De tre Larsene i deLillos har i tre år arbeidet med en gitarbok. Nå er den her, den teller over 200 sider, er innholdsrik, kanskje vel så givende for deg som har spilt en stund som nybegynneren. Formen er lett slentrende og svært behagelig, nesten som en liten passiar med Larsene som gitarister.
Per Jakob Skaanes
Når Larsene i deLillos har gitt ut en gitarbok, har de har valgt å lage en i hovedsak tredelt gitarbok. Hver for seg presenterer de sitt forhold til gitaren, hvordan de lærte å spille og andre småhistorier knyttet til gitarkunsten. De fokuserer hovedsakelig på hver sine ting. Det er som om vi møter de tre gitaristene og plukker opp triks og tips fra dem.
Samtlige av Larsene bedyrer at de ikke er pedagoger, derfor kan det nok forekomme at det side om side med noe veldig lett, kan dukke opp ting som er ganske så vanskelig. En pedagog ville kanskje plassert dette senere i boken. Dette har nok noe med bruken av selve boken å gjøre. Den er nemlvig ment å være like mye en oppslagsbok som en kursbok eller bok til selvstudium. enkelte av de ferskeste vil nok derfor oppleve at man møter på noen temmelig bratte «kneiker» innimellom. Mitt råd er rett og slett å hoppe over dette og heller komme tilbake til det etter en stund. Det kan være du klarer det uten store problemer når andre ting er på plass. Slik blir deLillos gitarbok en bok hvor både nybegynnere og mer drevne gitarister kan hente inspirasjon og tips.
Kassegitar med Lars Lillo-Steenberg
Lars Lillo-Steenberg er førstemann ut. Hans del er nok den som mest relevant for nybegynnerne. Her finner du et «nybegynnerkurs» om hvordan du stemmer gitaren, med de første grepene, litt om å lese noter og å lese tabulatur. Lars Lillo-Steenberg tar også for seg fingerspill og rytmer og forskjellige måter å slå opp og ned på. På kort tid vokser greprepertoaret til 12-15 grep så her har du nok å henge fingrene i. Etter dette lister Lars Lillo-Steenberg har forslag til sangtitler du kan finne på nettet eller i sangbøker. Han bruker minimalt med plass på sanger med melodilinje og tekst. Han har isteden skrevet hvilke grep du trenger for å kunne spille sangene, og han har hjulpet litt med å skrive dem ned i rett rekkefølge. Om dette blir tøfft for noen, har han tatt med deLillos-låta Finnes det en kvinne og noen få andre i boken med enkle grep. Fingespilløvelsene er notert med tabulatur fremfor med navn på fingrene, så her får du en grundig øvelse i å lese tabulatur.
El-gitar og triks med Ludde
Lars Lundevall tar for seg el-gitar og åpne stemminger, høyrehåndsteknikk, måter å ta grep på når på elektrisk gitar. I tillegg forklarer han om måter å spille på som kanskje er mer vanlig på elektrisk gitar, for eksempler riff og demping. Ludde deler ut med generøst ut tips om solospill og går igjennom soloen på låta 1984. Denne delen er like nyttig for en som har spilt en stund som for nybegynneren. Kanskje mer nyttig.
Når det gjelder åpne stemminger, viser Ludde hvordan man spiller noen sanger med disse stemmingene. Merk dere imidlertid at du bør bruke andre strengetykkelse på noen av stemmingene. Stemmer du strenger for lyst, kan de slite, stemmer du de for dypt, vil de ganske raskt miste spenst og klaske inntil gitarhalsen. Du kan også risikere at halsen tar skade om du har tykke strenger og stemmer gitaren for mye opp da du fort kan få mye drag i halsen på den måten.
Jeg har konsultert instrumentmaker Audun Hofseth, og han fortalte meg at grovt sett kan man si det slik: når en streng høres litt slapp ut, da er tingen å gå opp litt i strengetykkelse. Men har du en stemming hvor mange strenger stemmes mye over vanlig gitarstemming, kan dette gå ut over instrumentet i det lange løp. Det fins spesialstrenger til dobro f.eks, og de er mye tjukkere enn vanlig. Dobroen tåler det, for den er bygd for det, mens en gitar med dobro-strenger og stenmt som en dobro ville lide under det. Så regelen er, hvis du skal stemme mye opp, gå for et strengsett med tynnere strenger. Her er et par nettsteder for de som er interessert: www.alanhorvath.com/stringauges.php eller www.colestevens.net/id29.html.
Lars Beckstrøm om blues, jazz, bass og mendolin
Når det til slutt blir Lars Beckstrøms tur, er det meste gjennomgått. Han har ikke så mye igjen å si når de to andre har fått breie seg på mange sider. Han fokuserer på blues og blueskomp. Han har med et intervju med Knut Reiersrud som lærer oss noen triks og skalaer, han forteller om jazz og viser noen jazakkorder, om å spille bass og mandolin. Boken har et fint grepkart med de 76 mest sentrale akkordene for mandolin stemt i EADG. Dette er en veldig artig del, selv om det ikke er så mye instruksjon her. Man lærer mye om musikk og om Beckstrøms deLillos-sanger ved å lese denne delen.
Dlant deLillos-repertoaret vil du kjenne et knippe sanger langt bedre etter å ha arbeidet deg igjennom denne boka. I større eller mindre grad gjennomgår de låtene Ensom tenker, Min beibi dro avsted, Sveve over byen, Vår, Finnes det en kvinne, Stum, Neste sommer, Kokken Tor, 1984, Balladen om Kåre og Nelly, Flink, Smak av honning og Ut.
En inspirasjonsbok for gitarister
Jeg tror deLillos gitarbok vel så mye en inspirasjonsbok for deg som kan en del fra før som for de aller ferskeste. Det er mindre vektlegging av «basis»-ferdigheter og enkle grep til fordel for mye veldig interessant stoff som alle vordende gitarister har nytte og glede av. Jeg tror imidlertid denne boken vil være en glimrende tilleggsbok til en mer «tradisjonell» gitaropplæringsbok om man skal bedrive selvstudium. Men hvem vet, det er mulig jeg undervurderer nybegynnerne 🙂
Det er noen andre opplegg som også kan være lurt å titte på for å finne ut hva som kan passe ditt behov best. DVD kan også være et fint hjelpemiddel om man ikke kjenner noen som kan vise hvordan ting gjøres i praksis. Her er insturksjonsmateriale vi har omtalt på viser.no:
Gitarspill av Roy Henning Snyen og DVDene Spill gitar! av Tor Solberg og Espen Wiik og Lillebjørns gitartime. Det finnes mange andre også, blant annet Lillebjørns gitarbok. Jo flere produkter kan kjenner til, jo lettere er det å finne noen som passer når deg gjelder nivå og pedagogisk opplegg.
Vanskelige ord og du har ingen musikkbok å slå opp i? Ta en titt på Musikkordboken på nettet. Der kan man finne forklaringer på mye som har med musikk å gjøre. Ønsker du mer musikklære, kan jeg anbefale Musikklære av Jens Graasvoll. Skulle du savne sanger med grep og melodilinje, kan du for eksempel titte på disse to; Sang i Norge, og Verden i sang.
Viser.no har også omtalt deLillos-albumet Huskeglemme.
Lars Lillo-Stenberg, Lars Lundevall og Lars Frederik Beckstrøm – deLillos gitarbok.
Vega forlag. Pris 349,-.
deLillos har hjemmeside – og myspaceside – Bakgrunnsstoff om deLillos finner du i Norsk pop- og rockleksikon.
Publisert: 27. des 2009.