programvinduet

Capo – et program for innøving

programvinduet
Hovedvinduet i Capo, her med effekter på (til høyre). Klikk på bildet for større versjon.

Jeg har spilt gitar i mange år og brukt mange verktøy for å lære riff, soloer og sanger. Få av disse har vært like nyttige som Capo.

Janne Møller

Jeg har søkt på YouTube, på tablatur-sider og lest bøker, men det er alltid noe som mangler. Tablatur er OK, men du kommer før eller siden til et punkt da du får lyst til å prøve ut sangene i tempo. Det er lettere sagt enn gjort. Spesielt hvis du skal prøve å planke gitarsoloer fra Queen eller Eddie Van Halen.

Capo er designet for innøving av musikere – ved at du kan regulere hastigheten (og tonearten) til en sang. Sjøl pleier jeg å beholde tonearten og nøyer meg med å senke hastigheten. Du starter med å trekke en lydfil inn på Capos startvindu. Jeg dro en sang direkte fra iTunes uten engang å ta den ut av programmet først.

Startvinduet
Sånn ser Capo ut når du åpner det. Dra en låt inn fra skrivebordet eller iTunes, og du er igang.

Når du senker tempoet, er det lettere å høre hvilke toner som faktisk spilles i en sang, særlig om det et virtuost parti i rasende fart. Capo gir deg en del ferdige hastighetsvalg, eller du kan klikke og dra en hendel til du finner den farta du liker. Ganske enkelt. Du kan også loope et parti (la det repetere) ved å klikke og dra på bølgeformen så det oppstår et loop-område. Fint når du trenger å terpe.

Du kan også legge markører hvor som helst i en sang. Det er ulike farger for markører som viser forskjellige partier i en sang (vers, refreng, solo, bridge etc). For meg holder det som regel med noen få markører for å vise hvilken del av sangen jeg vil jobbe med. Det er mange artige smådetaljer i dette programmet. En nyttig ting er f.eks. at du kan velge å endre pitsjen istedenfor tempoet, og får da låta spilt i en annen kord som kankje gir lettere grep.

Fjern stemmen!

Men det er andre detaljer som er viktigere: Ved å klikke på «Effekt»-knappen på bunnen av vinduet, får du opp tre valg: gjør om til mono, legg på EQ (om du f.eks trenger mer diskant for å høre gitaren skikkelig), og den beste av dem: Stemmereduksjon! Programmet snuser opp de vanligste frekvensene til mannlige og kvinnelige vokalister og demper dem til nesten ingenting (om du har litt flaks). Så blir det lettere for deg å konse på selve musikken. Da jeg prøvde dette med en 70-tallslåt av Kate og Anna McGarrigle, gikk det lettere å dempe stemmen med «Male»-instillinga. Så dyp stemme var det ikke, men frekvensen spiller nok en rolle. Iallfall fikk jeg høre mye morsomt i kompet som ikke kommer fram når du hører vokalen i full styrke!

Amazing slowdowner skjermbilde
Brukergrensesnittet i Amazing Slowdowner er noe mer kludrete, men det fins for PC…

Selv om jeg er mest opptatt av gitar, ser jeg jo godt at Capo kan brukes for å lære nesten hvilket som helst instrument du hører i en sang. Programmereren har også lagt inn flere tutorials (læringsvideoer, i YouTube HD-kvalitet!) på programmets hjemmeside, så du kan se det i bruk og plukke opp nyttige tips til hvordan man finner ut korder fra en sang.

Alternativ

Det finnes et svensk program jeg prøvde for mange år siden, kalt Amazing Slowdowner som gjorde noe av det samme (uten stemmereduksjonen). Det utgis av RoniMusic, og er nå kommet i versjoner for Windows og for iPhone/iPod Touch. Det koster det samme, men har et litt mer «nerdete» brukergrensesnitt med mange knapper og kontroller. Du lærer det nok, men demoversonen vil bare kjøre første fjerdedel av lydfila. Prisen er den samme som for Capo.

Capo, fra SuperMegaUltraGroovy.
+ Superlett å bruke, gir raskt innblikk i hvordan «vanskelige» låter er laget.
÷ Bare for mac. Har du PC, kan du prøve Amazing  Slowdowner isteden.
Pris: 50 USD, ca 290 kr. Gratis demo varer 5 minutter hver gang du starter (du kan lagre fila og åpne den på nytt).

 

Publisert: 10. feb 2010.