Produktbilde
Boss 001 tar opp i 8 spor og lagrer på harddisk eller CD

Boss BR-900CD: Opptaksboks med 8 spor

Mange etterspør enkelt utstyr som kan brukes til å evaluere egne prestasjoner under øving eller konserter, eller for å ta opp idéer man arbeider med. Vi startet i viser.no 2 med omtale av Zooms 4-sporsopptaker, denne gang har vi fått inn en omtale av  Roland/Boss’ nye musikk-skissebok med 8 spor. Er du på leting etter et brukervennlig hjemmestudio som låter bra, da kan Boss BR-900CD anbefales. Ikke minst til gitar!

Produktbilde
Boss 001 tar opp i 8 spor og lagrer på harddisk eller CD. Klikk for større bilde i nytt vindu.
Siri Svendberg

BR-900CD er et av verdens mest populære og brukervennlige produkter blant transportable multisporsopptakere. Versjon 1 fikk strålende mottakelse, nå er versjon 2 kommet.

Studioet har 8 spor (maks 2 spor tar opp samtidig, ikke alle 8) , samt 8 V-tracks (virtual tracks) pr. spor. Den har flere typer innganger, bl.a to XLR-kontakter med phantom (som de fleste proffe mikrofoner krever),  samt Midi-Ut og høre-telefonutgang. Den har også innebygd kondensatormik for akustiske opptak når du plutselig får en idé på veien. En hyggelig ting er også inngang for fotpedal til start/stopp/rec – uunnværlig når du sitter og spiller inn alene.

Du kan også redigere opptakene: kopiere, flytte og lime sporene, og gjør du en feil, fins det angre-knapp.

I BR-900CD finner du hele 46 forsterker-emuleringer hentet fra BOSS GT-Pro, altså rene drømmesamlingen for enhver gitarist. Du finner også effekter til vokal og bass (som reverb, delay, flanger, pedal wah, chorus og EQ – til og med en «voice transformer» om du får lyst å prøve ut alvorlige endringer i stemmen). Du kan «printe» effektene inn på opptakene, men det lureste er nok å vente med dem til miksen, så har du originallyden i tilfelle du endrer mening.

Til innøving

En annen lur sak for gitarister er «Phrase trainer», et system hvor du kan redusere hastigheten (men beholde tonehøyden) og dermed trene inn vanskelige riff i et overkommelig tempo. Sett på repeter og du kan spille om og om igjen til det sitter. Den har også innebygd kromatisk tuner, så du trenger ikke spille inn med sur gitar.

BR-900CD er meget brukervennlig og det tok ikke mange dagene før jeg hadde satt meg inn i de viktigste funksjonene for å gjøre opptak.

Studioet har innebygd trommemaskin som kan programmeres direkte på studioet eller via Rythm Ediotor som kan lastes gratis fra websiden til Boss. Programmet finnes både til Mac og PC. Trommemaskinen har 296 patterns du kan sette sammen innen en rekke stilarter (div. blues, jazz, rock etc.), samt 8 ulike trommesett. Disse går på et eget spor så du ikke bruker av de åtte. Du kan også importere tromme-oppsett direkte fra midifiler via USB og lage dine egne. USB-koblingen kan også brukes til backup, import og eksport av lydfiler du har spilt inn.

BR-900CD har innebygd CD-brenner samt mastringsverktøy som gjør det enkelt å gjøre alt fra idé, innspilling, mastring til ferdig CD på en og samme maskin.

Versjon 2 kan også bruke Flash-kort på opptil 1 GB, dvs. ca 10 timer opptakstid i standardmodus.

Fakta:

 • 8 spor, kan lagre på flashkort
 • 2 mic XLR med phantom power
 • Stereo line in og out
 • Midi out
 • Gitareffekter og forsterker-emuleringer
 • Basseffekter
 • Vokaleffekter
 • Trommemaskin
 • Mastringsverktøy
 • CD-brenner
 • Går både på batteri og strømadapter

Boss BR-900CD Dybde 225 mm, Høyde 69 mm, Vekt 2.2 kg

Pris i noen nettbutikker: 
Prolyd: 5495 kr.
Musikkbørsen: 5534 kr,
Imerslund/4Sound: 5990 kr,
Myhrbraaten: 6150 kr.

 Publisert: 27. des 2009.