonen jeg har skrevet omtale av da både tekstene og arrangementene er hentet fra et eget univers hvor heldigvis artisten selv får lov til å fremstå rimelig naken og alene. Ellen Sofie Hovland debuterer med denne produksjonen etter å drevet med viser i noen år og det at hun tok spranget opp å bli nominert til årets tekstforfatter under Spellemannsprisen sier noe om nyskapningene i hennes tekstverden.

ESHovland-VarHerForMegTrond Skarsten

En kan nok trygt hevde at Ellen Sofie Hovlands bakgrunn innen psykologi er en sterkt medvirkende årsak til temavalg, ordvalg og vendinger, men hun klarer på en forbløffende måte å beskrive mellom menneskelige relasjoner med brodd, visdom og humor.

Samtlige sanger er komponert og skrevet av artisten selv godt støttet av eget  gitarspill. Dette er en velprodusert plate hvor budskapene klart fremstår som det bærende elementet men godt støttet opp av et lydbilde hvor Morten Quenild (tangenter, maskiner og perkusjon) og Tanja Ording (cello) legger et både velklingende, men til tider også et provoserende bakgrunnsteppe.

Etter å ha hørt denne platen noen ganger så er det melodilinjene, stemmen og Ellen Sofie Hovlands tekster som sitter igjen hos meg. Produsent har vært Erik Hillestad som med sin solide erfaring innen yrket klart har ivaretatt Ellen Sofie Hovlands egenart og derved unngått å gjøre som så mange andre produsenter ofte gjør dvs plassere produksjonen rett i det jeg kaller «Det Utvidede Visebegrepet», eller sagt med andre ord gjøre rendyrket visepop ut av det.

Jeg synes ikke det vil være rettferdig å omtale hvert enkelt kutt for seg da de er nokså like mht uttrykksform og «farge» – noen vil kanskje kalle det litt ensformig, men der er ikke jeg – dette er Ellen Sofie Hovlands verden. Om jeg allikevel skal trekke frem en melodi så må det bli «Den Vanskeligste Sangen» – den omfatter alt jeg har forsøkt å formidle i det jeg har skrevet over.

5tonerDette er en produksjon som er så vidt spesiell at jeg denne gangen kan strekke meg til en naken og sårbar 5’er!

CD: Ellen Sofie Hovland – Vær her for meg
FXCD 385, Kirkelig Kulturverksted 2012