Bilde av opptakeren
Sett fra siden

Zoom: Hjelp, jeg vil ha tilbake kassettopptakeren!

Mange etterspør enkelt utstyr som kan brukes til å evaluere egne prestasjoner under øving eller konserter, eller for å ta opp ideer du arbeider med når du skriver viser. Vi kommer til å vurdere enkelt opptaksutstyr som du kan bruke til så vel konsertopptak som opptak på øvinger. Det finnes mye bra opptaksutstyr på markedet. Og det fines en utstyrsjungel som man lett kan gå seg vill i.

Leo Leonhardsen

Når vi har sett på alternativer, har vi satt noen krav til utstyret:

  • Det skal være lett å bruke
  • Det skal være mulig å lagre på internt eller eksternt lagringsmedium
  • Innebygget mikrofon
  • Muligheter for flere funksjoner
  • God lyd

Bilde av opptakeren

Zoom har to anbefalingsverdige opptakere. H2 og H4. Forskjellen mellom de to er at det følger et enkelt redigeringsprogram med H4, og at den kan ta opp 4 spor. Den har meget gode innebygde mikrofoner som sitter i kryss, slik at du kan få god stereoeffekt og god dekning av rommet. I tillegg kan du kople til ekstra mikrofoner.

Vi har prøvd H4, som i tillegg til enkel opptaksfunksjon på ett stereospor kan ta opp flere spor for redigering i det medfølgende Cubase-programmet.

Zoom H4 har et hav av muligheter for redigering, prosjekt- og mappefunksjoner, justering av lyd inn og ut, enkelt til flere spor osv. Man må holde på en stund for å beherske de mer avanserte funksjonene. Men den har også helt enkle opptaksfunksjoner som ”trykk på record og spill inn”. Legg spilleren på bordet, spill høyt for å la opptakeren justere innspillingsnivået, sett i gang opptaket og det ligger klart med god lydkvalitet når du stopper.

De innebygde mikrofonene har god kvalitet og kryssplasseringen gir fine stereoopptak i tillegg til at den dekker et stort område. Vi la den bak oss under en konsert og fikk gode opptak.

Du kan ta opp wav-filer på 16, 44 og 48 hrtz, hvis du vil laste disse inn i PCen for videre redigering av opptakene. Disse filene tar stor plass, og du blir fort avhengig av å overføre data til PC eller sette inn nytt minnekort. Overføring av data gjøres raskt via USB-kabel.

Med Mp3-formatet har du derimot mye plass i det kortet som sitter i maskinen. Last filene over på PCen og send på e-post til dine medmusikanter for videre hjemmearbeid.

Med de avanserte funksjonene i H4 kan du ta opp flere spor. Last disse inn i PCen og rediger i Cubase, som følger med. Du får da et profesjonelt redigeringsutstyr hvor du kan pynte mye på opptakene dine, og lage en god miks med bruk av flere instrumenter og sang.

Du kan kople Zoomen til stereoanlegget, til PA-anlegget, eller du kan lytte gjennom høretelefoner. Vi likte at opptakeren både kan brukes av oss som ikke har tålmodighet til å lese flere kilo med bruksanvisning og de som gjerne vil ha noe avansert å leke med.

Publisert: 27. des 2009.