Faksimile fra nrk.no

Visa er blitt et våpen igjen

Med Lillebjørn Nilsens framføring av The Rainbow Race av Peete Seeger foran 40.000 allsang-syngende demonstranter på Youngstorget 26. april, har visa på nytt etablert seg som et mektig verktøy i kampen mot undertrykkelse og høyreekstremisme. Se også Lillebjørns egen kommentar til våre lesere nederst på sida.

Øyvind Rauset, Audun Reithaug (utsendt)

Lillebjørn framførte visa som er «originalen» til hans vakre Barn av Regnbuen med et nydelig, upretensiøst ukulelekomp, og fikk med seg hele torget. Han foretok dette stuntet som et svar på terror-tiltalte Anders Behring Breiviks påstand om at Barn av Regnbuen hjernevasket norsk ungdom i venstrevridd og marxisistisk retning.

Hele Europa gnir seg nå i øynene over måten Norge har svart på terrorangrepet – først med blomsterhav og verdige fakkeltog, nå med visesang. Og det virker. Takk til Lillebjørn som tok opp stafettpinnen! Les mer i VG-nett, og se Lillebjørns tekst til visa HER. Visa er et våpen igjen - Faksimile fra nrk.no

Bildet: Faksimile fra nrk.no med gitarist Marius Graff og Lillebjørn foran folkehavet på Youngstorget. Klikk for å se bildeserie fra nrk.no.

Vår utsendte skriver: Viseforum var tilstede da Lillebjørn Nilsen og hele Youngstorget sang Barn av regnbuen. Vi stemte i til allsangen ledet av Lillebjørns fine ukulele-spill og hans tydelige og ledende stemme. Det var ikke mye trøkk i den delen av forsamlingen hvor vi sto, så vi ble stående og høre på Lillebjørn.

Etter flere runder av sangen med norsk tekst brukte Lillebjørn litt tid til å trekke fram Pete Seeger og påpeke at dette var hans låt. Lillebjørn sa han stadig vekk ble møtt med misforståelsen om han hadde skrevet den selv, før han lærte forsamlingen det første verset av originalteksten My rainbow race. Selv om allsangen skuffet, så var det en fin opplevelse å kjenne at sangens politiske kraft fortsatt lever.

Og her er Lillebjørns egen kommentar, skrevet til viser.no:

– Ukulele og 40.000 i allsang var jo nokså spess… Men det store støntet for meg var et par netter før, da jeg satt hjemme sammen med min venn, pianist og notegravør Kurt Frimodt fra Aarhus, med hans danske snaps og klødde meg i hue om dette var noe jeg i det hele tatt kunne gjøre.

Danske Kurt: – Så ta’ din telefon å ring fandenmæj ham der Seeger og hør hva’ han synes. Klokken er 20.00 i New York lige nu. Jeg tok telefonen med høytaler på mens Kurt filmet det hele. Kult-film!! Min venn Pete Seeger 93 år!

Jeg bestemte meg for ukulele for å visuelt underspille. Bokstavelig talt. Jeg har alltid spilt den sangen i Bb-dur, men det ble knotete på mine GCEA stemte instrumenter. Kurt tok resolutt en ukulele og stemte den en hel tone ned: F-Bb-D-G! Genialt. Ukulelens enkle en-finger C-grep! Og helt identisk med min innkjørte capo III. bånd G grep=Bb :-).

Se videoer fra Youngstorget her og her (YouTube).

 Publisert: 22. mai 2012.