Antikt relieff

Brigitte Bidet: Bibbis Betraktninger

Antikt relieff Månedens oppskrift:

Løver i skog

Et spørsmål leserne alltid er meget opptatt av, er:  Hvordan fanger man løver i en skog?

Leserne kan ta det helt med ro, Bibbi har etter nitid research funnet svaret i Schiönberg-Snerckens Kogebog:  1.  Man tager en skov og et sold.  2.  Man lader skoven renne ­igjennem soldet.   3. Løverne bliver igjen i soldet. Illustrasjonen viser en jakt med lykkelig utgang efter ovennevnte metode.  


Sivilisasjonens Opphav

Bibbi har alltid undret seg over hvor det store landet Atlantis egentlig lå. Noen mener midt i Atlanterhavet (derav navnet), men Bibbi synes dette virker litt …stusselig. Men så, forleden dag, leste hun en ny og mye bedre forklaring i Dagbladet.

Av Brigitte Bidet

Blågule fugler«Sverige er Atlantis. Den svenske naturforskeren Olaus Rudbeck d.e. hevdet at det var Sverige som var Atlantis – og dermed sivilisasjonens opphav – i boken Atlanticus fra 1677. Han mente også at Adam – det første mennesket – hadde snakket svensk, og at latin og hebraisk hadde utviklet seg fra det svenske språket.» Bibbi bare måtte dobbeltsjekke dette i Wikipedia, og ganske riktig: «Han mente videre at Sverige var gudenes bolig og opprinnelsen til alle store folkeslag i verden. Denne historierevisjonismen kalles for götisisme, og Rudbeck var den som drev dette lengst. Han utførte også endringer i Codex Argenteus, den såkalte Sølvbibelen. Gjennom å endre originalteksten framsto den som at Jesus hadde besøkt tempelet i Uppsala. Hensikten var å gjøre Uppsala til den vestlige sivilisasjons vugge.» Bibbi er meget svedofil, og vil med dette ta initiativet til en egen ­Sverige-dag som bør feires ikke bare i Skandinavia men hele verden. Det finnes ingen tvil om at Rudbeck hadde rett. Han oppdaget visstnok også lymfesystemet, og hva skulle vi gjort uten det? I en slik målestokk blir jo Bellman bare en liten parentes i historien.


Alternative væremåter Eksempler på væremåter i antikken.

«Å være»

Livet har sin begynnelse, og sin slutt. Perioden imellom kalles eksistens. Denne mini­kronikk handler om dette. Den er skrevet for highbrow-publikummet, dvs de som kan lese mer enn 7 bokstaver i rekkefølge.

Brigitte Bidet

«Å være eller ikke være», sa prins Hamlet, og både prinser og konger har senere klødd seg i hodet og andre steder over samme problem, særlig i Sverige. Bibbi synes det må være på tide med et helt entydig svar, men må først avklare én ting:  Å ikke være er strengt talt intet problem, bare en beklagelig tilstand. For å få litt hjelp, forela Bibbi saken for den egyptiske eksistensiologen Tutta n’Kamon, som uttalte: «Ta godt vare på deg selv, og du får være lenge i landet». Bibbi syntes først dette var en grei løsning, inntil hun skjønte at fru n’Kamon mente balsa­mering, og det er noe Bibbi kun gjør med håret, ikke resten! Bibbi ble nødt til å klare seg selv som vanlig, og landet til slutt på denne bramfrie løsning: Å være eller ikke være er egentlig ikke så nøye, bare det skjer på en smakfull måte. – Eller, man kan bare la være.  


Vi har mottatt dette innlegget fra en leser med psevdonymet Brigitte Bidet. Redaksjonen tar intet ansvar for innholdet og toer alle sine hender…