Ragnar Olsen
Ragnar Olsen med dansk-norsk viseprosjekt. Foto: Øystein Køhn.

6. nov: Ragnar Sør Olsen med visekonsert i Skagen

6. november er der mulighed for at deltage i et stemningsfuldt arrangement på Skagen By- og Egnsmuseum kl. 13.

Ifjor kom den norske visesanger, tekst- og tonesmed Ragnar Sør Olsen tilfældigvis på besøg på Skagen By- og Egnsmuseum og blev på stedet inspireret til at lave 11 viser om livet i Skagen fra 1600-tallet og frem i tiden.

Ragnar Olsen
Ragnar Olsen med dansk-norsk viseprosjekt. Foto: Øystein Køhn.

Ragnar fortæller selv, at han har ønsket at lave en musikalsk beretning om netop dette tidsudsnit  af byens historie, fordi den periode ikke er så kendt. Til gengæld er perioden fyldt med yderst dramatiske hændelser og store omvæltninger: sandflugt, oversvømmelser, skibsforlis, koleraepidemi, Indre Missionske vækkelser samt generelt ufatteligt hårde og barske livsvilkår for beboerne i området.

Et par af viserne fokuserer på mere eller mindre kendte personer bl.a. den farverige Tosse Elsie, den ikke mindre originale bøhmiske skomager Josef Bonatzy samt redningsmand Johan Olaf Dahler, en nordmand som fik en ganske forunderlig skæbne.

Ragnar Sør Olsens musikalske karriere er lang og alsidig. For By- og Egnsmuseet er det meget spændende at få en del af Skagens historie fortolket og formidlet på denne musikalske måde og dermed blive set på med andre øjne.

Ragnar medvirker med sin guitar, og museets formidler Ane Bjerg Thomsen vil kæde viserne sammen med korte fortællinger.  Arrangementet er gratis for museets gæster, dvs. 50,- pr. person over 18 år, inkl. en øl, en vand eller et glas vin.

Beskrivelse av viseprosjektet

”Norske viser og Danske fortellinger – Skagens historie” er et knippe norske viser om livet i Skagen fra rundt 1600-tallet og frem til vår tid, bygget på danske fortellinger.

Denne  musikalske beretningen tar for seg en del av Skagens historie som kanskje ikke er så godt kjent som den burde, og som fram for alt tar for seg menneskene og livet bak denne særpregede og vaskeekte danske perlen som tusener på tusener av turister besøker hvert år.

Ideen om visene om Skagens historie så dagens lys tidlig i november 2011. Et tilfeldig møte mellom den Norske visesangeren, tekst og tonesmed Ragnar Sør Olsen og engasjerte ansatte ved Skagen By- og Egnsmuseum, førte til dette historiske viseverket.

De to hav, Kattegat og Skagerrak, danner ramme rundt sangene og fortellingene, mens tilsandede hjulspor og stier tar oss frem til småstedene, til byen og menneskene.

I visene har Ragnar Sør Olsen tatt for seg enkeltmenneskets vilje og ukuelige mot og evne til å overleve under ufattelige kummerlige forhold. Det handler om stormfulle hav, om originaler, om fargerike figurer som har levd sitt liv der og vært til både begeistring og bry. Det fortsetter med fattige fiskere og redningsmenn, om skipsforlis, om kvinnenes kår. Videre om fest, fyll og fanteri, om misjonens inntog og vekkelse, om hjerterom, og om kjærligheten mellom en dansk pike og en norsk sjømann.

Vi tror at denne timen med deler av Skagens historie vil gi lytteren mersmak og skape nysgjerrighet til å fordype seg enda litt mer i tilgjengelig litteratur og de mange severdigheter og utstillinger som finnes i området.

I sin enkle form medvirker visesangeren med sin gitar sammen med fortelleren.

Det kan nevnes, selv om det nok er kjent, at personligheter som eventyreren H. C. Andersen og malerene Krohg og Krøyer, som så mange andre kunstnere, har latt seg inspirere av Skagen. Men like interessant er at de fleste som søker hit og lar seg henrive av Skagens atmosfære er den vanlige kvinne og mann, single som kjærester, familier og vennegjenger. Kanskje kan denne seansen ”Norske viser og Danske fortellinger” gi en fornemmelse av hvorfor!