Leo

23. feb: Leo Leonharden pluss alsang på Knutehytta

Fjelljom inviterer til nye viselørdag med allsang på Knutehytta ved Kongsberg lørdag 23. februar kl 13.30-16.00. Denne gang er det Leo Leonhardsen som er dagens artist.

Det blir allsang, som vanlig. Men vi får også en konsert med smakebiter fra Leos repertoar etter mer enn 30 år som reisende i viser i Norden.

artistbildeLeo Leonhardsen presenteres gjerne som visetolker. Det er teksten og formidlingen av historien som står i sentrum. Det kommer særlig til syne i tolkinger av Bellmans og Taubes dramatikk. Dette har gjort ham respektert i det nordiske visemiljøet. Men på konsertene kan man heller ikke unngå å legge merke til at han også kan behandle en gitar.

Leo Leonhardsen ble skyllet sørover med den nordnorske visebølgen på slutten av 1970-tallet. Der hadde han markert seg med så vel protestviser som lyriske viser. Han fikk fotfeste i det nordiske visemiljøet og ble snart å oppleve på festivaler og turneer i Finland, Sverige og Danmark. Under vignetten ”Visor så in i norden” har han turnert både i Sverige, Danmark og Finland. Teksttolkingen er noe av det som er lagt merke til i visemiljøer. Han har gitt ut plater og medvirket på flere plateproduksjoner, vært brukt både som utøver og akkompagnatør i radioprogram så vel i Norge som i de øvrige nordiske land.

Repertoaret omfatter klassisk visesang som Taube og Bellman, Benny Andersen, Mikis Teodorakis og nyere sanger fra det nordiske sangrepertoaret. I tillegg synger han sine egne sanger som gjerne har satirisk brodd. Musikkguiden tillegger hans nordnorske tekster mytisk innhold i anmeldelsen av ”Til Ithaka”. Der finner vi viser som beskriver møte mellom mennesker, søk etter opprinnelse i sjel og natur og beskrivelser av landskap som tar mytisk form. (Foto: Anne Lise Lilleng).

Diskografi

LP ”etter vinter kjem det vår”, 1983
CD: ”Åsull”, 1996
CD: ”Åsull og venner”, 1997
CD: ”Musikk i Sørum”, 1998 (produsent og musiker)
CD: ”Musikk for båtfolket”, 1999 (musiker)
CD: ”Morgenland”, 2003
CD: ”Til Ithaka”, 2005