CD-omslag

Trio Acoustica

Artistene Steen-Vidar Larsen, Øistein Rian og Stanley Samuelson turnerer som Trio Acoustica. Mange vil kjenne igjen Steen-Vidar Larsen fra Drangedal Bortforklaring. Stanley Samuelson har utgivelser bak seg, mens Øistein Rian har skrevet flere flotte melodier, arbeidet i studio og akkompagnert andre med sitt eminente gitarspill. Her får vi muligheten til å lytte til alle tre i samspill som imponerer de fleste.

Per Jakob Skaanes

CD-omslagJeg hørte Trio Acoustica for første gang på Kalle Zwilgmeyers nordiske visetreff i Skagen i februar for mange år siden, i hvert fall før milleniumsskiftet. Kanskje lenge før trioens navn og prosjekt i det hele tatt var klekket ut.

På visetreffene dannes ulike konstellasjoner og samarbeidsprosjek­ter på kryss og tvers av landegrenser og sjangre og med ett sto disse tre karene på åpen scene og leverte en forrykende mini­avdeling denne kvelden. «Det er jo de rene gitarkameratene», utbrøt en dansk kollega da de hadde fremført den første låta. Besetningen er ganske så riktig tre menn med hver sin gitar. Et unntak som utfordrer regelen er at Stanley Samuelson trakterer mandolin på en av sangene på CD’n.

Låtutvalget

På CDen som bærer det nette navnet Trio Acoustica, har herrene spilt inn hele 15 spor. Sangene spenner fra viser de har skrevet selv, til sanger de har samarbeidet med andre om tekst eller melodi til engelske og svenske slagere de har vært glade i gjennom en mannsalder. Blant klassikerne finner vi Lennon/McCartney-låta Norwegian Wood, Deidres Samba av Cornelis Vreeswijk og Eight miles high som vi kjenner fra the Byrds. De gjør også en coverversjon av Finn Kalviks Fyll mine seil, for anledningen på dansk. Denne versjonen er virkelig flott.

Ellers er her flere tekster av Kalle Zwilgmeyer som Øystein Rian og Steen­ Vidar Larsen har tonesatt. Noen vil kanskje dra kjensel på Ennå og Juninatt i Lofoten. Stanley Samuelson har begått flere flotte viser som er med på denne utgivelsen, Hvis jeg kunde synge med færøysk tekst av JHO Djuurhus, til dansk ved Per Jensen. Samuelson har en veldig fin og «dåmrik» klang i stemmen når han synger. En veldig artig låt er den ragtime-aktige Jeg har en gitar av Steen Vidar Larsen hvor det er mer øs på gitarene.

Alt i alt

Dette er tre herrer som er svært dyktige instrumentalister. Det er en fryd å lytte til giarspillet deres, og til arrangementene de har laget på låtene. Flere av låtene er som nevnt versjoner av kjente sanger andre artister har skrevet.

Stanley Samuelson har gitt ut et par av låtene på en egen CD han lagde for noen år siden. Noen er også gitt ut på andre CD’er, blant annet med Kalle Zwilgmeyer. I den anledning er det artig å lytte til arrangementene og klangene de velger. Det er utsøkt spilt, ikke overlesset med dill og triller. De holder seg i skinnet selv der hvor man gjerne kunne vente seg noen kjekkassoloer.

Det er virkelig delikat spill Trio Acoustica varter opp med. Vokalmessig er de også dyktige, men stemmene kommer på et vis ikke til sin rett når de spiller så bra. Er det noe man skal pukke på i denne gjennomarbeidete produksjonen, er det at vokalarrangementene kan bli noe flate. Men bevares, CDen holder mål i rikt monn.

Trio Acoustica har en Myspace­side: www. myspace.com/trioacoustica, og egen hjemme­ side hvor du kan laste ned sangene fra CDen og andre opptak, og helst sikkert bestille den også: www.trioacoustica.com.

(Denne omtalen sto i Viser.no 3. Publisert på nett 9. nov 2011).