Pianoharpe

Ringve – et levende musikkmuseum

PianoharpeRingve er Norges nasjonale musikkmuseum. Siden starten i 1952 har omkring 2000 instrumenter fra alle verdenshjørner funnet veien til Ringve, og museet har markert seg som en levende formidler av musikkhistorie.
Selv var jeg rimelig spent da jeg kom fram; min svoger som jobber ved Norsk Folkemuseum hadde anbefalt meg å se det, så jeg dro ens ærend til Trondheim for dette.

Øyvind Rauset

Jeg må kalle meg svært heldig; bare få dager etter mitt besøk brant det på Ringve, og omvisningene ble stengt grunnet skadene på bygningen. Men de er forhåpentlig i gang igjen når du leser dette. I tillegg arrangeres nesten daglig foredrag, konserter og andre eventer.

Omvisningene i hovedbygningen foregår på norsk og engelsk, og en slik må du absolutt få med deg. Gården på Ringve har også et historiens sus over seg, det var her Peter Wessel «Tordenskiold» vokste opp, mannen som senere ble viseadmiral i den danske flåte.

Omviserne er selv musikere, og demonstrerer med eget spill forskjellige historiske tangentinstrumenter. Det blir en levende omvisning med musikk, fra 1700-tallets klaverer med skjør klang til 1900-tallets pompøse selvspillende pianoer – se http://ringve.no/utstilling/hovedbygningen/ for å høre lydeksempler fra samlingen. 

Spillemaskin
En selvspillende harpe. Når du ser papirrullen, skjønner du hvor midi-noter kommer fra.

Mange velkjente instrumenter blir presentert, men også overraskelser og rariteter. Har du sett et piano med klaviatur som på et trekkspill, en gitar med tre halser eller en fiolin laget av skoplugger? Det ble mange morsomme a-ha opplevelser denne dagen!

Selv hadde jeg også stor glede av den faste samlingen på «Låven» en trapp opp fra resepsjonen. Jeg ville gjerne se og fotografere gamle spillemaskiner. Du kan ikke høre dem direkte, men får låne audioguider med lyden av alt du ser foran deg. Bildene i artikkelen er fra denne avdelingen.

Ringve er formelt sett i gåavstand fra Trondheim sentrum, men det tok meg over en time, så jeg vil anbefale buss fra stasjonen! 

 

(Opprinnelig publ. i bladet VISOR nr 7.)