kakediagram

Firefox, Mac og Zwilgmeyer scorer høyt

– visefolket er ikke helt som alle andre…

Viser.no besøk juli 2007–des 2009

Besøket på viser.no har økt jevnt siden vi begynte å telle med Google-telleren i juli 07. I januar 2010 hadde vi faktisk rekord så langt, med rundt 100 besøkende pr dag. Men det er også andre spennende ting å se av statistikken.

Rauset

Øyvind Rauset

I disse 2 1/2 årene har vi hatt nesten 50.000 besøk av ca 34.000 unike besøkende. Disse har sett på over 105.000 sider. Ca 10% av leserne, rundt 3.500, er «faste», dvs har vært innom over 10 ganger. (Google-telleren er faktisk nokså «konservativ» og teller færre enn tilsvarende besøkstellere. Det skyldes bl.a at koden står nederst på sidene for ikke å gjøre dem tregere).

Med så mange lesere går det an å få et inntrykk av hva som rører seg blant norske låtskrivere og vise-interesserte. Og det viser seg at vi er ikke helt som gjennomsnittet:

Nettlesere og datasystem

Gjennomsnittet i Norge (ifølge Statcounters internasjonale lands-statistikk) er at nettleseren Internet Explorer, som før var nesten enerådende, har dalt til ca 60% i løpet av 2009. Hos oss har den bare ca 52% etter nyttår, og under 49% i mars. Resten av leserne bruker Firefox (26%), Safari (14%), Googles Chrome og Opera (ca 5% hver).

Visefolk bruker heller ikke samme data som gjennomsnittet: Nasjonalt er Windows fortsatt størst med ca 87%, hos oss nesten 10% mindre. På våre sider utgjør Mac-brukere 20%. Linux og iPhone/iPod ligger på litt under 1% hver. Nye Skalder har et noe yngre publikum og en Mac-prosent på nesten 30 etter nyttår (og Linux over 1%).

Hvor kommer leserne fra?

Ikke uventet kommer flest fra Norge. Største «utland» er Danmark, deretter kommer Hellas (!), så Sverige, USA, UK, Tyskland og Canada. Oslo er ikke uventet det sted i Norge flest av våre lesere kommer fra, men bare ca 1/3! Det er veldig god spredning på resten av landet, med Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen, Tromsø, Halden og Kristiansand høyt oppe på lista. Det er fortsatt sørgelig få nettsteder som som sender lesere til oss via direkte linker. Blant de få som gjør det, ligger Nye Skalder, Startsiden.no og Ukulele.no (!) høyest.

Hva søker leserne hos oss?

Det er morsomt å se hvilke søkeord folk har brukt for å komme til oss. De mest brukte søkene de siste to år, med antallet bak, er: viseforum/ norsk viseforum 830, viser/ viser.no 450, kalle zwilgmeyer 289 (!), spill gitar 221, visskola kungälv 195, ukulele 193, gitarkurs på nett 157, learning bouzouki 137, norske folkeviser 134, norske viser 115, tonje unstad 114 (og det var før hun fikk Spellemannsprisen).

De mest leste sidene (utenom forsida) er Hva Skjer/Konserter og CD-/bokomtaler, så Artistguiden, Klubboversikten, Oppslagstavla og Visesøk/Lenker. Men et par sider skiller seg ut: Omtalen av «Learning Bouzouki» og den norske «Ukeleleboka» kommer på 5. og 8. plass, noe som viser at «nisjestoff» som får liten dekning andre steder, leder folk til oss.

 Publisert: 1. mar 2010.