Klezmer-trioen Kroke

Klezmer-trioen Kroke
Oslo: Den polske trioen Kroke spiller på Cosmopolite førstkommende fredag sammen med det norske supportbandet Goylem Space Klezmer.

Per Jakob Skaanes

Kroke-plakatTrioen Kroke startet sin musikalske karriere på jazzklubber i Kazimerz, det jødiske kvartalet i Krakow. Navnet Kroke har de hentet fra jiddisch og det betyr nettopp, Krakow. Tidlig på 90-tallet ble de oppdaget av Steven Spielberg under innspillingen av Schindlers liste. Dette gjorde at mange oppdaget dem, og siden har de turnert verden rundt med en vri på klezmermusikk hvor de kombinerer klassisk klezmer med et mer moderne lydbilde. I musiken deres hører man også klare impulser fra Balkan og mer østlige breddegrader.

Kroke ga for noen år tilbake ut en album sammen med den kjente, engelske «punke»-fiolinisten Nigel Kennedy. Plata heter East meets east. Mange vil nok huske Nigel Kennedy som spilte Vivaldis årstider helt suverent ikledd diverse ringer og binderser i ørene og hanekamfrisyre.

Flere ganger har de gjesten Norge. De har opptrådt på Django-festivalen på Cosmopolite, på Vossa-Jazz og de har opptrådt på Førde-festivalen sammen med det norske bandet Tindra. NRK gjorde opptak av konserten og dette resulterte i albumet Live in Førde utgitt på Talik.

En av de tøffeste låtene er etter min smak klezmer-«tradlåten» Ajde Jano, her fremført av Kroke sammen med Nigel Kennedy og her fremført av Kroke sammen med Tindra.

Support er det norske klezmerbandet Goylem Space Klezmer, et av de mest originale og heftige klezmer-ensembler i Skandinavia for tiden. Goylems uttrykk utspiller seg i krysningspunktet mellom kunstmusikk, klezmer, elektronika, balkan og midtøstenpop. Spaceklezmer som sjanger har røtter i 1900-tallets progressive klezmertradisjon – som spenner fra den beryktede amerikanske klarinettisten Naftile Brandwein til John Zorn og Masada kvintettens ny-klezmer.

Cosmopolite fredag klokken 20.00. Konsertstart 21.00.