Drefvelin: Galgeberg Midnatt

VISORs visetekstkonkurranse høsten 2017: «Galgeberg Midnatt»

Tor Egil Vaule AndersenDommer denne gang er poeten Tor Egil Vaule Andersen (bildet). Han er artisten bak navnet Løvlands allé, og kom med sitt debutalbum Små fortellinger om du og eg i 2013, hvor låten Riket i to ble A-listet på NRK P1. I 2015 ga han ut singelen Høg himmel, et tekstsamarbeid med Ingvar Hovland. I tillegg til å gi ut eget materiale skriver han også for andre band og artister, men jobber nå med et nytt album som slippes i 2018.

Vinnertekst høsten 2017: Tomas Drefvelins  Galgeberg midnatt.

Temaet for vårens konkurranse blir: TID.

Mail din tekst til red@viser.no – senest 26. januar 2018.


Det er en stor tillit i å få lov å velge ut en «vinner» til visetekstkonkurransen, og  det er med en stor ydmykhet og respekt jeg har lest gjennom alle de tyve bidragene som kom inn. Temaet for denne gangen var «NATT», og når det kom til utvelgelse av vinnerteksten, må jeg ærlig innrømme at dette ikke var enkelt.

Tor Egil Vaule Andersen

Teksten som jeg plukket ut i denne omgang er Galgeberg midnatt av Tomas Drefvelin. Det som umiddelbart fanget oppmerksomheten var overskriften, som etablerer en god ramme for resten av teksten. Drefvelin skriver stilsikkert og håndverket er godt. Teksten veksler mellom to fortellinger, hvor den ene handler om en slags «one night stand». Den andre refererer til navnet Galgeberg som har vært et sted for henrettelser, og gir en noe mørk og dyster stemning over det hele. Drefvelin skaper gode bilder i teksten uten bruk av de alt for store metaforene, noe jeg opplever som ganske befriende. Et virkemiddel han benytter seg av er å bruke samme ord på ulike måter som for eksempel «en gammel paraply, gir meg tynnslitt ly», som senere i teksten kommer tilbake som «en stygg og tynnslitt by, en gammel paraply».

Med bruk av få ord skaper Drefvelin også en bevegelse i fortellingen om hovedpersonene, og i det første refrenget skriver han: «Alt jeg ønsker er å bli / så lenge at vi sovner sammen» og i det siste refrenget: «Har ingen ønsker om å bli / så lenge at vi våkner sammen». En kort fortelling som veves inn i et mørk og dyster stemning med historiske referanser. Galgeberg midnatt blir for meg en fortelling om ensomhet, en indre uro og savnet etter å finne fred.

I tillegg leverer Drefvelin noen ganske så strålende linjer som: «Dette hodet er for tungt og lett til å bli liggende på hennes arm» og «vi klarte oss hit, og det er mer enn nok grunn til å bli (…)». Setninger som i all sin enkelhet sier mer enn nok.

Galgeberg midnatt kommer ut høsten 2017, og jeg ser virkelig frem til å høre teksten i sitt musikalske landskap. Og jeg er spent på å få høre lyden av Oslos larm, og om det er mer enn nok «grunn til å bli».

Til slutt ønsker jeg å få gratulere alle som har sendt inn sine bidrag! Det har vært en stor inspirasjon å få lov til å lese, tolke og vurdere. Tusen takk.


Tomas Drefvelin
Tomas Drefvelin. Foto: Erik Berg-Johansen

Tomas Drefvelin er en innadvendt og utdatert primat med mollstemt hode og gitar. Han spiller mer enn gjerne når andre lytter, ellers holder han stort sett kjeft og observerer og noterer.
Galgeberg midnatter første singel fra Drefvelins nye album. Låta utgis november 2017, og er det andre i den teatralske trilogien om De Gjennomførte Menns Hotell.

GALGEBERG MIDNATT

Tekst og melodi: Tomas Drefvelin

1
Hun sover nå
jeg må ut og gå
en gammel paraply
gir meg tynnslitt ly
Galgeberg midnatt


Det var hit de kom
for å få fullbragt sin dom
det var her den stod
var her de stod og lo
Galgeberg midnatt

Ref. 1
Alt jeg ønsker er å bli
så lenge at vi sovner sammen
og får litt fri fra Oslos larm
vi klarte oss hit
og det er mer enn grunn nok til å bli
liggende på hennes arm


Et hode satt på stake
har ingen vei tilbake
et menneske delt i to
er bare kjøtt og blod
Galgeberg midnatt

4
Fra mitt lille skjul
sees verken steiler eller hjul
ingen rep i spenn
bare navnet er igjen

Ref. 2
Har ingen ønsker om å bli
så lenge at vi våkner sammen
og blir en del av Oslos larm
dette hodet er for tungt
og lett til å bli liggende
på hennes arm

5
Hun sovnet da
jeg gikk derifra
en stygg og tynnslitt by
en gammel paraply
Galgeberg midnatt

Avsl.
Jeg må finne rom og ro
jeg skal finne rom og ro

Drefvelin: Galgeberg Midnatt

Se musikkvideoen til Galgeberg Midnatt på Visekassa…

Publisert: 24. nov 2017.