Eli Storbekken drar oss tilbake i tid med en eventyrlig blanding av folkemusikk og jazz. Hun har gravd langt ned i Nordens repertoar av eldre viser og funnet frem de låtene som står hennes hjerte nær. Albumet Fabel er en hyllest til vår musikalske kulturarv og slippes 2. september på Grappa musikkforlag.
Foto: Andreas Ulvo
Med fire album bak seg og ingen planer om å sette på bremsene har Storbekken nå gitt gamle og kjære folkeviser en ny og spennende drakt.
– Dette er musikk som står meg veldig nær, og det føles godt å få delt det med lytterne. Albumet inneholder ballader og viser fra mitt distrikt, Hedmark, og et område som ikke er så kjent for folkemusikken; Østfold, forklarer Eli. Det er også med to svenske melodivarianter og melodivarianter fra andre distrikt.
På plata finner vi alt fra middelalderballader, skillingsviser, skjemteviser, ridderviser, ballader om kjærlighet og mellom-menneskelige forhold. Det er universell tematikk som styrke, svakhet, kjærlighet og sjalusi som preger albumet.
– Derfor er visene like aktuelle den dag i dag som de var for flere hundre år siden. Noen ting endrer seg ikke og vil alltid være relevant. Spesielt når visene har det beste fra begge verdener kan musikken åpne horisonten for flere, og det gamle blir på nytt populært, forteller sangeren.
– Med meg i studio har jeg hatt Olav Torget på gitar, dobro og konting, Jarle Vespestad på trommer og dhol, Karl Seglem på bukkehorn og saksofon og Nils Økland på fele og hardingfele. Ikke minst har Sigurd Hole, i tillegg til å spille kontrabass og arrangert musikken, vært en stor drivkraft for dette prosjektet. Jeg føler meg privilegert som får jobbe med så mange dyktige musikere, og jeg tror dette er noe alle som hører plata vil sette pris på, sier Storbekken.
Sigurd Hole har arrangert musikken med utgangspunkt i sitt jazzlandskap. Albumet har på denne måten fått sitt eget musikalske uttrykk i møte mellom nåtid og fortid.
– Det var et fint og givende samarbeid som jeg vil se tilbake på med glede. Eli har stolt på meg gjennom hele prosessen og gitt meg helt frie tøyler. Dette er en spennende måte å jobbe på, og jeg er godt fornøyd med resultatet, forteller Hole.
Eli forklarer at visene brukes like mye til glede som til ettertanke og trøst. Flere av visene finnes i ulike former, og i flere av de nordiske landene.
– vvvvvMelodiene og tekstene har vandret med menneskene fra land til land gjennom århundrer. På ulike steder slo visene rot og kvederne satte sitt eget preg på materialet og endringer har skjedd gjennom bruk og formidling over generasjoner.
Med en lang og solid musikkarriere bak seg har Eli Storbekken vunnet en rekke priser og blitt en av de mest kjente folkemusikerne i vårt langstrakte land. Hun har gitt ut flere kritikerroste plater som bl.a ”Maros” i 2009 og ”Songen til fløyta” i 2012, og i 2014 fikk hun bl.a. en Folkelarmpris for dokumentasjonsalbumet ”Rosekolla”. Storbekken underviser i folkesang ved Ole Bull-Akademiet på Voss og på Musikkvitenskap ved UiO i Oslo.
Albumet Fabel gis ut på Grappa musikkforlag 2. sept og feires med en Norgesturné:
Fredag 2. september (kl. 21.00), Riksscenen, Oslo
Lørdag 3. september (kl. 15.00) Røed Gård, Moss
Søndag 4. September (kl.14.00) Asker Museum
Lørdag 10. september (kl. 19.30) Vidarheim, Tolga
Fredag 30. september (kl. 19.30) Nærstasjonen, Løten
Søndag 9. oktober (kl. 20.00) Kampenjazz, Oslo
……………………………………………………………………………………………………………
Medvirkende musikere:
Eli Storbekken – vokal
Hun har en lang og variert karriere innen folkemusikk og arbeider med musikere innen ulike genre som jazz, klassisk og worldmusic. Hun var månedens artist på Riksscenen i Oslo, februar 2015 med tre ulike konserter. Hadde showcase under Folkelarm i september og turnerte med Rosekollakonserter vår, sommer 2015. Hun har tidligere gitt ut flere kritikerroste plater som ”Maros” i 2009 og ”Songen til fløyta” i 2012.
Sigurd Hole – kontrabass
Norsk bassist fra Rendalen som bor i Oslo. Etter endt mastergrad i jazz og improvisert musikk ved Norges Musikkhøgskole i 2008, har han jobbet heltid som musiker i ulike ensembler, ofte med musikk som er knyttet til norsk folkemusikk og kombinert med elementer fra moderne jazz, i band som Karl Seglem akustiske kvartett, Østerdalsmusikk og Eple Trio. Sigurd er også komponist / arrangør.
Olav Torget – gitar, dobro, konting
Torget har lenge jobbet som frilansmusiker i ulike bandkonstellasjoner, for eksempel sammen med Solo Cissokho, Karl Seglem, Helge Nordbakken, Geir Lysnes Listening Ensemble og Steinar Ofsdal. Med sine instrumenter, sin teknikk, som medarrangør, som produsent og som komponist påvirker han musikken og musikerne han jobber med.
Jarle Vespestad – trommer, dhol
Norsk jazzmusiker (slagverk, utdannet ved Toneheim folkehøgskole (1988) og Jazzlinja (NTNU) (1990). Har vært en av Skandinavias mest ettertraktede jazzmusikere i flere år. Han har jobbet med prosjekter som Farmers Market, Supersilent og Silje Nergård band, samt Bugge Wesseltoft.
Nils Økland – fele, hardingfele
Nils Økland er en innovativ fiolinist og hardanderfele-spesialist. Blir beskrevet som nyskapende innen norsk folkemusikk. Han beskriver sin stil som en hybrid mellom poesien fra folkemusikken og energien fra punk.
Karl Seglem – bukkehorn, saksofon
Norsk musiker (saksofon og bukkehorn), komponist og plateprodusent, kjent fra en rekke innspillinger med jazz og folkemusikk i kombinasjon, samt for å lede sitt eget plateselskap NORCD siden 1991.
Publ: 29. aug 2016.