Kalle Zwilgmeyer (1937–2010)

Kalle Zwilgmeyer

Bamsen i Norden er borte.

Det var med sorg vi fikk budskapet om at Kalle Zwilgmeyer har gått bort. Natt til 6. september sovnet han inn i Frederikssund i Danmark.

Da han ble utnevnt til æresmedlem hos Norsk Viseforum, lå det til grunn en merittliste som ingen kommer opp imot. Mange hundre viser med flere titalls forskjellige komponister. Mange år med radioprogrammer som førte til en oppblomstring av visesang og viseklubber, ikke bare i Norge, men i hele Norden.

Det er kanskje først og fremst som inspirator og samlingspunkt for visesangere og visa i Norden han vil bli husket. Med de årlige visetreffene gjennom nesten 30 år på Skagen og flere samlinger i Norge og Hellas klarte han å etablere uformelle møteplasser for viseutøvere og visevenner, som resulterte i mange nordiske turneer og gruppekonstellasjoner. Disse samlingene ble viktige knutepunkt, ikke bare for visesangere, men viktig for videreføring og fornyelse i den nordiske visetradisjonen.

Som nykommere i visemiljøet følte man seg velkommen og verdsatt. Kalle møtte alle med en ekte varme og så noe unikt positivt og spennende i alle som var rundt ham. Han gjennomførte sommerturneene med nye deltakere hvert år, slik at så mange som mulig skulle få mulighet til å presentere seg for et større publikum.

De årlige gåturneene måtte han slutte med på grunn av dårlige bein, men han fortsatte i bil og båt. Selv har jeg mange artige turneer med Kalle som nå er gode minner, i Sverige, Finland og her hjemme fra begynnelsen på 1980-tallet til den siste vi hadde i 2008.

Jeg kommer til å savne de årlige brevene, skrevet på hans gamle Remington skrivemaskin, med avslutningen «bamseklem fra vennen Kalle». At du ikke skulle rekke frem til 73-årsdagen hadde vi ikke trudd. Du skulle alltid være her for oss.

Nå er det takknemlighet for alt du gjorde og sorgen over tapet av deg som merkes. I fremtiden kommer vi til å ha mange gode samlinger med familen og vennene i Kalles ånd. Våre tanker går først og fremst til familien nå.

Vi lyser fred over Kalles minne.

Leo

9. februar 2011: Minnekonsert for Kalle på Josefine Visescene.

Publisert: 6. sep 2010.