Protrack
En Protrack i hånda er bedre enn...

Opptak i CD-kvalitet på en iPod: At iPhone og iPod’er kan ta opp lyd, har vært klart lenge. Men det har vært «snakkelyd» i diktafonkvalitet. Jeg har alltid lurt på når det skulle komme en profesjonell lydopptaksløsning for iPod – og nå er det skjedd. Førstekvinne ut er det ærverdige Alesis, som har laget ok lydprodukter i årevis, ofte i den lavere del av prisspekteret.

ProtrackØyvind Rauset

Alesis ProTrack er en håndholdt stereo-opptaker som henges på en iPod for å gjøre høykvalitets opptak. Digitaliseringa er i 16 biter og 44,1 kHz – som på CD – men du kan også velge 22 kHz for lavere kvalitet om du må spare plass. I motsetning til Zoom og Microtrack (M-audio) kan du ikke ta opp i mer enn CD-kvalitet, som f.eks 24 bits eller 48/96 kHz, som er bra om du skal viderebehandle lyden i Cubase/Logic osv, og 48/96 bits brukes til videolyd.

Mik eller XLR-innganger

De innebygde kondensatormik’ene er montert i kryss (som på Zoom-opptakeren vi omtalte i nr. 2). Dette funker bra til stereo-opptak, siden de er retningsvirkende (kardioide). Eller du kan koble til eksterne mik’er med XLR-plugger i full størrelse og phantom-strøm, eller ta inn lyd fra en mikser (med jack-plugger).

Dette med XLR.plgger og 48 V phantom-strøm til eksterne mik’er er noe som de fleste små opptakere ikke har. Og dette virker enten du kjører på batteri eller bruker den medfølgende strømadapteren.

Utførelsen er litt stor, om lag som en Zoom og større enn f.eks M-audios Microtrack –men du skal jo ha plass til en iPod inni. På forsida finner du et par runde gain-kontroller for opptaksnivå og to LED-metere pluss Meny- og Enter-knapper som etterligner de tilsvarende på iPod’en. IPoden selv beskyttes av en gjennomsiktig plastikkplate med hull for å komme til klikkhjulet. På toppen er de innebygde mik’ene, på undersida ligger de to 1/4” XLR-kontaktene pluss en minijack-utgang for hodetelefoner.

Protrack nedenfra

På siden finner du brytere for stereo/mono, limiter (!), phantom, iPod-lading og master av/på, pluss en volumkontroll for høretelefonutgangen. På baksida er lokket for de fire AAA-batteriene, hull til en adapter for montering på mikro-fonstativer (må kjøpes separat) og tre gummiknotter for å dempe vibasjon når du legger den på en bordplate. Opptakene blir importert til iTunes når du synker iPod’en med en PC/Mac.

ProTrack’en er lett å bruke, med en lydkvalitet som varierer fra ganske bra (med de innebygde mik’ene som er bedre til nære akustiske opptak enn fra en konsertsal med forsterkere) til meget bra med gode eksterne mikrofoner.

I det store og hele er ProTrack et imponerende mobilt opptakssystem, men dette er første generasjon og ikke uten småfeil. Et problem er at det lett oppstår støy ved bruk av de innebygde mik’ene. Bare den letteste berøring kan lage høye lyder på opptaket. Så om du tenker på å bruke den uten eksternmik’er, bør du legge den fra deg på en flat, vibrasjonsfri overflate og ikke røre den. Opptak med eksterne mik’er er derimot utmerket, ikke noe problem med berøringsstøy.

De fire AAA-batterine varer ca 2 timer ved opptak med Phantom, ca 3 timer uten. Manualen sier dessverre at man ikke kan bruke oppladbare batterier.

Om du har en stikkkontakt i nærheten kan du jo ta opp så lenge du har ledig plass, og strømadapteren kan lade iPod’en samtidig.

Kan brukes med iPod Touch (2. generasjon), flate iPod nano (ikke de høye smale), og de store iPod’ene av nyere utgave, inkl. Classic. Alesis nevner ikke at iPhone også kan brukes, men jeg skulle tro det går (får bare håpe ingen ringer mens du tar opp)…

+  Godt stereobilde med innebygde mikrofoner, 48V Phantom-strøm og kombi jack/XLR-innganger i full størrelse. Limiter for å unngå overstyring ved opptak.

÷  Noe høyt priset. Middels batterilevetid, kan ikke bruke oppladbare. Berøringsstøy ved bruk av innebygd mik. Max CD-kvalitet opptak (16 bits/ 44,1 kHz), ikke 48 kHz eller 24 bits.

Alesis ProTrack: En god bærbar opptaksløsning for dem som allerede har en iPod (dvs ganske mange etterhvert). Kan du leve uten iPod-opptak noen måneder til, er det kanskje lurt å vente til en ny generasjon med fære bugs og flere digitalformater. Vekt (uten batt. og iPod): 230 gram.

Pris veil.: 399 $, ca 2500 kr. Normal utsalgspris i USA er ca 200 $. Til Norge i løpet av høsten 09.

Publisert: 27. des 2009.