Lars Bremnes

Stipenddryss og NOPA-priser til viseartister

Det er en stor glede å se at to av Norsk Viseforums medlemmer, Tonje Unstad og Lars Bremnes, har fått Kardemommestipendiet, og at Siri Nilsen ble «Årets lyspunkt» 2012. Prisene ble utdelt i forkant av NOPAS store jubileumskonsert i Store Studio torsdag 25. oktober. Vi sakser fra NOPAs hjemmesider:

KARDEMOMMESTIPENDET 2012:

Tonje UnstadKardemommestipendiet er en gave fra Thorbjørn Egner (i 1988) som deles ut etter søknad fra NOPAs medlemmer en gang i året. Stipendiet er et reise- eller arbeidsstipend på 50 000 kroner og deles normalt mellom en komponist og en tekstforfatter. Formålet er å stimulere til videre kulturproduksjon. Stipendet gikk til, og fordeles mellom: TONJE UNSTAD og LARS BREMNES.

Juryens begrunnelse: Lars BremnesDet er en glede for Kardemommestipendkomiteen å dele ut årets Kardemommestipend til to talenfulle visekunstnere. 25 000 kroner går til artist og låtskriver Lars Bremnes for hans mangeårige innsats for norsk visekunst. Gjennom en rekke plateutgivelser og annen virksomhet har Lars Bremnes vist at han er en artist med substans og en tekstforfatter med viktige saker på hjertet. Lars Bremnes er et varmt, poetisk vindkast fra nord. Vi gratulerer!

25 000 kroner går også til den unge, men allerede svært erfarne visesangeren Tonje Unstad. Tonje er en av de ytterst få på sin alder som på alle måter viser at det hun ønsker aller mest her i verden er å leve av sine viser. Vi tror hun vil klare dette med glans. Hun har allerede mottatt en rekke velfortjente utmerkelser for sitt arbeid, og utgitt tre kritikerroste plater i sitt eget navn, de to siste på sitt eget plateselskap. I Tonje Unstad ser vi den nye generasjonen visekunstnere stå fram – solid på egne ben. Vi gratulerer! Juryen besto av: Kåre Chr. Vestrheim, Lillebjørn Nilsen og Dagfinn Nordbø

LYSPUNKT 2012:

Tekstforfatterfondets pris til unge sangtekst-forfattere. Siri NilsenPrisen gikk til: SIRI NILSEN

Juryens begrunnelse:
Tekstforfatterfondets pris til unge sangtekst-forfattere – LYSPUNKT 2012 – går til en selvstendig og klisjéfri stemme. Tekstene overbeviser med sin umiddelbarhet. Her er allikevel mange lag, og mye skjørt og fint lys over livet. Årets vinner er Siri Nilsen (27), som med sin andre utgivelse «Alle snakker sant», formidler en ubesværet naturlighet i sine tekster. Modne refleksjoner vandrer side om side med enkle, forunderlige observasjoner, og gjør Siri Nilsen til en sangtekstforfatter det skal bli spennende å følge.

Lyspunktprisen er på 25.000 oppmuntrende kroner, og kollegers annerkjennelse og hyllest. Tidligere vinnere av LYSPUNKT er Lars Vaular og Frida Ånnevik.

Juryen besto av: Kari Iveland, Tore Thomassen og Knut Lystad (alle i styret i Tekstforfatterfondet). Foto av Siri: Kjetil Ree (via Wikimedia Commons).

 Publisert: 26. okt 2012.