Logobanner

Fre 26 – søn 28.02: Volapüks Vinterfestival 2010

Poesi/prosa – konserter – billedkunst

 • Torgrim Eggen leser fra sin nye bok “Jern“
 • Vanity Vanished – rock
 • Kristin Marie Aasvang – viser
 • Nina Ofsdal – viser egne arbeider
 • Ove Røsbak leser fra sin nye bok “Lommelyktgutten”
 • Kerosha Gonaseelan leser fra sin debutroman “Amygdala”
 • Penguin Punch – rock
 • Marit Tusvik – leser fra sin nye bok “Ishuset”
 • Kjerster A. Skomsvold leser fra sin debutroman “Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg”
 • Ida Svanes Ziener – Egne viser
 • Maose – pop
 • The one night stand symphony – country pop
 • Rune Mandelid spiller egne komposisjoner
 • Johnny Poe spiller pop/rock solo

PlakatVinterens kultureventyr på Frogner!

Dikt, novelle, roman, rock, pop og billedkunst i skjønn forening. Volapüks Vinterfestival har en spennvidde som er unik i sitt mangfold og uttrykk. Her treffer du alt fra spede debutanter til nestorer innen litteratur og musikk. Sted: Løvenskioldsgate 10.

Her kan du oppleve kunst og kultur på en måte som du ikke får noe annet sted i Oslo. Alt innenfor en helt idealistisk og ikkekommersiell ramme. 

Fredag åpner vi dørene kl 19.00.

Forfatteren Lilly Craft leser fra sin bok Taxibabe. Nasjonal – kjent i Trondheim både som musiker og resturatør, Smily spiller instrumentalmusikk mot 3 malerier som kunne ha hengt i kryssning av Pink Floyd og gammel bottleneck Blues. Svevende, ekko & klang bruk, og sound on sound. Happily Ever After spiller Indie rock og de meget talentfulle visesangerne Kristine Marie Aasvang og Ida Svanes Ziener spiller egne låter. Cuculcan spiller ledes av Thor Edvard Mathisen, sanger, gitarist og låtskriver i Cuculcan har skrevet sanger siden tidlig på 60 tallet Cuculcan er et Maya-ord (Quetzalcoatl), den fjærkledde slangen som symboliserer himmel og jord i en enhet.. Nina Ofsdal, illustratør fra Holmestrand er festivalutstiller. Hun er 24 år. Finner inspirasjon i kitsj, populærkultur, tegneserie og musikk.

Lørdag åpner vi også dørene kl 19.00.

Litteraturprogrammet dras i gang for alvor: Torgrim Eggen trenger vel ingen nærmere presentasjon. Denne mannen er en av de store formidlerne av litterær tekst. Vi skal bli bedre kjent med hans nye bok “Jern”. Ove Røsbak debuterte i 1978 med ”Lævandes dikt”, og ryddet seg raskt plass som en særpreget lyriker. Han har også gitt ut tre romaner, en novellesamling, fire barnebøker. Røsbaks biografier om Alf Prøysen og Rolf Jacobsen har fått svært god mottakelse. Siste bok av Ove Røsbak er romanen “Lommelyktgutten” 2009 (Gyldendal)

Lajla Rolstad har skrevet hovedoppgave i litteraturvitenskap om Bram Stokers Dracula. Nekronauten er hennes debutroman. Kjersti Annesdatter Skomsvolds debutroman “Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg” er preget av humoristisk alvor og en usedvanlig språklig oppfinnsomhet. ”Forbløffende debutarbeid … Av og til, eller enda sjeldnere, dukker de opp, debutantarbeidene som røper en litterær modenhet man er ganske uforberedt på … språklig og kompositorisk et forbløffende verk … Dette er en roman som etser seg inn i leseren … Tilsynelatende ligger det innfallsrike lett for Kjersti Annesdatter Skomsvold. Men det er så mye mer. Det er intet mindre enn diktning på sviende nivå” (Terje Stemland, Aftenposten).

Erlend Erichsener utdannet innen både billedkunst og litteraturvitenskap. I tillegg er han forhenværende trommeslager i diverse black metal-band, og temaet i debutromanen hans «Nasjonalsatanisten» er nettopp black metal-miljøet. Han er i disse tider i ferd med å avslutte arbeidet med sin andre roman «Sol under jorden», som er en dekadent, rasende og skjønnhetssøkende hyllest til blant annet Edvard Munch. Anna Maria Have Holm leser fra sin diktsamling «Fra humor til alvor». Kerosha Gonaseelan er født i Durban, Sør Afrika i 1973. Hun kom til Norge i 1985. “Amygdala” er hennes debutroman.

MUSIKK: The one night stand symphony spiller folk contry og country pop. Maose: Pop innen songwritertradisjonen med en liten tvist. Hun skal fremføre sine magiske melodier og tekster. Kvelden avsluttes i rockens tegn med to yngre band. Vanity Vanished er et av Oslo fremste nye band etter vår mening. Dette er rock’n’roll og full fest. Penguin Punch spiller pop rock og opptrer hos oss for første gang.

Søndag åpner vi dørene kl 18.00.

Marit Tusvik debuterte i 1979 med dikt- og prosasamlingen “Reisa til mandarinlandet”. Hun har siden skrevet flere kritikerroste romaner, skuespill, diktsamlinger og barnebøker, og i 2008 kom Samlede dikt ut. Skuespillene Mugg, Etter William, Alle vakre jenters hambo og Angerhøy er alle oppført ved norske teatre, og de to første er filmet for fjernsyn. Marit Tusvik har mottatt en rekke priser, blant annet Ibsenprisen, Nynorsk litteraturpris, Narvensenprisen, Amalie Skramprisen, og i 2004 mottok hun Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.

Helle Haraldsen leser egne dikt. Lena Irene Kornbråten leser egne dikt. Elling M. Lien. Peter Serck debuterte med romanen Leieboeren i 1982 og har siden debuten utgitt ti romaner. Forfatteren er en av de fremste videreførererne av den «klassiske», eksistensialistisk orienterte modernismetradisjonen. Øivind Eriksen leser egne dikt. Han har gått på Skriveverksted. 3 år på NISS (Oslo Kunstfagsskole) med tegne/male-utdanning og forfatterkurset til Volapük som Peter Serck underviser i.

Alvedanser: Lars Dybvik og Espen Rueness har vendt tilbake til sine urbane musikalske røtter. Med referanser til minner om oppvekst i Oslo på sytti-og åtti-tallet, danner det et lyrisk og musikalsk bakteppe for Alvedanser slik de fremstår i dag. Johnny Poe er født under tegnet kompromissløshet året 1999.  Johnny Poe kan best bli beskrevet som kompromissløs rock som flørter med teatralske- og cabaretaktige elementer. Johnny Poe er Andreas Pedersens alter ego hvor han med sine melodiøse låter tar oss inn i et sammensurreum av stilarter som har blitt referert til som bl.a. pompøs kabaret musikal eller sirkus prog.

Rune Mandelid er komponist og en av norges ledende jazzgitarister. Jan Granlie i Jazznytt: ”Gitaristen  Rune Mandelid hørte jeg første gang på Jazznytt-slipp påVossa Jazz for tre år siden. Da fikk jeg sterke assosiasjoner til Ralph Towner og hans likemenn (…). Han er utvilsomt en av våre største gitartalenter, med teknikk og ører i orden.”

For ytterligere info om festivalen og kunstnerne/artistene se Volapüknett.

 • Fredag: åpner kl 19.00 FØRSTE PÅ SCENEN SENEST KL 19.45
 • Lørdag: åpner kl 19.00 FØRSTE PÅ SCENEN SENEST KL 19.45

Adr: Lövenskioldsgate 10, 1. Etasje, på Frogner i Oslo. Trikk nr 12 til Elisenberg og etter en kort spasertur opp Lövenskioldsgate fra Frognerveien er man her.

Tlf: 4709 6609

Hjertelig velkommen til Volapük!
Vennlig hilsen Hans Broch Nielsen, daglig leder.

 

Publisert: 19. feb 2010.