Hadia Tajik og Jenny Klinge
På kvinnedagen 8. mars ga stortingsrepresentant Jenny Klinge en CD av Per Aarsund til lederen av justiskomiteen, Hadia Tajik. Plata inneholder Fadime Sahindals song, som norske Aarsund skrev for å hedre en kvinne som ble drept av sin egen far fordi hun motsatte seg tvangsekteskap.

Hadia Tajik fikk sang av Jenny Klinge mot æresdrap

Hadia Tajik og Jenny Klinge
Hadia Tajik og Jenny Klinge

På kvinnedagen 8. mars overrakte stortingsrepresentant Jenny Klinge en CD av Per Aarsund til lederen av justiskomiteen, Hadia Tajik.

Plata inneholder sangen «Fadime Sahindals song», som musikeren Per Aarsund fra Tingvoll på Nordmøre har skrevet for å hedre svenske Fadine Sahindal. Hun ble brutalt drept av sin egen far i Uppsala i januar 2002, fordi hun trosset familien og motsatte seg tvangsekteskap. Aarsund framførte sangen i Den svenske riksdagen i Stockholm den 24. januar i år, i forbindelse med organisasjonen GAPF (Gløm aldrig Pela og Fadime) sin internasjonale konferanse mot hedersvold.

– Per er en hjertevarm musiker som ønsker å bidra til endring, og det vil jeg gjerne at flere blir kjent med. Hadia Tajik er en av de klare og sterke stemmene vi trenger for å oppnå positiv forandring innen ulike felt. Både hun, resten av justiskomiteen og mange andre stortingsrepresentanter får nå denne CD-en. Jeg skal også dele den ut under Senterpartiets landsmøte senere i mars, forteller Jenny Klinge.

Hadia Tajik ble glad for å bli introdusert for engasjementet og musikken til Aarsund.
– Kulturer som er æres- og skambaserte må utfordres, og det gjør han på en glimrende måte, sier justiskomiteens leder.

Per AarsundPer Aarsund (bildet) er svært takknemlig for støtten han får fra de to politikerne.
– Jeg må bare si hjertelig takk for engasjementet deres i en så viktig og vanskelig sak som æresvold. Dette er to flotte og jordnære politikere med hjertet på riktig sted, og de bidrar til å belyse et globalt problem. Fadimes siste ord i talen hun holdt i Riksdagen, var «Vend dom inte ryggen». Stortingets nye vedtak om en handlingsplan mot tvangsekteskap, er en god begynnelse på å imøtekomme hennes bønn.

Aarsund er overveldet over responsen «Fadime Sahindals song» har fått.
– Det er klart at det er spesielt at jeg, en relativt ukjent musiker som egentlig er tømrer og sauebonde, fikk framføre sangen min på topp politisk nivå i Sverige. Det føles helt utrolig at en sang laget av en grasrotmann kan få så mange gode tilbakemeldinger!

«Fadime Sahindals song» er Per Aarsunds sjette CD-utgivelse, og er også å finne som video på YouTube og som digital singel på Spotify. Med seg har han noen av landets beste musikere: Tommy Haltbakk, Jo Inge Nes og Skjalg Raaen.

 

Publ. 09. mars 2017.