scenen

Viser på bestilling!

scenenDen 24. november 2011 ble det arrangert bestillingsverkskveld på Josefine visescene for tiende gang. Med Norsk komponistfond som oppdragsgiver har seks kjente utøvere skrevet nye melodier til tekster på norsk.

Av Ida Svanes Ziener

Jørn Simen Øverli, en av ildsjelene bak Josefine visescene, forteller at målet med disse kveldene er å gi utøverne en dytt til å oppdage uttrykksmulighetene i det norske språket.

– Folk tror at de må skrive på engelsk, det er det den kommersielle musikkbransjen gir uttrykk for, sier Øverli. –Dette fører til at nivået på tekstene blir dårligere. Vi ønsker å være med på å heve nivået igjen, tekst og melodi skal være likeverdig.

Øverli er veldig engasjert i det å få fremme norskspråklig musikk, og han er provosert av at de kommersielle artistene tar hele markedet og medieoppmerksomheten.

–Disse kveldene bygger på Josefine visescenes kjerneverdier, om å være en aktør som løfter fram både kjente og kjære utøvere, men også nye talenter som skriver på norsk, sier han.

Og til å starte denne kvelden står ingen ringere enn fløytisten og folkemusikeren Steinar Ofsdal klar. Han har, ikke overraskende, skrevet melodier i folkemusikktradisjon. På scenen får han etter hvert hjelp fra noen av studentene han underviser på Norges musikkhøgskole (bildet over). De bidrar til at dette blir en forfriskende start på en kveld som videre byr på Guro von Germeten, Edvard Askeland, Øyonn Groven Myhren, Anders Rogg og Kjetil Skaslien.

artistbildeDe seks er alle etablerte musikere innenfor sin sjanger, det være seg jazz eller folkemusikk. Men hva er bakgrunnen for at akkurat disse ble valgt ut?

–Tidligere hadde vi seks kjente, og seks ukjente utøvere, forteller Øverli. –Men det ble etter hvert vanskelig å få støtte når vi involverte ukjente navn. Derfor har vi nå endt opp med seks utøvere som alle har markert seg som musikere. Det er folk vi mener fortjener en bestilling.

Oppgaven utøverne har fått er altså å komponere nye melodier, tekstene kan de velge om de vil skrive selv eller hente fra allerede eksisterende litteratur. De fleste har valgt det sistnevnte. Publikum får presentert tonesatte norske dikt på rekke og rad, og slik kan man si at prosjektet også bidrar til å fremme norske tekstforfattere, flere av dem tilstede denne kvelden.

Men det er også spennende når utøverne har tatt utfordringen i å skrive tekstene selv, slik Guro von Germeten (bildet til v.) har gjort. Hun har skrevet tre splitter nye viser, arrangert for henne selv, bass og trommer. Slik får vi se en ny side av en artist som til vanlig uttrykker seg på engelsk. Se eget intervju med henne.

Det viser seg at arrangørene har gjort et godt valg da de plukket ut kveldens artister. Publikum får servert et knippe nye og vitale komposisjoner, som mottas med stor begeistring. Og kanskje skjer det med noen av kveldens utøvere, som det skjedde med pianisten Torbjørn Dyrud. Han debuterte som sanger og låtskriver på bestillingsverkskvelden i fjor, noe som har resultert i at han i høst har hatt en egen Josefine-kveld med kun norske tekster!

Om Josefine visescene:

  • Ble startet opp i 1995 av Jørn Simen Øverli, Kari Svendsen og Lars Klevestrand.
  • Holder til på Josefine vertshus ved Bislett i Oslo.
  • Arrangerer konserter hver onsdag kl 20.30 (dørene åpner kl 19.00)
  • Se også: josefinevise.no

Publisert: 31. mars 2011.