Balkansemblet er et band mange vil dra kjensel på fra åttitallet. De ga ut et par plater for så å ta seg en lang pause. Først etter millenniumskiftet ble det atter liv i bandet. Da startet de opp med noen nye og et par gamle medlemmer. De er aktuelle med et sterkt album som inneholder både egenkomponerte og trad-låter. Albumet er et instrumental-album og det inneholder utfordrende taktarter!
Per Jakob Skaanes
På de to tidligere albumene har de i hovedsak spilt egne versjoner av balkan-standardlåter. Noen vil kanskje huske albumene Balkan Samlet og Kvikk Sand og at Balkansemblet fikk Spellemannspris i 1984. Jeg tror det var for albumet Balkan Samlet de fikk denne prisen.
På foreliggende album, Curved Grooves, har de beholdt skalaer og takter fra Balkan, men de har gitt seg selv større frihet til å komponere eget materiale. Bandet består per i dag av fem personer, hvorav to fra den opprinnelige besetningen. På den heftige instrumentkombinasjone akkordeon og bouzouki, Øivind Yri spiller klarinett og bassklarinett, på perkussjon og trommer finner vi Richard Lorentz johanse, mens Torstein Kinn trakterer bass. I tillegg har Balkanensemblet fått litt forsterkning av Jan Gustav Schaanning på gitar og baglama (en slags miniatyrbouzouki man brukte like etter kuppet da det var forbudt med bouzouki. Baglamaen var så lett å skjule) på to av sporene.
Fire av sporene er trad-låter. De øvrige seks er komponert av Balkanensemblets medlemmer. Jeg savner her et lite hefte hvor de ulike låtene er presentert, særlig tradlåtene. Kanskje de har en forhistorie, kanskje en fortelling eller et sagn er knyttet til dem? Litt om balkanmusikk, instrumenter og takter kunne det stått. På Curved Grooves hører vi greske toner og andre øst-europeiske inspirasjonskilder. I lydbildet finner vi særlig klarinett og akkordeon, på de mer greskinspirerte låtene, bouzouki i front mens bass og trommer i bånn markerer at det er uvante takter vi har med å gjøre.
Samtlige av medlemmene er såpass dyktige instrumentaister at enkelte av sporene til tider får meg til å tenke på jazzfolk flere ganger i låpet av plata. På eksempelvis In Suo Esse kan bandet låte som improvisatorisk jazz da rytmen ligger rolig på en figur mens de øvrige instrumentene kommer innom her og der med forskjellige toneløp. Andre ganger der intensiteten øker, assosierer jeg også i retning av jazzkonserter hvor man improviserer i vei og skaper et tilsynelatene uoversiktlig lydbilde, kanskje ikke tilsynelatende heller. Men de kommer nå i havn igjen etter mye instrumental akrobatikk. Tøft er det lell.
En intens musikkopplevelse
Spillet tar til tider nesten av med elleville sololøp og eskallering av det meste, tempo inkludert. Dette gjør sitt til at musikken garantert vil være en suksess i konsertsammenheng. Jeg blir derimot litt sliten når jeg sitter og lytter til dette albumet eller har det på i bilen. I små doser og med et litt selektivt blikk på hvilke låter man velger til lyttesammenheng og hvilke man velger til mer festlige anledninger er albumet storveis om man liker instrumental Balkanmusikk.
Jeg har forsøkt å spille noe på nachspiel, men ble høflig fortalt at jeg nå utfordret gjestene til det ytterste. Men det samme skjedde da jeg byttet det ut med en fadoplate, så det skal nok ikke mye til før enkelte føler seg “utfordret” musikalsk 🙂 Men det jeg prøver å si er at musikken er svært intens til tider. På godt og vondt avhengig av hvilken sammenheng den skal brukes i.
Etnisk Musikklubb
Etnisk Musikklubb spesialiserer seg på tradisjonsmusikk fra hele verden. De gir ut album med egne artister slik som her omtalte CD, og de tar inn utgivelser fra selskaper rundt om i verden. De har også gitt ut en rekke CDer i det senere. Jeg har vært medlem i Etnisk musikklubb i flere år og jeg har virkelig hatt stort utbytte av dette medlemsskapet. Jeg har oppdaget mange typer musikk jeg ikke ville blitt kjent med uten å få det servert gjennom klubbens medlemssblad. Det ville nok ikke blitt noe av alle de gøye fado-omtalene på Viser.no om ikke jeg hadde oppdaget Etnisk musikklubb. Om du ikke ønsker å melde deg inn i klubben, er det likevel mulig å bestille fra deres nettbutikk.
Balkansemblet: Curved Grooves. Utgitt av Etnisk Musikklubb A/S.
Publisert: 18. feb 2010.