Jens Andersson
Jens Andersson, foto: Kenneth Sporsheim

Svensk vei-ingeniør ble norsk viseartist: Jens Andersson

Jens Andersson - foto: Øyvind Rauset

Det noe med folk som bryter opp fra sitt tidligere liv og velger å følge kallet fra kunstens eller musikkens muser. Paul Gauguin, som etter å ha vært aksjemegler i 11 år og selger av regntøy, ble post-impresjonismens fremste maler, eller hva med bankmannen Kjell Halbing som ble westernforfatter Louis Masterson med seriene om Morgan Kane og Diablito.

Øyvind Rauset

Visa har også slike personligheter. En av dem heter Jens Andersson, vei-ingeniøren som begynte på musikerutdanningen NISS og satsa på musikken. Viser.no møtte ham på Kafé Lyst i Oslo i januar 2012, etter å ha hørt ham første gang på en flott konsert med fullt band på Nye Skalder i november.

Du er jo svensk, bodd lenge i Norge?
– Jeg flytta hit i 2004. Jeg er gift med ei jente fra Bergen. Bodde der i 4–5 år. Jeg jobbet som sivilingeniør innen veiplanlegging, som er det jeg er utdannet til. Samtidig har jeg drevet med musikk siden jeg var liten. Etter som jobben tok mer og mer tid og jeg fikk større ansvar, ble det stadig mindre tid til musikken, så til slutt kom jeg til et punkt da jeg måtte velge. «Nå eller aldri». Så jeg valgte musikken, flytta til Oslo og begynte på NISS i 2009. Populærmusikk-linja. Tok permisjon fra jobben og studerte på full tid i to år. Det vil si, etter ett år tok pengene slutt så jeg måtte begynne å jobbe, men bare på deltid så jeg kunne studere ved siden av.

Hva går en populærmusikk-utdannelse ut på?
– Første året er generelt, da gikk jeg på vokal og stemmebruk. Populærmusikk dekker alt, fra blues og jazzens opprinnelse og fram til nå.

«Menuett» har også vært populærmusikk…
– Hehe, ja men vi gikk bare tilbake til slutten av 1800-tallet da det begynte i USA. Det morsomme med NISS er at det er en utrolig spredning, fra visesangere til hiphop-artister, det gir en masse input fra mange kanter. Jens Andersson på Kafe Lyst

Det høres jo på deg at du har vært innom mange sjangere.
– Jeg har holdt på med musikk siden jeg var liten og har spilt både trompet, saksofon, gitar, munnspill, piano. Har vært med i 15 forskjellige band, og vært innom pop. rock, blues, soul, funk og tilogmed heavy metal en gang. Nå er jeg kommet tilbake til å skrive på svensk, og da blir det jo viser og tekstbasert musikk. Jeg synes det er lettere å få fram godt innhold på mitt eget språk, når jeg skriver på engelsk mister jeg ofte de små nyansene i uttrykket.

Klarer du å leve av musikken?
– Nei ikke ennå. Det er veldig godt å ha den 50%-jobben som ingeniør, da slipper jeg det presset for å tjene penger på alt jeg lager. Det gir jo også større frihet til å eksperimentere og lage det jeg helst vil selv. Drømmen er jo å komme dit der jeg kan leve av musikken. Men ikke på bekostning av egenart – om man begynner å endre musikken i retning av det man tror publikum vil ha, risikerer man bare å selge sjela uten å få penger for det…

Bandet

– Det oppsto på skolen, våren 2011, der jeg spilte sammen med Henriette og Øyvind. Så var jeg med i en visekonkurranse, «Vis deg fram» arrangert av Viser Ved Kanalen i Skien. Man skulle sende inn en sang, og de plukket de ut 5–6 stykker som fikk opptre på en stor scene på torget. Der var det en jury som kåret meg til vinner. To dager senere skulle jeg være oppvarming for Åge Aleksandersen, og da visste jeg at jeg måtte stille med større besetning enn bare meg selv, og dermed var bandet et faktum.

Jens Andersson band
Bandet – foto: Kenneth Sporsheim

Noen sier dere minner om Bo Kaspers orkester, kommentar?
– Ja det er jo hyggelig, jeg liker dem veldig godt, særlig for de gode tekstene, og har vært på mange konserter med dem. Og så spiller de litt mer soul enn mange andre, det liker jeg og.

Andre du er inspirert av?
– Om man tenker på tekst og det svenske, er det helt klart Vreeswijk. Han har fantastiske tekster, klarer å bygge opp en stemning i låtene og ofte med en uventet twist på slutten. Så har jeg hørt en del på Ted Gärdestad, han har fine melodier. Siden jeg liker soul, har jeg hørt mye på Bill Withers, Marvin Gaye, Aretha Franklin. Og så er det jazz-klassikerne: Billie Holiday, Nina Simone, og Frank Sinatra hørte jeg mye på ei stund.

Noen viseartister du vil trekke fram?
– Ja, Ole Paus har en flott formidling, han var også og holdt foredrag på skolen  og jeg ble veldig fascinert av personen Paus. Og Bjørn Eidsvåg, han har også blitt mer populær i Sverige. Og så liker jeg dialekten. Og Lillebjørn Nilsen, og nå er jeg begynt å høre på Siri Nilsen, henne tror jeg veldig på. Veldig fine melodier og tekster, jeg har hørt både de gamle og nyere låtene hennes, og jeg skal snart på konsert med henne. Det er henne jeg hører mest på etter jobb, henne og Cornelis!

Planer framover

Først skal Jens Andersson spille på John Dee sammen med andre artister fra det managementet han har. Så skal bandet spille søndagskonsert på Parkteateret 18. mars, og så spiller de på Viser Ved Kanalen. Deretter en nordisk viseturné i Sverige, Norge og Finland i februar, men da kjører han solo som trubadur. 

Fra videoen tatt opp på Verkstedet, Oslo

Fra Jens’ video, tatt opp på Verkstedet i Oslo

– Managementet vårt jobber også med å lage en turné til sommeren, og så skal vi spille inn noe og leter etter en produsent. Dessuten har vi nettopp laget en video, spilt inn på Verkstedet (der Nye Skalder har hatt konserter det siste året). Den heter Springa ut og har masse energi, så vi syntes det passet å lage video av den. Skal legge den ut i på min Facebook-artistside.

Du spiller også som soloartist i tillegg til bandet.
– I høst spilte jeg på et eldrebolig-senter i Hønefoss. Det er Mikkel Gaup som arrangerer det, der har jeg vært to ganger og skal kanskje neste helg også. Og jeg tar jo oppdrag jeg får. Det er en ekstra utfordring å stå der ensom på en scene uten noe band i ryggen. Veldig nyttig å kunne gjøre begge deler. Les mer, se video og hør musikken hans på Facebook.  

Jens Andersson
Jens Andersson, foto: Kenneth Sporsheim

Fakta om Jens Andersson:

Jens Andersson skriver tekstbasert musikk med ­vakre melodier i god svensk visetradisjon. Han har blitt beskrevet som en mannlig versjon av Melissa Horn og musikken hans har klare likhetstrekk med Bo Kaspers orkester.

Hans tekster inviterer lytteren inn i bilderike historier som skifter mellom skildringer av den grå hverdagen og livets lykkelige øyeblikk. Musikksjefen i NRK P3, Mats Borch Bugge, uttrykte sin entusiasme over låten Sommar i Bohuslän: «Jeg er mektig imponert»!

Jens ble i fjor kåret til årets vinner av visekonkurransen «Vis deg fram» og Jens Andersson Band varmet opp for Åge Aleksandersen på Viser ved kanalen.

Jens er oppvokst i Göteborg, men har bodd i Norge siden 2004. I 2010–2011 studerte han på NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio) i Oslo med bl.a. Anne Marie Gjørtz og Håkon Iversen som sangpedagoger. Det var på denne skolen Jens Andersson Band tok form.

Publisert: 19. jun 2012.