Myhre og Hovland
Myhre har jobbet med kremen av norske tekstforfattere. Her med Invar Hovland. Foto: Morten Krogvold, som også har tatt bildet til omslaget.

Lars Martin Myhre: Sjangrenes sjonglør

«Med Kork i begge ender» kunne nesten ha vært tittelen på Lars Martin Myhres nye CD – som åpner og avslutter med låter der Kringkastingsorkesteret er med. Myhre er en virtuos i å sjonglere mellom sjangere! Tittelen endte med å bli «Sibelius’ åttende», og ble sluppet til folket i mars 2011. Og den er Myhres tolvte.

CD-omslag

Øyvind Rauset

Vi fikk en prat med Lars Martin midt i innspurten før lanseringskonserten i mars. Det første vi måtte ha svar på, var den mystiske tittelen på plata.

• Sibelius’ åttende – det henspiller på at Sibelius bare skrev sju symfonier?
– Helt riktig! Etter den sjuende gikk han rundt i nesten 40 år og snakket om den åttende, uten at det ble noe av den, til tross for alles forventninger. Så det er blitt et stående uttrykk, et bilde på luftslottet, det endelige livsprosjektet som aldri kommer i mål. På linje med jordomseilingen, restauranten i Provence, alle de tingene som man skal få gjort før man dør, «men det passer ikke akkurat nå»…

• Du blir jo ofte identifisert med samarbeidet med Odd Børretzen, har det hjulpet deg som soloartist eller har du kommet i skyggen?
– Til sommeren er det 30 år siden Odd og jeg begynte å jobbe sammen. Men jeg har alltid hatt ett parallelt liv (minst) og jobbet med min egen musikk. Men det er klart, i media blir det ofte litt endimensjonalt. Pressefolk henger seg lett opp i det enkleste. Så det er både en fordel og en ulempe. Jeg skriver timelange verk, jobber med andre forfattere og i et utsall sjangere, så dette er bare en flik av det jeg jobber med. – For øvrig er Odd ganske tynn, så han kaster ikke mye skygge!

Myhre og Hovland
Lars Martin Myhre har jobbet med kremen av norske tekstforfattere. Her med Invar Hovland. Foto: Morten Krogvold, som også har tatt bildet til omslaget.

• Og nå jobber du sammen med en tekstforfatter jeg misunner deg, Ingvar Hovland…
– Ingvar Hovland er bare en fantastisk fyr å jobbe sammen med: Av og til kan jeg ha en idé til et refreng eller en linje, av og til kommer han med sine innspill først, og vi sam­abeider hele tida så godt at vi tenker veldig likt. Når vi er ferdige med prosessen, føler jeg at det er mitt, og han føler det er hans. Sånn er vi begge ansvarlige, og det var viktig for meg at tekstforfatterens navn står på forsiden av omslaget.

• Noe mer å nevne til slutt?
– Få med deg at jeg har med Tonje Unstad på en av sangene. Hun fikk jo nettopp Prøysenprisen, og gjør en fabelaktig jobb på plata.  

 


Om Lars Martin Myhre:

  • Musikk på heltid siden ungdomsskolen. Tidlig med i jazzmiljøet i Tønsberg der han ofte spilte med folk som Ditlef Eckhoff, Paul Weeden, Vidar Johansen og Terje Venaas.
  • Startet jazzorkesteret  Slagen Storband, jazzklubben Urijazz, og satt flere år i styret i Foreningen Norske Jazzmusikere.
  • Har vært musikalsk leder i friteater, laget musikk både til teater, musikaler og film.
  • Godt kjent er hans samarbeid med Odd Børetzen, som har resultert i fire plater og like mange spelemannspriser, og 150.000 solgte av den første av dem.
  • Han har også laget plater sammen med Arild Nyqyust, Svein Olav Blindheim og, fra 2000, Ingvar Hovland.
  • Aktuell CD: Sibelius’ Åttende.

 


Intervjuet sto på trykk i Viser.no 11.
Publisert på nett: 23. mai 2011.