Æ – en minidokumentar om Erling Riibe Ramskjell

De siste årene har Æ alias Erling Riibe Ramskjell vært mer visesanger enn fisker. Men om det skulle knipe på, er han ikke redd for å dra til sjøs på heltid. Inntil da er det musikken som er målet. Æ bor på Træna, et øysamfunn i Nordland med 500 innbyggere, fem timer med hurtigbåt fra Bodø.

I det skjulte har han gitt ut fire album siden 2008 under artistnavnet som er umulig å google. Æ fikk sine første sekunder på TV for noen måneder siden, da NRK Dagsrevyen var på Træna for å intervjue mannen de siste årene har vært dekksgutt på sjarken hans: den svenske viselegenden Stefan Sundström.

Uka etter dro musikkblogger André Løyning til Træna for å bli kjent med Æ. Løynings blogg har tidligere har løftet fram Stein Torleif Bjella, Tønes og Oscar Danielson. Filmen om Æ er vakker, både musikalsk, visuelt og menneskelig.

– Om noen skal komme og hilse på meg på heimebane, tar det cirka ett døgn i reisevei. I februar er det også et lite usikkerhetsmoment om været er bra nok til å komme seg utover. Men Hr. Løyning gøttsa på, og i løpet av ei veldig kort helg fanga han meg og mitt på en veldig respektfull måte, før han slapp meg løs på Oslo og øst-Norge. sier Æ til WiMPbloggen.

– Jeg tenker vel på samme måte om ting generelt, som han gjorde i denne prosessen: Det er bare å peise med det man brenner for, prøve å være et respektfullt og anstendig menneske… og rett og slett se hva som skjer.