Uten Anker-plakat

Uten Anker-plakat

Maja Svisdahl og M.Rodgers er to visekunstnere fra Trondheim og Bergen. Første møte mellom artistene skjedde på Norsk Viseforums landsmøte våren 2015. Der fant de tonen så fort at de bestemte seg for å spille sammen, og etter hvert førte samarbeidet til en turné som har fått navnet ”Uten Anker”.

Norvald Næss

– Når turnéen skulle få navn, var det viktig å finne fellestrekk i det vi synger om, det vi forsøker å formidle, sier M.Rodgers.

– En turnetittel trenger en trigger, og når vi begynte å prate, fant vi fort ut at vi hadde mye til felles når det gjaldt dette med å være ung og fri, men samtidig voksen med en liten hang til å ville finne et fundament, en tilknytning til noe, supplerer Maja. – Som alle unge voksne så leter vi etter trygghet og tilhørighet. Trygghet i livet, trygghet i tosomhet, trygghet i stabilitet. Vi ønsker å forankres fast; i et annet menneske, i en jobb, til et sted. Men noen ganger opplever vi at vi ikke kommer videre fordi ankeret blir for tungt. For å eksponere oss for det utrygge, må vi noen ganger kutte forankringen. Det er dette Uten Anker handler om.

Maja Svisdahl er født og oppvokst i Trondheim. Hun har skrevet musikk på norsk i over 10 år, og har spilt utallige konserter, både solo og sammen med andre musikere. Tema som isolasjon og identitet går ofte igjen i Majas musikalske univers. Hun beskriver musikken sin som visesang noir, ”litt mørk, men håpefull”. Maja slapp også sin debut – EP Alle ting flyt i høst på Øra Fonogram.

Rodgers er en bergensk sanger, musiker og visekunstner. Musikken hennes kan kalles visejazzrock, og låner elementer fra flere sjangre. M. Rodgers har lang fartstid som både musiker og sanger, og har skrevet musikk siden hun var 12 år. Sommeren 2013 begynte hun å skrive på norsk, og ble nysgjerrig på visesjangeren. M.Rodgers jobber for tida med et eget tverrfaglig prosjekt kalt ”Viseuniverset” som har som mål å utforske grensene og mulighetene i visesjangeren. I februar slippes hennes første norskspråklige singel, ”Tålmodighet” og resten av albumet kommer i september 2016.

Begge artistene er enige om at de utfyller hverandre godt, både på og utenfor scenen. Foruten å begge være uttrykksfulle vokalister, trakterer de både gitar, piano, ukulele og fiolin seg imellom.

– Maja er veldig ordentlig og nøye på ting, litt mer detaljorientert enn meg kan du si, sier M.Rodgers med et smil. Jeg er litt mer sånn som er flink til å prate med folk, sette i gang ting, styre og ordne – så sammen er vi et godt team.

Trygghet

– Temaet for turnéen er interessant, fortsetter Rodgers. – Mitt forhold til trygghet er at jeg med jevne mellomrom kommer på at det å være trygg er en illusjon. For vi er aldri trygge, du kan bli syk, komme ut for en ulykke, kjæresten din kan forlate deg, familiemedlemmer eller noen som står det nær kan dø. Det er så mye som ikke er opplevd, utrettet, følt sunget og levd enda. Og da blir tanken på død eller stor forandring farlig. Låtene mine handler ofte om små ting som er store for den som erfarer dem. En samtale, en opplevelse, et brudd, en start. Singelen jeg slipper i februar handler om å vente på å ta valg. Det å bestemme seg for retning, tilknytning eller frigjørelse, slutt eller fortsettelse – det er noe av det vanskeligste og krever ofte stor tålmodiget.

Maja på sin side, tenker at trygghet er litt som å delta i en konkurranse.

– For meg så har trygghet mange fellesnevnere med det å delta på en konkurranse, bare at dette er en konkurranse i egenmestring. En av mine største utfordringer er å gi slipp på kontrollen. Dette gjelder mest i hverdagslivet, merkelig nok ikke når jeg står på scenen. Der er jeg trygg og kan slappe av. Jeg har veldig vanskelig for å gi slipp på komfortsonen som hjemmet, venner og familie gir meg. Kanskje det er derfor at jeg synger mye om savn og isolasjon. Jeg har lett for å ty til eskapisme, og kan isolere meg lenge av gangen. Jeg må jobbe med meg selv for å gi slipp på komfortsonen min, og tørre å eksponere meg for ukjente ting.

Å gi slipp

Å gi slipp på trygghet og stabilitet er tydeligvis noe begge artistene utfordrer seg selv på, både i det daglige, men som også er en tematikk som preger musikken deres.

M.Rodgers forteller at det for tiden ofte er selve varigheten hun er opptatt av i forhold til trygghet i relasjoner.

– Jeg vil at ting skal vare evig liksom, at det er mer forpliktelsen enn øyeblikket jeg er ute etter. Kanskje er det fordi jeg forsøker å kaste anker. Men forpliktelser og ankere kan også bli for tunge, da blir man tung selv og får ikke sunget. Så foreløpig forsøker jeg å bli god på å kaste anker i meg selv.

Maja sier seg enig: – Denne turnéen som vi nå skal begynne på er jo et mestringsprosjekt i seg selv, bare at vi er to stykker sammen om det. 

– Og akkurat det er veldig deilig, sier M.Rodgers. Vi gleder oss veldig til å reise på turne sammen, og ikke minst til å spille på låtene til hverandre og møte alle de fine folka som kommer for å høre på oss.

“Uten Anker” spiller 27. november på Cappelens Forslag i Oslo, 1. desember på Klosteret Kaffebar i Bergen og 20. desember på Antikvariatet i Trondheim. 

–> Mer om turnéstarten 27. nov på Cappelen Forslag i Oslo.


OM ARTISTENE:

MAJA SVISDAHL

  • Sanger, låtskriver og musiker.
  • Født 1983 i Trondheim.
  • Mastergrad i filmvitenskap fra NTNU i Trondheim.
  • Studerte musikk ved Nordisk Institutt for Scene og Studio i Oslo.
  • Gav ut debut-EP Alle ting flyt i september 2015 på Øra Fonogram.

–> majasvisdahl.no

M.RODGERS (Marion Rodgers Løseth)

  • Sanger, musiker og visekunstner.
  • Født 1982 i Bergen.
  • Utdannelse fra blant annet Musikkhøgskolen i Oslo
  • Slipper sin første norskspråklige singel 20. februar 2016

–> mrodgers.no