Jim Cruise begynte i en alder av fire år å spille på skjeer, i mangel av slagverk. Han tok det han først kom over for å uttrykke seg som perkusjonist. Da falt blikket på skjeene i kjøkkenet. På visetreff har jeg tid om annet støtt på folk som har imponert med sine skjeferdigheter. Derfor tenkte jeg at kanskje dette kunne være noe jeg skulle forsøke å gjøre etter dem. Å spiller rytme på skjeer er en lite kostbar, men absolutt publikumsvennlig aktivitet.
Per Jakob Skaanes
Jeg kom for litt siden over denne artige instruksjons-DVDen, lette frem noen passende skjeer i kjøkkenskuffen, og satte igang Jim Cruise på DVD-spilleren. Etter å ha tegnet et kortriss av skjeens «historie» og fortalt om ting man bør være oppmerksom på når man skal velge ut skjeer til å spille på, gir «The spoon man» Jim Cruise en leksjon i hvordan man holder skjeene.
Ti forskjellige rytmer på skjeer
Han viser to hovedmåter å gjøre det på. Deretter demonstrerer han seks hovedrytmer, riktignok med forskjellige rytmiske variasjoner man ofte bruker når man spiller rytme med skjeer. Velvillig regnet blir dette ti ulike rytmer. De enkleste av dem er ganske greie å henge med på. Litt utover i leksjonen viser han imidlertid måter å spille på hvor du lar skjeene gli ned på tvers av fingrene i tillegg til å treffe låret. Dette gir en flott effekt med mange ekstraslag.
Det var nyttig for meg å bli gjort oppmerksom på smådetaljer jeg ikke har vært bevisst på når jeg selv har fomlet i vei med skjeer. Så slipper vi å lære av de samme feilene han lærte av. Han tipser blant annet om den enkle detalj å minske avstanden mellom venstre hånd og låret dersom du vil øke slagfrekvensen uten å stresse med å slå raskere og raskere med høyre hånd (motsatt for venstrehendte). Cruise demonstrerer hvordan man kan variere mellom de forskjellige rytmefigurene på ulike sanger, han demonstrerer dette til en sang på DVDen, og han har en liten seksjon på slutten med skjeer som rytmeinstrument innen forskjellige stilarter.
Denne siste demonstrasjonen har kanskje ikke så stor verdi for meg, men den er artig å se på. Poenget er å være kreativ og finne morsomme og effektfulle måter å spille på, understreker Cruise. Her har du lært et utvalg av rytmiske varianter, bruk dem og varier mellom dem i sangene du skal akkompagnere, så blir det flott, lover Cruise.
Om du øver flittig på teknikkene han demonstrerer, vil jeg tro du kan gjøre deg som perkusjonist på skjeer i mange sammenhenger. Dessuten er skjeene et takknemlig intrument å bringe med i ulike sammenhenger. Filmingen er ørlitegranne uklar og lyden kommer et tiendedels sekund før bildet. Dette gjør demonstrasjonene litt forvirrende av og til. Klikket kommer før skjeene treffer hverandre, i hvertfall på min TV.
Alternativ: Nettbok om skjespilling
Dersom du heller liker bøker, er det en bok som heter You too can play the spoons som er skrevet av Claude Ferguson. Det er også lagt ut noen snutter i skjespilling på Youtube. Her er en video om å spille på skjeer. Søk på «playing spoons»/»how to play the spoons» så får du opp en rekke snutter. Disse varer kun i noen få minutter hver og kvaliteten er varierende. Derfor vil jeg anbefale How to play the spoons av Jim Cruise, men de kan være fine å titte på allikevel. Det kan være mye å plukke opp her.
Om du liker en litt mykere lyd enn hva metallskjeer gir og synes tresleiver er litt unhåndterlige, selges noe som heter catpaws – kattepoter – som kan du se eksempler på her. Det er gitt ut mange CDer med sterkt innslag av skjeer, her er en liten oversikt.
How to play the spoons av The Spoon Man Inc. Varighet: Ca en halv time. Pris: 19.95$. Bestilles fra Jim Cruises hjemmeside. Her finner dere dessuten en rekke andre skje-produkter til salgs.
Publ. 3. jan 2010.