banner

DINGSEGUIDEN: Notion – noter også på iPad

banner

DingseguidenHvor mange timer har vi brukt på å lære oss noteprogrammer eller sette oss inn i notefunksjonene i Logic, Cubase eller Sonar? Jeg har ofte tenkt at dette må tilsvare utviklingen av tekstbehandlere: «I begynnelsen var Wordstar og Word Perfect…» (og de som har prøvd disse, vet hva «prøvelse» er).
Men så kommer et program for iPad som gjør det til en lek å skrive inn en komposisjon, og du får høre den avspilt på tilnærmet naturlig måte med gode samples. Det fins også for Mac og PC, men på iPad blir det en helt unik opplevelse.

Øyvind Rauset

Det har alltid har vært en drøm å kunne ta en liten dings opp av veska og lage musikk hvor som helst, når som helst. De små lydopptakerne løste problemet til en viss grad, men hva om jeg ønsket å skrive ned et tema på noter? Da var det fram med noteblokka. Jeg hadde lenge et håp om at Finale, Ouverture eller notedelene av Cubase og Logic skulle bli svaret, men alle disse var så komplisere å lære seg at de ble større byrde enn hjelp.

iPad: God støtte for lyd og midi

Så kom iPad’en i 2010, og etter det har alt forandret seg. Folk som leser Dingseguiden vet at jeg er ganske opphengt i den lille dingsen – men det har sine grunner: Apple har tatt ikke bare musikken, men også musikerne, på alvor og lagt inn støtte for audio og MIDI gjennom USB og trådløst – helt ned på systemnivå så alle programmer kan bruke det. Det gjør iPhone og iPad til noe helt spesielt som ingen andre telefoner eller tablet’er kan måle seg med. Du kan spille på eksternt piano rett inn på iPad’en nesten uten «latency» (dvs forsinkelse). Og appene kan sende lyd til hverandre. Prøv det på Andro… andre telefoner og brett.

En dag leste jeg om programmet Notion. Det er en ny type program som er laget for å funke på alle plattformer, PC, Mac eller Linux. Det kosta opprinnelig det samme som Finale & co, men så laget de en billig iPad-versjon. Etter å ha sett hvor bra den solgte, bestemte de seg for å senke prisen for «storversjonen» Notion 4 fra 240 til 99 dollar.
Symfoni-partitur

Symfonisk parodi etter tre pils

Jeg falt pladask for iPad-versjonen etter å ha fått til en ett-minutts klassisk konsert-parodi i løpet av tre pils på en kafé (OK, jeg la på pianostemmen da jeg kom hjem)… og kjøpte Mac-versjonen fordi det er kjekt å kunne jobbe videre med skisser på en større maskin.

Det er vel bare å forvente at en Mac klarer mer enn et brett, men begge låter så bra at det ikke føles som noen stor overgang. Strykerne er samplet fra London Symphony Orchestra, og de varierer avspillingen ut fra om notene er lange, korte eller som klimpring, noe som får det til å låte mer virkelighetsnært enn de fleste andre noteprogrammer.

Et veldig kjekt poeng med Notion er at du også kan jobbe videre på iPad med en låt du har påbegynt på Mac’en. Vanligvis går det ikke så lett den veien.

Du skriver noter enten gjennom pianotangenter på skjermen eller et eksternt midi-keyboard, du kan bruke et gitar-gripebrett eller virtuelle trommer. Spill inn i real-time eller velg notelengde og klikk inn én note av gangen (step-recording).

Skjermbilde
Hovedvinduet i Mac-utgaven av Notion, her med skjermpiano og gitarhals.

For å teste bruksverdien for vanlige visediktere (/songwriters…) skrev jeg ned noter på en enkel sang med tekst også. Det tok ca en halvtime på første forsøk, med litt mer kjennskap til programmet ville det tatt 10-15 minutter.

Noen «aber»?

Vel, Mac-versjonen har et uvanlig brukervindu, det ser mer ut som en java-app enn et renskrevet Mac-program (antakelig fordi det skal se likt ut på ulike dataplattformer). Du må godta måten programmet skriver notene på, men den er stort sett fin. Flytting av noter noen millimeter til høre og venstre går ikke (slik du kan i Finale og Sibelius).

iPad-utgaven krasjet noen ganger, men det hører jeg gjelder flere apper i iOS 7 så det blir kanskje fikset i 7.1. For øvrig er det bare et par sekunder tapt hvis det skjer. 5 tonerJeg tror jeg kunne vende meg til denne appen, og lære meg snarveier så det går enda fortere å skrive. Terningkast 5!

Notion for Mac, PC, Linux: ca 1500 kr.

Notion noteskriving rett på skjermNotion for iPad: 159 kr.

• Oppdatering 2017: Notion er nå kommet i en ny og bedre versjon 6 og gis nå ut av PreSonus. iPad-versjonen er også forbedret, og du kan få håndskrift-tegning av noter for 85 kr ekstra (bildet til h). Da skriver du notene inn som på ei noteblokk (enten med finger eller stylus/skjermpenn) og det omformes til trykte noter med det samme. Spesielt kul på iPad Pro med blyant, men du kan til og med bruke den på iPhone.

Se også det utmerkede gratis-programmet MuseScore for Linux, PC og Mac. Det kan åpne MusicXML-filer, og Notion kan lagre musikken også i det formatet.

 


Det finnes også andre alternativer på iPad, men vi har ikke fått testet dem:

Alternativer

Touch NotationTouch Notation (129 kr)

Denne appen fra Kawai er jeg nettopp kommet over, og den gir om mulig enda raskere notetegning enn Notion – men så er den også hovedsaklig for håndskrift. Det fins en gratisversjon så du kan teste den, men det tok bare ti minutter før jeg trykte kjøpknappen. Det er mulighet for å kjøpe tilleggsmoduler inne i appen, avhengig av hva man har bruk for. Se en liten video-demo her (YouTube). Instrumentlyden her kan ikke måle seg med Notion, men du kan eksportere til de fleste andre programmer via MusicXML.

For både iPhone og brett, men ekstra god på iPad Pro med blyant. Planlegger en omtale av denne appen senere i 2017…

IkonSymphony Pro (14.99 $)

Symphony Pro er et noteredigeringsprogram for å skrive inn og spille av musikk. Du starter med en blank side eller importerer MusicXML, MIDI og MXL-filer fra mail, Safari eller Dropbox. Virtuelle pianotengenter lar deg velge en notelengde og så klikke hvor som helst i notearket for å legge til noten. Du kan også legge til en rekke note-elementer, fra dynamikk og arpeggioer til triller og tempo-forandringer. Prisen er ca det dobbelte av Notion.

ikonScorcerer  (20 $)

Scorcerer tar en litt annen innfallsvinkel enn Notion og Symphony: Du kan overføre dine noter til iPad for øving og forestilling. Det finnes et gratis søsterprogram for datamaskinen. På iPad’en kan du bruke håndskrevne uthevelser og notater for å endre notene, du kan sende og motta midi-programendringer og organisere sangene i settlister. Programmet har full midi-støtte (både inn og ut). Prisen er nokså stiv, dessverre.

150x150xguitarscriptGuitarScript  (7.99 $)

($7.99) – GuitarScript er en app som gjør skriving av gitar-tablaturer til en enkel sak. Skriv inn en hel sang på noen sekunder og del det med dine venner. Appen har 13 innebygde instrumentstemmer og innebygd tuning med ferdige valg for gitar, bass og ukulele. Klikk og dra for å legge til noter ot rearrangerre tablaturer, og spill det tilbake for å høre hvordan det låter. Passer visstnok både for noviser og avanserte gitarister.

ikonMusic Studio (14.99 $)

MusicStudio er en full sequencer og musikkproduksjonsenhet for iPad. Den kombinerer et pianokeyboard med 65 høykvalitets instrumenter (og du kan kjøpe fler i appen). Den har også noteredigering, romklang og effekter i et enkelt brukermiljø. Musikk kan tas ut av programmet som MIDI, WAV eller AAC (de to siste er vanlige lydformater). Programmet koster litt, men du kan teste ut i en gratis lite-versjon.

Publisert: 5. feb 2014.