2. feb: Norske viser – danske fortellinger: Skagens historie

”Norske viser og danske fortellinger – Skagens historie” er et knippe norske viser om livet i Skagen fra 1600-tallet og frem til vår tid, bygget på Danske fortellinger. Denne  musikalske beretningen tar for seg en del av Skagens historie som kanskje ikke er så godt kjent som den burde, og som fram for alt tar for seg menneskene og livet bak denne særpregede og vaskeekte danske perlen – som tusener på tusener av turister besøker hvert eneste år.

Ragnar Sør OlsenIdeen om ”Norske viser og danske fortellinger” om Skagens historie så dagens lys tidlig i november 2011. Et tilfeldig møte mellom den Norske visesangeren, tekst og tonesmed Ragnar Sør Olsen og engasjerte ansatte ved Skagen By- og Egnsmuseum, førte til dette historiske viseverket.

De to hav, Kattegat og Skagerrak, danner rammen rundt sangene og fortellingene, mens tilsandede hjulspor og stier tar oss frem til småstedene, til byen og menneskene.

I visene har Ragnar Sør Olsen tatt for seg enkeltmenneskets vilje og ukuelige mot og evne til å overleve under kummerlige forhold. Det handler om stormfulle hav, om originaler, om fargerike figurer som har levd sitt liv der og vært til både begeistring og bry. Det fortsetter med fattige fiskere og redningsmenn, om skipsforlis, om kvinnenes kår. Videre om fest, fyll og fanteri, om misjonens inntog og vekkelse, om hjerterom, og om kjærligheten mellom en dansk pike og en norsk sjømann.

Vi tror at denne timen med deler av Skagens historie vil gi lytteren mersmak og nok til å skape nysgjerrighet til å fordype seg enda litt mer i tilgjengelig litteratur og de mange severdigheter og utstillinger som fins i området.

I sin enkle form medvirker visesangeren med sin gitar sammen med fortelleren. Og, la det være sagt: Seansen egner seg for både barn og voksne – gammel som ung, uansett vær, uansett årstid!

Det kan nevnes, selv om det nok er kjent, at personligheter som eventyreren H.C. Andersen og malerene Krohg og Krøyer som så mange andre kunstnere, har latt seg inspirere av Skagen i sitt virke. Men like interessant er at de fleste som søker hit og lar seg henrive av Skagens atmosfære er og vil være den vanlige kvinne og mann, single som kjærester, familier og vennegjenger. De kommer for fulle seil, med tog, kjørende, syklende eller gående.

At Skagen har en helt spesiell dragning på oss mennesker er sikkert og visst. Og kanskje kan denne seansen ”Norske viser og Danske fortellinger” gi en fornemmelse av hva det er som gjør nettopp det!


Pressemeddelelse fra Skagen By – og Egnsmuseum fredag d. 20.01.12

”Norske viser og danske fortællinger – Skagens historie”

Torsdag d. 2. februar er der mulighed for at deltage i et stemningsfuldt arrangement på Skagen By– og Egnsmuseum kl. 14 – 15.

I november måned kom den norske visesanger, tekst- og tonesmed Ragnar Sør Olsen tilfældigvis på besøg på Skagen By – og Egnsmuseum og blev på stedet inspireret til at lave 11 viser om livet i Skagen fra 1600 – tallet og frem i tiden.

Ragnar fortæller selv, at han har ønsket at lave en musikalsk beretning om netop dette tidsudsnit  af byens historie, fordi den periode ikke er så kendt. Til gengæld er perioden fyldt med yderst dramatiske hændelser og store omvæltninger: sandflugt, oversvømmelser, skibsforlis, koleraepidemi, Indre Missionske vækkelser samt generelt ufatteligt hårde og barske livsvilkår for beboerne i området.

Et par af viserne fokuserer på mere eller mindre kendte personer bl.a. den farverigeTosse Elsie, den ikke mindre originale bøhmiske skomager Josef Bonatzy samt redningsmand Johan Olaf Dahler, som var nordmand, og som fik en ganske forunderlige skæbne.

Ragnar Sør Olsens musikalske karriere er lang og alsidig. Han er en populær og anerkendt visesanger, som har spillet jazz, komponeret, arrangeret, skrevet og fortolket viser både i Norge og udenfor hjemlandets grænser. Ragnar har flere gange komponeret musikalske beretninger om historiske eller aktuelle begivenheder i Norge. For By – og Egnsmuseet er det meget spændende at få en del af Skagens historie fortolket og formidlet på denne musikalske måde og dermed blive set på med andre øjne.

Ragnar medvirker med sin guitar, og museets formidler Ane Bjerg Thomsen vil kæde viserne sammen med korte fortællinger.  Arrangementet er gratis for museets gæster, dvs. 50,- pr. person over 18 år, inkl. en øl, en vand eller et glas vin.