Øyvind Rauset

Redaktørens nyttårsord 1. januar 2013

Øyvind Rauset2012 ble et godt år for vise-Norge. Ikke bare fikk visa større tyngde i kulturbildet, vi har en god del nye spennende viseartister som videreutvikler genren og sørger for at viserørsla ikke dør en stille død ved bare å leve på «forna dar».

Vi har skrevet om noen av dem her i viser.no, som Tonje Unstad, Torleif Bjella, Elin Furubotn, Siri Nilsen og «Æ» (bare for å nevne noen få). Og noen skal vi skrive om, som Tønes (plateselskapet hadde ikke flere eks igjen da vi spurte) og mange flere. Ikke alle disse kaller seg selv «viseartister», men om man opererer med «det utvidete visebegrepet» er de det likevel. (Så det så!)

Men de etablerte har ikke ligget på latsida heller. Tenk bare på den enorme mengden publikum som har fått med seg Gitarkameratene i høst (for ikke å snakke om jobben det er med SÅ mange konserter etter hverandre). Og disse gutta nøler ikke med å kalle seg viseartister.

Jørn Simen Øverli har bidratt til Oslokulturen med sine Markaviser, Eigil Berg kom med en smakfull viseplate ved årets start, og flere av de store har opptrådt på våre viseklubber (Paus på Børre, Klevstrand på Fyrlykta, Eggum på Spelt osv.), og det samarbeidet mellom små scener og kjente artister håper jeg vil fortsette i 2013. Det styrker også den brede amatørbevegelsen, som alltid trenger inspirasjon. Og som alltid har Josefine Visescene holdt jernet varmt, med ukentlige konserter som iallfall vi i Oslo får glede av.

I vår egen viseforum-krok av rørsla: Nordnorsk Viseforum har fått til et fint samarbeid med Festspillene i Nordnorge, og hadde i år et spennende seminar for arrangører. Skulle ønske jeg hadde fått med meg det! Det er også kommet flere nye viseklubber i nord, det er ikke lenger «bare» Spelt og Baluba. Nordnorge spirer!

Norsk Viseforums landsmøte vedtok å legge bladet viser.no på is ut året for å spare penger. Kanskje ville det gjenoppstått i vår, men så kom det nye nordiske visebladet VISO(e)R på banen og vi valgte å legge ressursene over på det. Første nummer er allerede under baking med redaksjoner i Danmark, Sverige og Norge, og vi regner med å ha første utgave klart i løpet av mars.

visor-logo
Ordet «viser» finnes kun i de nordiske land. Med denne enkle vrien fikk vi til logoen både på norsk, svensk og dansk.
Islandske «visur» er dessverre ikke med, men jeg skal se hva jeg kan få til seinere.
– Og bare så det er nevnt: Dere så den her først!

Om det blir en suksess, avhenger ikke minst av dere, kjære lesere: Vi trenger en haug abonnenter for å klare å få det til å gå rundt etter de tre numrene vi får støtte til av Nordisk Kulturfond. Første nummer blir sendt ut gratis til en stor liste med folk som de nordiske viseklubbene har bidratt til ved å sende inn medlemslistene. Også ikkemedlemmer kan melde seg på, og både Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde og Tonje Unstad er blant dem (vel… forresten, hun ER medlem!). Men noen klubber har ennå ikke sendt inn medlemslister. Det er synd, for da får ikke deres folk bladet i postkassa (OK, vi kommer til å ringe rundt og mase i januar!)

Jeg har god lyst til å endre på layouten på nettsidene i året som kommer, men det blir nok utsatt til etter første nummer av bladet. Ellers skal Viseforum ha landsmøte i Trondheim i år, og vi håper å være tilbake med litt bedre økonomi enn ifjor. Audun Reithaug er en kløpper også på det feltet!

Ellers vil jeg be om unnskyldning for at viser.no ble lite oppdatert 1.–18. desember. Det skyldtes at jeg tok en kombinert forsinket sommerferie og 60-årsreise til det nokså ukjente øyriket São Tome og Principe i Guineabukta, rett på ekvator. Jeg hadde panlagt flere oppdateringer, men etter en uke med luftfuktighet nær 90% ga laptopen opp med svart skjerm. Jeg tok i bruk iPaden, men det tar lengre tid med håndkoding i html. Nettet var også svært langsomt, så det ble lite nytt i første halvdel av desember.

Men de andre medarbeiderne har gjort en flott jobb med å skrive plateanmeldelser, så der har vi mange godbiter, også i desember. Takk til Per Jakob Skaanes, Trond Skarstein, Øystein Munz og Arild Sundt! De siste tre av disse er nye fra 2012, og det er fortsatt plass til flere skribenter. (Bare så det er nevnt!)

Øyvind Rauset, 31. des 2012

Principe
Jo, det fins verre steder å være enn São Tome og Principe…