Garageband-skjermbilde
Garagebands «Tim» demonstrerer barregrep mens musikken går. Legg merke til hvordan tre av strengene dirrer visuelt. Du kan sette ned tempoet om det går for fort, men da hører du bare gitaren. Klikk på metronomen om rytmen ikke sitter helt.

Gitarkurs på nett – og som program

Gitar, ja. Hmmm – hvordan lære seg et nytt instrument man har sett alle andre bruke men ikke skjønner filla av sjøl? Joa, jeg prøvde en gang, i forrige århundre. Skaffet meg Lillebjørns Gitarbok og satte meg til å lære korder. Men det var så inn­mari hardt å trykke ned strengene. Og ikke var det fire av dem, men seks.

Rauset

Øyvind Rauset

Etter å ha lært D-dur (den kan jeg ennå) og forgjeves prøvd å memorere grepene for A og G ga jeg opp, og måtte konkludere at jeg for dum til å spille gitar. Fele får holde, den har få strenger og du trenger ikke spille på mer en maks tre av dem samtidig. Seinere har jeg fått vite at gitaren jeg sleit med, var beregnet på nylonstrenger men hadde stål, så det var grunnen til tungspiltheten. Så kanskje på tide å prøve igjen? Lillebjørns legendariske Gitarbok er siden blitt supplert med hans Gitartime på DVD, og det hadde vært til hjelp å se noen spille før du setter ned fingra sjøl. Men anmelderen vår sitter på det eksemplaret, og jeg kommer slettes ikke til å spørre Bjørn selv om å vise meg triksene. Satser på andre løsninger:

Online gitarkurs

Viseklubb-kollega Amund Bjønness er også en opptatt mann, men er faktisk lærer på en nett-gitarskole, onlinegitar.no. Jeg gikk inn på deres sider og tok en titt. Du kan prøvekjøre lærerne med en videosnutt av hver, og vil du gå videre, melder du deg på.

Det var kult å se norske gitarister gå langsomt igjennom diverse måter å spille på, som f.eks hvordan du setter og flytter grepene. Nærbilder ligger som bilde-i-bildet så du får sett detaljene. Et flott tiltak, bare skjemmet av litt dårlig lyd – når de har så proff videoredigering, kunne de ha kosta på seg en retningsvirkende mikrofon istedenfor kameramik’en som får det til å høres som lyden er på andre siden av rommet. Men dette er småplukk, vil man lære gitar, er dette et sted å prøve.

De har til nå lagt ut 156 leksjoner, og nye kommer hver uke Prisen er 149 i måneden. Du kan selvsagt få tonnevis med gitartimer gratis på YouTube, men de er oftest på engelsk og av blandet kvalitet.

Jeg fant også andre norske gitarkurs på nettet ved å google med bl.a «online gitarkurs». Med varierende kvalitet. Noen av instruktørene kunne tjent på litt rettledning fra en produsent, av typen «smil litt mot kamera av og til, tenk at eleven (i entall) sitter foran deg, ikke snakk som til en klasse» osv.

Logo Den nye musikkskolen– Oppdatering: Etter at artikkelen kom på trykk, har vi fått mail fra Den Nye Musikkskolen, en bred nettundervisning på mange instrumenter. De har et gratis startkurs i gitar. Kurset består av en online lærebok med 6 ukesleksjoner, med instruksjonsvideoer og lydspor. Man lærer alt fra gitarstemming, 11–13 akkorder, fingerspill og vekselbass til de viktige akkordforbindelser og varierte rytmefigurer.

Garageband-skjermbilde
Garagebands «Tim» demonstrerer barregrep mens musikken går. Legg merke til hvordan tre av strengene dirrer visuelt. Du kan sette ned tempoet om det går for fort, men da hører du bare gitaren. Klikk på metronomen om rytmen ikke sitter helt.

Garageband ’09

Mange bøker kommer nå med DVD ved siden av, men læreprogrammer på PC har muligheter for pedagogiske tilleggstriks utover det en ren video kan klare. Sjøl har jeg Mac (som mange musikere), og mangler oversikt over PC-programmene – om noen av dere der ute har erfaringer: Skriv en omtale og send inn!

På Mac’ene følger det med noen gratis programmer, bl.a. studioprogrammet Garageband. I utgavene etter mars 09 er det også med leksjoner i gitar og piano. Man kan også bestille ekstra leksjoner med kjente musikere som Sting og John Fogerty for ca 40 kr stykket, men de var i skrivende stund ikke kommet til Norge.

Sjøl gikk jeg inn for å prøve de medfølgende kursvideoene (bare én kommer med pakka, de andre må lastes ned. Beregn litt tid, de er på 3-400 MB pr leksjon). Kurstimene består av 8-10 minutters instruksjon på tydelig engelsk med en instruktør som bare heter Tim (han er faktisk en virkelig musiker fra Chicago, som ble håndplukket blant mange hundre søkere). Så er det et menyvalg for «play», og da spiller læreren igjennom stykket du nettopp har øvd inn.

Videoene er delt inn i bolker som kan settes i loop for å terpe på et parti, og du kan sette ned hastigheten for å få med de små nyansene. Når du har lært låta, kan du åpne den i innspillingsdelen av Garage­band og få opp et vindu med de andre instrumentene som lydstriper og et eget spor til deg selv hvor du kan spille inn via kabel eller mikrofon.

Om du blir fornøyd, kan du lagre resultatet som en lydfil i waw, MP3 etc. for å plage venner og kjente med. (Her må jeg skyte inn at jeg kan styre begeistringen for Garageband som studioprogram. Det er lett å lære, men blir fort litt snaut når man trenger spesialfunksjoner som pitsj-korreksjon av enkelttoner, oversiktlig mikser, bruk av eksterne lydmoduler etc. Da er Cubase, ProTools eller Logic å foretrekke. Logic kan dessuten åpne Garageband-filer. Men slike megaprogrammer tar også lenger tid å lære.)

På skjermen ligger en rute med en grafisk framstilling av hvor fingrene plasseres i forhold til båndene. Du får også med en gitarhals som ligger rett vei i forhold til deg som spiller, og viser de samme prikkene for fingerplassering, i tillegg til at de strengene som klinger, dirrer visuelt. Smart.

Elektrisk også

Apple-strategene har tydlig forstått at det er elgitar mange vil lære seg, så det er med noen leksjoner med det også, bl.a «hardrock kordspilling», med bruk av de innebygde effektpedalene i programmet. Som jeg mistenkte, var det kvinter det gikk i her – fulle akkorder låter ikke så kult med en masse vreng i forsterkeren, kvinten kommer bedre gjennom lydmuren. En merker at det ikke bare er gitar vi skal lære her, men alle de effektene og mulighetene som følger med programmet. Det blir en viss distraksjon i dette, i forhold til et «reint» gitarkurs. Men el­gitarlyd utgjøres jo av mer enn bare instrumentet, så da så.

Ingen tilbakemelding

Eksemplene over er sånt som gir lærings­programmer en fordel framfor rene videoer. Du får øve i varierende tempo og kan høre resultatet i sammenhengen. Men utvalget av lærere og leksjoner blir mindre enn på nettet. En fordel for oss sosialt tilbakestående: Med nett- og PC-basert læring trenger du ikke engste deg for å dumme deg ut overfor læreren. Ulempen: Du får ikke noen tilbake­melding om du spiller galt eller holder gitaren feil (utover hva du hører selv), så vær obs på at slike kurs kan gi deg ­uvaner du senere må jobbe for å bli kvitt.

Og så fins det ingen knapp du kan trykke på for å få en kvinnelig lærer isteden, om du blir lei av det politisk korrekte trynet på skjermen. Nåja, man kan ikke få alt heller. Ja, og så var det å finne tid til å øve, da.

Garageband (Apple):

+ Meget pedagogisk lagt opp, vinduer med tablatur, noter og en gitarhals kan slås av og på. Hastigheten kan settes ned. Deler av leksjonene kan settes i loop for å repetere vanskelige partier.

÷ Fins bare på Mac. Ingen visuell tilbake­melding om du gjør feil. Kan ikke erstatte en menneskelig lærer (dette gjelder selvsagt også online-gitarkursene).

Gitarkurs:

Onlinegitar.no

Nettt-gitarskole med korte videoer av forskjellige norske gitarister. 168 videoleksjoner (medio april 09) og nye hver uke. Pris: 149,- pr mnd. Tilbud i april 2009: 99,-  Nettside.

Den Nye Musikkskolen

Nett-musikkskole med et gratis begynnerkurs i gitar. Du oppgir epost-adresse for å melde deg på. Nettside for påmelding.

Garageband

Pris: Gratis. Finnes i Mac App Store (egen app på Mac med ikon som viser en A).

Artikkelen har tidligere stått på trykk i bladet VISER.NO.
Publisert: 9. aug 2010.

Statcounter