Jan Ingvar Toft: Alle e aleina

Jan Ingvar Toft er ute med sitt andre soloalbum Alle e aleina. De fleste vil gjenkjenne den særegne stemmen fra de første platene til haugesundsbandet Vamp. Nå kan får dere et gjenhør med Toft umiskjennelige nærvær på et småskeivt soloalbum som også slippes på limitert LP så feinsmeckerne kan lytte til Toft på vinyl. Men vær rask, kun 500 eksemplarer foreligger på vinyl. Kjøper du vinylen, er CD inkludert i prisen.

Per Jakob Skaanes

Jan Ingvar Toft har holdt en ganske lav profil siden han forlot Vamp i 1998. Mange har spekulert i om han ville komme tilbake som vokalist i bandet, noe som har fått næring siden han har opptrådt med dem i enkelte sammenhenger.

Han har holdt noen konserter. Jeg så ham på Viser ved kanalen i 2003 og på Josefine hvor han blant annet fremførte tekster og melodier av Øystein Wingaard Wolf. Begge gangene sammen med Solfrid Molland. Dessuten gjorde han en coverversjon av Blowin’ in the wind på Protestfestivalens jubileumsplate Fight Apathy. Han har også sunget duetter på ulike album med andre artister, blant annet Aftenlandet, Karianne Arntzen band og Astrid Kloster.

Alle e aleina er faktisk ikke Tofts første soloalbum, slik enkelte hevder. I 2003 ga han ut et album, riktignok ikke med egenkomponert materiale, men med særegne tolkninger av Haugesunds-sanger. På Eit minne om deg har blant annet spilt innen sang som heter Åkki si visa på melodien Καημός av Mikis Theodorakis, med en nydelig koring i refrenget. Dette albumet ble trykket i 3000 eksemplarer heter Eit minne om deg og ble utsolgt på kort tid. Nå er det kun tilgjengelig via iTunes, Amazon og musikkonline – og på Wimp om du nøyer deg med å lytte kun.

Man skal ikke dvele for mye ved fortiden, men ett par korte betraktninger tillater jeg meg allikevel. I tillegg til å være vokalist og spille gitar i Vamp på de tre-fire første albumene, er også Toft mannen bak mange av Vamps mest slitesterke melodier. Man tenker som regel på Øyvind Staveland som komponisten i Vamp, men om vi tar en titt på hvem som er oppført som komponist på de første albumene, vil vi finne at Toft er oppført som komponist på sanger som Hallo – Adjø, Hønsahus, Det e derfor eg synge, Sally O’Neill og ikke minst 13 humler. Med andre ord en komponist av en rekke av Vamps flotte melodier.

Alle e aleina

Det er prisverdig at Warner prioriterer å slippe Alle e aleina også på vinyl. Den som kjøper vinylutgaven får ikke bare en flott høykvalitetspressing og flott omslagsbilde. Som en bonus følger albumet med på CD inkludert i prisen!

Melodiene på Alle e aleina er samtlige skrevet av Toft. De fleste tekstene står han også for. Noen er skrevet av Arnt Birkedal som også var bidragsyter til flere av tekstene på Vamp-repertoaret. Teksten til den mørke Berceuse (fr. og betyr bånsull, godnattsang) er skrevet av André Bjerke. Ellers har Inger Hagerup skrevet teksten Salme.

Er dette så Vamp bare uten Øyvind Staveland? Nei. Røsten er den samme, bare litt eldre, melodiene er sterke som de han skrev da han var med i Vamp, men bredden i musikken er større. Her er såre rolige viser, noen skramlete og den lett tilgjengelige poplåten jeg nevnte.

Big Dipper skriver på sine sider om Alle e aleina: «En lettere skeivtråkka Waits-inspirert affære med imponerende låtskriving og stort nærvær». Jeg synes det er treffende. Tofts nærvær gir de litt såre og lyriske balladene en ekstra dimensjon. Enkelte ganger kan det kanskje bli litt sterkt, naivistisk nærvær, i hvertfall noen ganger på konsert. Med vin og dus belysning og litt høyt på et godt stereoanlegg fungerer det strålende.

Toft har også det fandenivoldsk umiddelbare i stemmen og syngemåten slik at den skranglete Veggane har øyrer blir troverdig. Her er det full fart med tuba, rufsete el-gitar, pumpeorgel, tivoli-orge og sag og i det hele tatt det som skal til for å vise både Kaizers Orchestra og Tom Waits at flere kan gjøre seg bemerket med skeivtråkka ruskespel.

Toft skriver selv påmyspacesiden sin at plata låter som «bare juling». Det er definitivt tilfelle for flere av sporene på Alle e aleina 🙂 På Freidig hører du en lystig og lett takt, glad melodi – litt Beatlesaktig, for eksempel No reply – og riff spilt med litt skurrete piggtrådgitarer, likeså på Snøfnugg. Litt pønke-aggressjon av og til. Litt gammaljazz med taktskifte til og med, klassisk Toft-koring og morsomme rim på Du bare kom. Den såre …Og me går’kje lenger samen har et herlig skeivt kor og pumpeorgel-komp. Småsurt som en gjeng sjauere eller småfulle karer som nynner en melankolsk valsemelodi. En søt poplåt er også med på albumet, Undervurder.

Om du lurer på hvem som står bak den skjønne sullingen, kan jeg fortelle at Toft her har fått hjelp av Ingebjørg Bratland. Elever på Rossabø skole hjelper også til og synger av full røst. Du kan se videoen her. Her er en fin blanding av rolige låter med Tofts nylonstrenger som hoved instrument og andre mer pålessete låter med støy og høyere tempo med mer eller mindre behersket vokal fra Toft.

Albumet er med andre ord umiskjennelig Toftsk. Ingen kan synge 13 humler med et nærvær og barnlig umiddelbarhet som Toft og jeg vil påstå at man kjenner igjen spontaniteten Det e derfor eg synge i mange av melodiene på Alle e aleina. Jeg kan kanskje være pompøs nok til å skrive at låtene er barnlige og umiddelbare såvel i komposisjon som i uttrykket slik vi husker Toft fra Vamp. Han har en særegen signatur vi kjenner igjen.

Et stort felt av musikere har hjulpet til på denne platen. Tidligere kollega fra Vamp, Thorbjørn Økland, bidrar på diverse strenger. Ellers figurerer en drøss folk på forskjellige instrumenter. Her er mandola, saz og indisk gitar, skrivemaskin, diverse strykere og rhodes for å nevne litt av det du kan høre. Omslagsbildet er et kapittel for seg. Toft poserer i en slags munkekutte der han sitter ute i skogen med gitaren sin og titte på en fyr som holder en badeball(?) med påskriften «Alle e aleina». For å dekorere litt ekstra på naturromantikken, ser det ut som om de har sølt litt gulmaling rundt på bildet og klasset litt her og der. Hvilken estetikk! Det er klart at dette omslagsbildet blir uslåelig på et stort vinylcover 🙂 Vel, Toft har her fått god hjelp av Magnus Rakeng i Melkeveien Designkontor.

Andre Toft-prosjekter

På Myspace kan dere også stifte bekjenskap med ett par andre prosjekter Jan Ingvar Toft sysler med. Det ene heter Saliva Golf Oy. Det er mer skramlete enn soloplata, og veldig artig. Det andre prosjektet heter Dalldillholom og består av Stig Vallumsen og Jan Ingvar Toft. De har lagt ut en rekke barnesanger i særegne arrangementer. Dette er morsomt å høre på. De klassifiserer det selv som «indie».

Jan Ingvar Toft: Alle e aleina. CD. Warner Music. Vinyl-utgaven kan kjøpes på Thegarden, Lite nytt, Platekompaniet og Big Dipper.

Jan Ingvar Toft har side på myspace, du kan høre ham på Wimp og foreløpig kun to låter på Spotify.

Publisert: 23. aug 2010