Terje Espe

«På dialekten» i Trondheim

Terje EspeTrondheim: Terje Espe og Bjørn Saksgård ønsket seg flere spillejobber. De endte med at de skaffer jobb til andre!

Tekst og foto: Ida Svanes Ziener

Terje og Bjørn møttes på Hell bluesfestival, der de begge spilte med hvert sitt band. De to hadde visst om hverandre lenge, men hadde aldri møttes. Når de så traff hverandre, oppdaget de at begge skrev på norsk og hadde mye felles. Dette ble starten på et samarbeid. Jeg møter Terje Espe i Trondheim, for å finne ut hva som ligger bak til det relativt nystartede musikkforumet På dialekten. –Vi ville hjelpe oss sjæl til å få flere jobber, sier Espe. –Og vi tenkte at to står sterkere enn en.

Ryktet om at Terje og Bjørn hadde ”satt i gang noe” spredte seg, og snart var den lokale pressen på døra og lurte på hva de holdt på med. –Vi ble spurt om hva konseptet het, og om vi hadde en nettside. Men vi hadde ingen av delene! De to skjønte at de måtte sette seg ned og finne ut av hva de egentlig ville stå for. Resultatet ble altså På dialekten, et forum som jobber med både konsertarrangering, management, booking og låtskriving. De har allerede knyttet til seg noen band som de markedsfører og ”selger inn”. Kriteriet er at de i hovedsak lager og synger eget materiale på dialekt. På dialekten har også opprettet egen nettside og facebookside med mange tilhengere. Det kan virke som at mange engasjerer seg i det å fremme og formidle musikk på dialekt.

Espe mener at mange av de som skriver på norsk i dag, som Åge Aleksandersen og Hellbillies, har hatt tid til å bygge seg opp over mange år. De fikk også sjansen til å spille på lokale samfunnshus o.l., arenaer som ikke finnes i dag. –I dag er ikke mulighetene til å klatre gradvis de samme. De som er store forblir store og de som er små forblir små, sier han. –Det er et gap mellom det å være god og det å få jobber. Det gapet ønsker vi å fylle. På dialekten arrangerer derfor månedlige kvelder på Holdeplassen pub i Trondheim.

Kveldene begynner med en akustisk konsert i 1.etasjen, her går det gjerne i viser. Så er det åpen scene før kvelden avsluttes med et band som spiller i 2.etasjen. Espe forteller at arrangementene har gått bra til nå, og at de satser videre i høst. I august står blant annet en trubadur som har oversatt Vreeswijk til trøndersk på programmet! –Men vi bryr oss ikke så mye om uttrykksformen, det viktigste er at de synger på dialekt, sier Espe. Godtas østlendingsdialekt som min da?, lurer jeg. Og får vite at det gjør den.

Espe syns det er bra at de musikalske båsene som i større grad fantes før, er borte. –I dag er det helt greit om en visesanger flørter litt med jazz, sier han. Han ønsker seg flere lokale dialektfora rundt om i distriktene, og han har også en drøm om å starte en egen festival med musikk på dialekt. Vi ønsker lykke til! Les mer på facebook og www.padialekten.no.

Publisert: 6. feb 2011.


–> Artikkel del 1: Tove Bøygard. –> Del 2: Blå Sjel