Dingseguide-logo

Bruk mobilen som gitarforsterker

Dingseguide logo

Hvis du lurer på å bruke mobiltelefonen som en bærbar gitarforsterker eller lydkort, har du nå mange valg. Lommeboka og øret avgjør. Og selv om det står «for iPhone/iPad» på pakka, vil noen av dem sikkert også komme for Android etter hvert. Best lyd får du på de som bruker USB-plugg istedenfor minijack.

Janne Møller

Griffin GuitarConnect

Griffin (som også lager USB-mikrofoner og andre lyddingser) har kommet med sin egen gitarkabel, GuitarConnect, til en lavere pris enn konkurrentene. Kabelen er et enkelt produkt. På den ene sida en standard minijack øreplugg-type for iOS (med både inn- og utgang på samme plugg). På den andre enden sitter en standard jackplugg (for gitar, bass og andre instrumenter) og en inngang høretelefon. Dette funker bra til øving der det er kjekt å ha ørepluggen nær gitaren. For tilkobling til høyttalere eller en mikser er det derimot litt fomlete. gitar-til-usb-kabel GuitarConnect har samme bruksområde som iRig, men designet er forskjellig. iRig’en er en liten adapter med gitarkabel i til­­legg.

GuitarConnect er en gitarkabel. En bagatell, men ganske praktisk uansett: en kabel mindre å huske på. Et pluss med GuitarConnect er at den ikke trekker i ­iPhonen slik iRig’en gjør. Da trenger du ikke bekymre deg for at telefonen vrir seg mens du jammer. Ikke noen adapter som henger utapå telefonen og øker sjansen for å trekke ut pluggen ved uhell. Jeg merket ingen forskjell i lydkvalitet på de to systemene. Jeg trodde egentlig at den store adapterdelen av iRig gjorde ett eller annet morsomt med lyden, men begynner å tvile på det. GuitarConnect-kabelen er rett og slett så enkel som det går an å få den. Selvsagt ville det blitt et bedre og renere signal med en dock-kobling, men også dyrere å produsere. iRig

Griffin: GuitarConnect 30 $. griffintechnology.com

 

Amplitube iRig

IK Multimedia iRig har alt rukket å bli en standard på iPhone. Den er mindre og hendigere enn de fleste andre bokser og koster rundt 200-lappen. Spesielt god sammen med Amplitube-pakka: En serie effektbokser og en 4-sporsopptaker som app til iPhone. De har også en iRig Mic til en billig penge – men der får du ikke mer enn du betaler for. Mer om det i forrige nummer.

IK Multimedia Amplitube iRig. 40 $. ikmultimedia.com/irig

 

Sonoma GuitarJack

Sonoma har hatt sin Wireworks GuitarJack til salgs i flere år for iPod Touch (2. og 3. generasjon), og funker også med iPhone 4 og iPad. Den kostet 200 $ men er nå på billigsalg, så det er nok en versjon 2 rett om hjørnet. Guitar jack Den nye har forhåpentlig også 24 bits lyd (siden de bruker USB-inngangen istedenfor minijack). Med en så høy pris vil jeg foreslå at du heller sjekker ut neste alternativ (under).

Sonoma Wireworks: GuitarJack. 150 $. – sonomawireworks.com

 

Apogee Jam

Den nylig lanserte Apogee Jam kobler direkte til iPad’ens (eller iPhonens) spesielle USB-inngang og gir dermed bedre lydkvalitet enn via mik-inngangen. Den gir dessuten 24 bits lyd, noe kablene som kobler til mik/audio-pluggen ikke kan (den konverterer bare til 16 biter). Da får du kremlyd, noe Apogee ellers også er kjent for. Men mye vil ha mer: Vi håper selvsagt på en oppfølger med to inn-/utganger.

Apogee Jam,  99 $ (bildet under). apogeedigital.com

Apogee Jam

Om priser i dollar: Ja jeg skulle hatt dem i kroner, men ikke alle er kommet i butikkene ennå, og mange bestiller på nett. Du ganger dollarkursen med 9, da får du overkant av den vanlige prisen i Norge, inkl. mva (som er utelatt i amerikanske priser).

Oppdatering november 2011: Garageband som hittil har vært bare for iPad, er nettopp kommet også for iPhone (og iPod Touch). Det vil virke med tingene over.

Publisert: 2. nov 2011.