Haddy Njie og Lisa Aisato
Prøysenprisene 2016: Haddy N'jie og Lisa Aisato fikk Teskjekjerringprisen for en nydelig barnebok. Hovedprisen gikk til Josefine Visescene. Foto: Audun Reithaug.

Prøysenprisen 2016 til Josefine Visescene

Haddy Njie og Lisa Aisato
Haddy N’jie og Lisa Aisato fikk Teskjekjerringprisen. Foto: Audun Reithaug.

Jørn Simen Øverli, Josefine Visescene Haddy N’jie og Lisa Asaito er tildelt Prøysenprisene på Alf Prøysens dødsdag 23. november.

De fikk prisene for sin fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i Alf Prøysens sjangerunivers.

Alf Prøysens hederspriser er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen og gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter. Det er NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere og Libris som står for utdelingen av prisene.

Prøysenprisen gikk til Josefine Visescene.

Etter 21 år på samme adresse i hovedstaden kan man trygt si at at Josefine er hovedscenen for viser i Norge. Nå godt etablerte artister som Kaja Huuse, Tønes og Tonje Unstad fikk tidlig i karrieren sjansen til å stå på en scene hos Josefine.

Haddy Njie og Lisa Asaito har lenge snakket om at de ville lage barnebok sammen og når de nå gjorde alvor av planene, så ble resultatet så bra at det ikke var tvil om hvem som skulle få Teskjekjerringprisen.

Alf Prøysens ærespris ble tildelt Jørn Simen Øverli, en mann som har hatt Prøysen med seg hele livet. Første gang han opptrådte med Prøysenviser var som sjuåring. Som Alf Prøysen har han alltid tatt klart parti med de små i samfunnet.

Hver av prisene består av en innfelt minnemedalje i sølv og kr 25.000,-.
Juryen har i 2016 bestått av juryleder Hogne Moe, Lars Bremnes og Tonje Unstad.

I tillegg vant 16 år gamle Simon Røttingen den nyopprettede Prøysenstjerneskuddprisen, en ny pris opprettet for å inspirere unge utøvere til å strekke seg for å realisere sine drømmer om å finne sitt kunstneriske uttrykk.

Juryens begrunnelser: PRØYSENPRISEN 2016

Det er en stor glede å kunne dele ut årets Prøysenpris til Josefine visescene.

Styret har greid å etablere en scene hvor sangtekstene har gode kår, og de når et publikum som viser respekt for så vel tradisjon som nyskrevne verk. Mange etablerte artister som f. eks Kaja Huuse, Tønes og Tonje Unstad har fått sjansen tidlig på Josefine. I tillegg har mer etablerte artister kunnet komme for å prøve ut nytt, uinnspilt stoff og sjekke ut samarbeid med folk fra andre sjangre.

Gjennom 21 år på samme adresse i hovedstaden kan man i dag trygt si at Josefine er hovedscenen for viser i Norge. Siden år 2000 har scenen årlig bestilt nye verk fra så vel unge som eldre komponister og tekstforfattere, og er således med og utvikler sjangeren for nye tider.

Klubben er drevet av artister som brenner for sitt fag og som selv vet hva det vil si å nå et publikum. De greier å kombinere kjærlighet til tradisjon med et nysgjerrig blikk på samtiden, helt i Prøysens ånd.

Gratulerer Kari Svendsen, Lars Klevstrand og Jørn Simen Øverli med Josefine Visescene. Måtte den lenge leve!

TESKJEKJERRINGPRISEN 2016

Årets prisvinnere gikk lenge og snakket om at de ville lage en barnebok sammen. Så lot de ord bli til handling, den ene skrev teksten og den andre laget illustrasjonene og resultatet ble så enestående bra at juryen ikke var i tvil om hvem som skulle får årets Teskjekjerringpris.

Alf Prøysen skrev selv en samling vers i 1952 som han kalte Året rundt, et vers til hver måned. Boka til prisvinnerene følger også årshjulet og her finnes tekster og tegninger som skal hjelpe alle barn med å sovne året rundt. Det er så vakkert gjort og med så stor kjærlighet til alle de små som får glede av å høre og se denne boka.

Prisvinnerne har gjort mye flott hver for seg. Den ene er norsk sanger, låtskriver og artist, har gitt ut fire plater med egen musikk og vært programleder for en rekke TV-programmer.Den andre har forfattet og illustrert fem barnebøker som er utgitt i flere land, samt illustrert andre bøker. I 2015 kåret Morgenbladet henne til en av de ti beste forfatterne under 35 år.

De er dessuten søstre, og vi er glade for å gi årets Teskjekjerringpris til Haddy Njie og Lisa Asaito.

PRØYSENS ÆRESPRIS 2016

Årets ærespris tildeles en person som har hatt Prøysen med seg hele livet. Han opptrådte med Prøysenviser første gang som sjuåring. Gjennom sin far som var en av medlemmene i Visens venner fikk han godt kjennskap til Prøysen og den sterke posisjonen han hadde i dette miljøet. Han har selv viet sitt liv til visekunsten og har jobbet mye med østeuropeiske artister som Vladimir Vysotskij.

Han lagde i 1992 radioprogrammer om Alf Prøysen sammen med Magne Lindholm og samme år kom hans første plate med Prøysentolkninger. Han har hele tiden jobbet for at folk flestskal oppdage dybden i Alf Prøysens forfatterskap og han har vært en pådriver for at unge kunstnere skal oppdage alle tekstene som ligger litt skjult i skyggen av de mer kjente Prøysentekster.

Dette engasjementet har vært en stor inspirasjon for kunstnere som Heidi Gjermundsen Broch, Frida Ånnevik og kveldens pianist Helge Lien og på denne måten er prisvinneren med på å aktualisere forfatterskapet til Alf Prøysen, en viktig forutsetning for at det skal bli en kilde til refleksjon og glede for framtida. Prisvinneren har som Alf Prøysen, tatt klar stilling til å støtte de små i samfunnet.

Prøysens Ærespris 2016 går til Jørn Simen Øverli.

–> Les mer på NOPAs hjemmesider.

 

Publ. 25. nov 2016.