CD Sigrun Loe Sparboe

Sigrun Loe Sparboe: «Uten at du vet det»

Sigrun Loe Sparboe fra Harstad er tjueni år gammel og allerede en godt etablert vokalist og låtskriver.

CD

Med sin tidligere gruppe Sigrun and the Kitchen Band ga hun ut albumene Blackcurrant and Other Berries (2008) og Mrs Robinson’s Pantry(2010), samt EP-en Crazy Heart (2012). Som titlene antyder, har det her handlet om søtladen, naivistisk popmusikk. Fint, men litt banalt, vakkert, men litt pregløst, kanskje litt i overkant bakgrunnsmusikk-på-koselig-café-aktig. Litt vel ufarlig og forglemmelig. Det er imidlertid en glede å kunne konstatere at Sigrun Loe Sparboes solodebut er noe ganske annet, at det nærmest er snakk om en total musikalsk forvandling.

Den mest åpenbare endringen er at Sigrun Loe Sparboe nå synger på norsk, noe som gir musikken mer identitet. Dette er ikke en påstand om at det er bedre å synge på norsk enn på engelsk, det får bli en annen diskusjon, men i dette tilfellet er det slående hvor mye den språklige overgangen har gagnet musikken.

Videre har Sigrun Loe Sparboe beveget seg et godt stykke vekk fra det søtladne popuniverset og over i et mer tradisjonelt visesangunivers. Her er det Sigruns stemme, tekstene og nydelig gitarplukking som dominerer lydbildet. Men det er også mer som er endret. Rent kvalitativt er forandringen fra de tidligere platene stor. På denne plata fremstår Sigrun Loe Sparboe som en fremragende låtskriver med en voldsom musikalsk tilstedeværelse og nerve, og en fantastisk flott evne til å skildre hverdagslivet på en poetisk, men likevel jordnær måte.

Det hviler noe tungt og eksistensielt og deilig besnærende over låtene på Uten at du vet det. Tekstene, atmosfæren, stemningen. Selv om Sigrun Loe Sparboe fortsatt synger mye om kjærligheten, dette popmusikkens aller mest populære tema, så er det så mye sterkere enn på hennes tidligere utgivelser. Der hun med sitt kjøkkenband sang en søtladen poplåt om kjærlighetssorg, er musikken nå alvorlig og dyster og så innmariærlig. Videre skriver Sigrun Loe Sparboe eksistensielle tekster om livet, tilværelsen, naturen: her er det langt mer enn bare kjærlighetsballader.

Teksten er hentet fra Anders Ekelunds omtale i Musikknyheter.no: Vidunderlig visemelankoli.  Les hele omtalen.

  • NB: Sigrun Loe Sparboe er kveldens artist på Josefine Visescenes sesongåpning onsdag 5. februar 2014.

Publ. 11. des 2013.