Ingvar Hovland

Viser gjorde rent bord på NOPAs prisutdeling

Ingvar Hovland
Ingvar Hovland mottok NOPAs tekstpris.

På NOPAs prisutdeling på Victoria Jazzscene i Oslo 1. mars ble viseartister den store vinneren. Dette er en slags «mini-Oscar» for låtskrivere.

Tekst og foto: Øyvind Rauset

Ingvar Hovland fikk NOPAs tekstpris for teksten Vis vaktene hjem, til melodi av Eigil Berg. Hovland ble også en av vinnerne av bladet VISERs nordiske tekstkonkurranse med temaet «Flukt» i VISER nr 7 (som kommer i midten av mars).

Sigrun på Kafé Lyst
Sigrun Loe Sparboe. Foto: Øyvind Rauset.

Sigrun Loe Sparboe fikk NOPAs pris for åpen klasse for verket «Andres Klær». Hun kunne ikke være til stede da hun venter tvillinger i nærmeste framtid, men deltok på video fra Nord-Norge.

Josefine Visescene fikk NOPAs formidlingspris for sitt uvurderlige bidrag til den norske visen, både de tradisjonelle og de nyskapende.
Juryens begrunnelse: «Visetradisjonen i Norge er sterk, og mange av de største profilene i NOPA gjennom tidene er visekunstnere. Miljøet på Dolphin Viseklubb på 60-tallet ble arena for unge visekunstnere som fremdeles er blant våre mest folkekjære og aktive. For at en slik tradisjon skal blomstre og utvikle seg, trengs det ildsjeler som fører arven videre, og slipper til nye talenter. Ingen har gjort en større innsats på dette området enn folkene bak Josefine Visescene: ildsjelene Lars Klevstrand, Kari Svendsen og Jørn Simen Øverli. Sammen har de skapt en livskraftig scene som ikke bare trekker nytt publikum til tradisjonell visesang, men også er en motor for å få skapt nye verk i sjangeren.»

Martin Romberg fikk NOPAs musikkpris for fiolinkonserten «Poemata Minora»
Prisene besto av 40.000 kroner og et vakkert tresnitt.

I tillegg ble det også utdelt priser på 25.000 fra Norsk Tekstforfatterfond: Fondets ærespris gikk til Erik Hillestad, mens  Sondre Justad fikk prisen for Årets lyspunkt.

Årets Kardemommestipend på 100.000 ble delt mellom Sinikka Langeland og Invar Hovland.

Kvelden på en fullsatt Victoria Jazzscene viser tydelig at visebevegelsen er i framgang og har blitt en viktig del av norske låtskriveres hverdag. Ingrid Bjørnov foretok utdelingene fra scenen. Vi gratulerer vinnerne!

Josefine
Jørn Simen Øverli og Kari Svendsen mottok NOPAs formidlingspris på vegne av Josefine Visescene.

Publisert: 1. mars 2016.