Plakat Nordiske Nyskapere

26. feb – 1. mars: Nordiske nyskapere på turné i nord

Plakat Nordiske Nyskapere
Vinteren 2012 legger fire nordiske visesangere ut på turné. De skal besøke Norge, Sverige og Finland i perioden 26.februar – 1.mars.

Tema for turnéen er språk og identitet, og hvordan dette kan komme til uttrykk i musikken generelt og visesangen spesielt. Mye av dagens musikk preges av det engelske språket, og vi ønsker å formidle viktigheten av det å uttrykke seg på sitt eget språk. Siden det er deltagere fra fire land, vil vi også se på muligheter og utfordringer i det å kommunisere på ulike, men samtidig nokså like språk.

Det nordiske visemiljøet er stort og levende, men har behov for fornyelse både når det gjelder utøvere og materiale. Deltagerne er valgt ut fordi de er unge, dyktige og står som representanter for ”den nye vise” i sine respektive land. Prosjektet er et initiativ fra Norsk viseforum og Foreningen NordVisa og har fått støtte fra Nordisk Kulturfond og Norsk-Finsk Kulturfond.

Viser.no logo    Nordvisa-logo

Norden-logo   Finsk-norsk Kulturfond logo
Målet er økt kunnskap om, og bedre samarbeid mellom, de nordiske lands visemiljøer.


Ida SvanesIda Svanes (NO)

Ida Svanes (29) har utdanning fra musikkonservatoriet i Trondheim, med klassisk gitar som hovedinstrument. Med tiden har sangen og låtskrivingen fått større plass i hennes liv, og etter et år med studier på Nordiska visskolan i Kungälv er hun i dag en aktiv visesanger. Hun har turnert i Norge og Sverige, og har spilt på både mindre og større konsertscener og viseklubber.

Ida skriver om det hun ser rundt seg, om egne og andres opplevelser og oppfatninger. Mange som har hørt Ida har latt seg imponere av hvordan hun skaper poetiske framstillinger av hverdagshendelser, og hvordan hennes gitarspill understreker teksten.

I 2011 ga Ida Svanes ut en 4-spors EP ”Hus ved havet” og låta ”All verdens tid” fra EP-en ble spilt på NRK P1. Sangene kan høres på MySpace.

 

Jens AnderssonJens Andersson (SE)

Jens Andersson skriver tekstbasert musikk med vakre melodier i god svensk visetradisjon. Han har blitt beskrevet som en mannlig versjon av Melissa Horn og musikken hans har klare likhetstrekk med Bo Kaspers orkester. Jens Andersson har studert på Nordisk Institutt for Scene og Studio i Oslo hvor han også har sitt eget Jens Andersson Band.

Hans tekster inviterer lytteren inn i bilderike historier som skifter mellom skildringer av den grå hverdagen og livets lykkelige øyeblikk.

Musikksjefen i NRK P3, Mats Borch Bugge, uttrykte sin entusiasme over låten Sommar i Bohuslän: ”Jeg er mektig imponert” og spådde Jens en lysende fremtid. Musikken til Jens kan høres her: Facebook-side og på Youtube.

 

Lotta Westermarck (FIN)

Lotta Westermarck, född juldagen, 1981 som fjärde barnet av fyra i Esbo, Finland. Som nyfödd trodde läkaren att hon var döv. Lyckligtvis var det inte så, då ljudet blev en så viktig del av hennes liv. Lotta började med violin lektioner vid sexårsåldern. Hon började skriva låtar för att kunna spela på instrumenten som fanns i hemmet.

Numera arbetar hon som ljudtekniker i Boomout, som specialiserar sig på ljudproduktioner för TV och film i Helsingfors. Samtidigt har hon sysslat med sin egen musik och började göra inspelningar för sitt eget album redan 2009. Musiken har en minimalistiskt svensk folkkänsla som kunde jämföras med Lisa Ekdahls produktion.
Video från studion: http://vimeo.com/lottawestermarck/varameddig

 

Michael Marino (DK)

Det hele startet med et uskyldig ønske om et mer spennende liv ved å spille gitar. Siden grep det om seg og i dag er Michael Marino er involvert i flere prosjekter hvor han fornyer den danske visetradisjonen, først og fremst under navnet LotusKrokus, som har gitt ut tre plater hvorav en av dem på Michaels egen plateetikett: Pæne -ting-du-gerne-vil-ha. Hvor han gir ut sin egen og andres musikk, og alt synges på dansk.

Michael Marinos musikk kan du bla høre på www.myspace.com/lotuskrokus men og se video fra en konsert på YouTube.