MUSESCORE – et enkelt og helt gratis noteprogram utviklet uten tanke på profitt, men med stor kjærlighet til brukerne og musikken. Se Dingseguiden!

MuseScore – enkelt og gratis noteprogram

DingseguidenHelt siden jeg begynte å bruke noteprogrammer på Mac’en i 1989, har jeg håpet på ett som var så enkelt som en tekstbehandler. Gratisprogrammet MuseScore er ikke helt der ennå, men det er forsørje meg ikke langt unna.

Øyvind Rauset

Å,  de vonde gamle dager! Det første noteprogrammet jeg prøvde het «Deluxe Music Construction Set», og noe mer tungvint hadde jeg aldri opplevd. Men noter måtte man jo ha, blant annet til Tono, og jeg var lei av hånd­tegning og hvitlakk. Etter noen ukers og måneders lidelse gikk veien videre til Finale Allegro (se Notene og deres Finale — der moroa slutter) som også hadde sin helt egne måte å tenke på. Jeg prøvde også andre med samme resultat.

I fjor oppdaget jeg programmet Notion (se artikkel), som var et stort skritt i riktig retning og dessuten gir avspilling i høy kvalitet, nesten som et levende orkester. Det har også en enklere mini­versjon for iPad.

På Mac installerer du programmet ved å trekke det inn i program-mappa, som her. Men du får Musescore også på PC og Linux!
På Mac installerer du programmet ved å trekke det inn i program-mappa, som her. Men du får Musescore også på PC og Linux!

En dag fikk redaksjonen mail fra Lillebjørn, der han ba oss sjekke ut et nytt gratisprogram for PC, Mac og Linux, med navnet MuseScore. Utviklet av uavhengige musikere og programmerere uten tanke på profitt, men med stor kjærlighet til brukerne. Han la også ved noter skrevet ut for sine gitarkamerater, med et rent og profesjonelt utseende.

Jeg hadde vært borti programmet ett år tidligere i versjon 1, men falt ikke helt for det da det virket som det var laget på PC og overført til Mac uten helt å få det til. Men så kom versjon 2 som ser ut til å være laget på nytt fra grunnen av, og det merkes.

Å dele en notelinje

Jeg satte meg ned med MuseScore. Og fikk fort noen aha-opplevelser. Bare en sånn liten detalj som linjeskift – noen ganger er det bare for mange takter på én linje: Gjør som som i tekstbehandleren: Trykk på taktlinja, trykk Enter, og volilà: Notelinja deler seg der! Det høres så selvfølgelig ut, men de fleste note­behandlere har en større læringskurve for en så enkel ting.  (Teksten fortsetter under bildet)

Bror, lån meg armar: Noter
Musescore: Arbeidsvinduet slik det ser ut på en 12 tommers laptop.

Ikke alt ligger helt ute i dagen. Derfor kommer det opp en side med notelinjer og forklaringsbobler som viser de grunnleggende arbeidsmåtene, hver gang du åpner programmet. Ta deg også tid til å klikke på Video i hjelpemenyen, så får du en serie korte YouTube-klipp som tar deg gjennom standardting i arbeidsflyten – var det SÅ enkelt…?

Palett
En palett på venstre side av skjermen inneholder mange noteelementer du kan trenge underveis.

Etter å ha sett disse, tok jeg fram ei gammel vise jeg hadde skrevet på sytti­tallet. En tysk sanger ønsket noter for å synge den inn på plate. Det tok meg under en time å få fram en PDF* til å mailes sørover, inkludert både noter, korder og tekst. Uten at jeg hadde brukt MuseScore i mer enn noen minutter. Jeg bruker den også til å skrive ut pianostykkene mine for en pianist.

Mange har litt motvilje mot å legge inn noter fra et tangentbord koblet til PC/Mac. Eller kanskje tangenter ikke fins i nærheten når du får den nye melodien i hodet. I Musescore kan du legge inn noter fra skjermtangenter, eller fra tastaturet: C gir deg en note-C, det samme med resten av skalaen, og du bruker piltaster for å få dem opp eller ned en halvtone, eller Kommandotast (Control) + Pil for oktav opp/ned. Eneste svakhet med denne metoden, er at du ikke får registrert styrken i anslaget, noe som ville gjort avspilling av notene mer realistisk.

En viktig meny er «Legg til». Denne brukes når du skal legge inn korder og sangtekst, eller når du vil legge til flere takter.

Det finnes en iPad-versjon også kalt MuseScore Notebook, men den er kun for avspilling av MuseScore-filer, ikke noteskriving. Det man bruker den til, er å lære en sang (eller lære noter), den kan senke hastigheten for å gjøre det lettere å følge med. Men for å lage nye noter, bør du bruke den større versjonen for PC, Mac eller Linux.

*) PDF = Portabelt dokumentformat

5 tonerHva kan jeg si, annet enn «løp og kjøp»? Bortsett fra at den ikke kan kjøpes da, og at den kan brukes på alle datamaskiner!
Mitt eneste utestående ønske er at de får snekra en ekte «native» mobil-app som lar deg jobbe på iPad eller en Android-tablet uten å være på nett.

+ Lett å lære, logisk.Enkelt å legge inn noter og redigere dem.God import- og eksportfunksjon for Music-XML gjør det mulig å sende eller få inn noter fra andre programmer som Cubase. Utviklerne planlegger en versjon 3 i nær framtid.

÷ Tynn, mekanisk lyd i pianotonen som spiller av notene. Foreløpig ingen iPad-versjon. Ellers vanskelig å finne noe negativt…

Pris: 0 kroner – men send gjerne noen kroner til utviklerne, det har de ærlig fortjent!

 

Publ: 24. des. 2016.