Pernille Lund Hoel

Pernille Lund Hoel setter spor

Pernille Lund HoelBlant de som har vært på One from the Heart i vår finner vi også Pernille Lund Hoel (25). Etter flere år med studier i Trondheim har hun nå bosatt seg i Oslo – og gitt ut CD!

Tekst: Ida Svanes Ziener, foto: Erlend B. Enger

Pernille opplever at steder som One from the Heart har en åpen og inspirerende atmosfære. Hun var (sammen med undertegnede) med på å starte et lignende konsept i Trondheim kalt UHØRTscene. Målet var å gi unge utøvere et møtested og en arena for å teste materialet sitt. Det hadde vist seg at selv om viseklubbene tar imot de unge med åpne armer, så trengte de en egen scene der de kunne sette premissene selv.

–Etter min mening har begrepet «vise» fått en litt bredere betydning enn det kanskje hadde for generasjonen før oss, sier hun. –Det kan virke som om mange unge som i dag er på vei inn i visemiljøet har flere ulike musikksjangre med seg i bagasjen. Fellesnevneren blir da først og fremst det akustiske lydbildet.

For å utvikle seg som visesanger dro Pernille for noen år siden til Visskolan i Västervik. Her fikk hun skolering i sceneopptreden, visetolkning og arrangering av konserter og turneer.

–Da jeg dro til Sverige savnet jeg en arena hvor jeg kunne drive med visesang sammen med likesinnede i samme alder, forteller hun. –Jeg oppfattet at det var en enorm forskjell mellom visetradisjonen i Norge og Sverige. I etterkant har jeg fått mer kjennskap til visemiljøet her i Norge, først og fremst gjennom Viseklubben Maja, men også gjennom bl.a. Nye Skalder.

Spor er tittelen på Pernilles debututgivelse, og den inneholder hennes egne låter på norsk. Låttitler som Ulvejakten og Ørnenes dans sier noe om tematikken i tekstene.

Pernille Lund Hoel med gitar

–Jeg har alltid hatt et sterkt engasjement for å ta vare på naturen rundt meg og for en rettferdig behandling av dyr. Dette temaet har også vist seg å vekke en spesiell interesse hos mange i publikum, på godt og vondt, forteller Pernille. Hun har vokst opp på Hedmark med naturen tett innpå seg, noe som har ført til at hun i dag er utdannet biolog.

Også det overnaturlige har fått plass i tekstene, gjennom låter som Nøkken og I alvenes rike. Og her kommer Pernilles vakre og uttrykksfulle stemme virkelig til sin rett. Med seg på plata har hun søsteren og felespilleren Martine Lund Hoel og multiinstrumentalisten Nils Jørgen Nygaard. Sammen har de laget folkemusikkinspirerte arrangementer som er så lette og luftige at de til tider nesten svever avsted. Og dette kan vel sies å være et av Pernilles kjennetegn: Personlige og engasjerte tekster kombinert med myke melodilinjer.

Pernille har skrevet og framført låter i de siste ti årene, og som oftest er det bare henne og gitaren på scenen.

–Selv om dette er en veldig naken uttrykksform, føler jeg at jeg får en helt spesiell kontakt med publikum, sier hun. Og hun tenker ikke å gi seg med det første.

–Det er jo ikke så mye penger å tjene på dette, men det viktigste for meg er å spille konserter og gi noe til andre mennesker gjennom musikken min.

Pernille har egen Myspace-side med flere låter du kan høre.

Publisert: 31. jul 2010.